O cerșetoare din Slatina și-a făcut obiceiul de a suna la 112 pentru a folosi ambulanțele pe post de taxi. Femeia se dă bolnavă, iar când ajunge la Spitalul Fălticeni fuge la „muncă”

Ieri, cu ocazia Zilei Naționale a Ambulanței, șeful Serviciului Județean de Ambulanță Suceava, a povestit cum o femeie din Slatina sună frecvent la 112 și solicită intervenția ambulanței susținând că se simte rău. Deoarece dispecerii și cadrele medicale nu au de unde ști care este starea de sănătate a apelantului, iar ambulanța este trimisă către solicitant. În cazul femeii din Slatina, după ce ambulanța ajunge la fața locului, cadrele medicale observă că apelanta se simte bine, dar trebuie să o transporte la cel mai apropiat spital dacă aceasta dorește.

Așadar, apelanta este plimbată cu ambulanța circa 25 de kilometri, de la Slatina la spitalul din Fălticeni. După ce ajunge la unitatea spitalicească, în timpul în care asistentul de pe ambulanță depune foile cu informații medicale în interiorul spitalui, femeia pleacă la cerșit prin Fălticeni.

„Spune că se simte rău. Se urcă în ambulanţă, se vede că n-are mare lucru. Vrea la spital, trebuie dusă pentru că solicită. Nu ştii niciodată ce se poate întâmpla. După ce ai făcut 25 de km până la Slatina, nu-ţi permiţi să o laşi, pentru că peste 10 minute sună din nou. (...) De la începutul anului până în prezent, avem 36.805 de solicitări din care 29.718 pacienţi transportaţi. Acestea sunt nişte date care arată că activitatea noastră este foarte mare. Nu ne putem permite să ne încurcăm cu persoane care n-au ce face şi sună abuziv la 112. Am avut un fost angajat de la ISU care spunea că trebuie să fim la dispoziţia lui 24 din 24, să stăm cât doreşte el. Cei mai mulţi dintre cei care sună în mod abuziv sunt sub influenţa alcoolului şi vor duşi acasă”, a spus Alexandru Lăzăreanu.

Conform șefului Serviciului Județean de Ambulanță Suceava mai sunt multe alte cazuri în care ambulanțele sunt folosite drept taxi, sau se încearcă acest lucru. De multe ori cei care apeleaza serviciul 112 se află sub influența băuturilor alcoolice și solicită să fie transportați cu ambulanța la domiciliu.

Există cazuri în care angajații SAJ erau convinși de faptul că apelanții nu au probleme de sănătate, ci doar vor să se folosească de ambulanțe ca și de taxiuri. În aceste situații au fost sesizați polițiștii, iar apelanții au fost amendați. În urma amenzilor primite, unii „bolnavi” au renunțat să mai sune degeaba la 112, în timp ce alții nu s-au lăsat impresionați de „nota de plată”.

Adauga comentariu