O comună din Buzău a ajuns în carantină din cauza unui bărbat care a vândut usturoi și legume într-o piață din Suceava

Comuna Râmnicelu din județul Buzău a intrat în carantină, printr-o decizie a Prefecturii Buzău, după ce mai multe persoane au fost testate pozitiv cu noul coronavirus, pacientul zero fiind un bărbat care a vîndut usturoi și legume în piață, la Suceava. Carantina a fost instituită pentru că populația localității a refuzat de cooperare cu autoritățile sanitare. 

Numărul bolnavilor de COVID-19 continuă să crească în judeţul Buzău (61 cazuri), iar ultimele cazuri înregistrate provin din "patria usturoiului"(6 cazuri), respectiv comuna Râmnicelu. Localitatea cunoscută drept bazinul legumicol cu cea mai mare producţie de usturoi din judeţ şi ţară, fapt confirmat şi în urma aplicării cererilor pentru acordarea ajutorului de minimis pentru această cultură care a urcat Buzăul pe primul loca în clasamentul national, a devenit acum focar de COVID-19.

Totul a pornit la începutul săptămânii când analizele au confirmat prezenţa virusului la un bărbat de 30 de ani. Bărbatul se află internat la Spitalul Judeţean din Focşani, însă acasă ancheta epidemiologică a identificat alte şase persoane cu care bărbatul a intrat în contact. În cursul zilei de joi, rezultatele testelor au arătat că toate cele şase persoane au fost şi ele infectate cu coronavirus, astfel că în zonă s-a declanşat o nouă anchetă epidemiologică menită să arate care sunt persoanele cu care cei şase nou diagnosticaţi au intrat în contact. Situaţia pare să se complice mai ales că sunt surse care susţin că inclusiv printre aceste persaone diagnosticate sunt şi comercianţi de usturoi, deci care s-ar fi putut deplasa în toată această perioadă atât în restul judeţului cât şi în alte zone din ţară.

Aşa s-a ajuns ca primarul din Rm-Sărat, municipiu aflat la doar 6 kilometri de comuna Râmnicelu, şi zona în care majoritatea producătorilor şi comercianţilor de usturoi din comună să-şi vândă marfa, să ceară Prefecturii Buzău încă de la începutul sătpămânii măsuri de izolare în comuna Râmnicelu.

„Am înaintat Instituţiei Prefectului o adresă prin care am cerut măsuri urgente pentru izolarea Comunei Rîmnicelu, de la primele semnale care ar indica apariţia unui focar COVID-19, ştiut fiind faptul că există deja o persoană confirmată şi mai mulţi contactaţi ai acesteia", scria pe Facebook primarul Sorin Cârjan, pe 5 mai.

„Trebuie luate măsuri din pripă pentru că acolo este o comunitate destul de mare şi oarecum unită. Trenuie găsite mijloace pentru a izola toată populaţia expusă şi în rândul cărora au fost diagnosticate persoane astfel încât să nu intre în contact cu o comunitate şi mai mare , cea a râmnicenilor", continua să suţină primarul municipiului Rm-Sărat Sorin Cîrjan inclusive cu câteva ore înaintea instituirii carantinei în satul cu 3000 de locuitori.

De astăzi, satul Râmnicelu, în carantină

Răspunsul Prefecturii Buzău a venit abia la finalul săptămânii, adică sâmbătă dimineaţa, când în satul Râmnicelu, din comuna cu acelaşi nume, a fost impusă carantina.

"Având în vedere lipsa oricărei forme de cooperare a populaţiei din acest sat, imposibilitatea de a derula orice formă de anchetă epidemiologică în zonă, precum şi intersectarea permanentă a tuturor membrilor comunităţii, Direcţia de Sănătate Publică a apreciat riscul epidemiologic de gravitate maximă, motiv pentru care a propus instituirea măsurii de carantină pentru satul Râmnicelu, începând cu data de 9 mai 2020, pe perioada stării de urgenţă", se arată în comunicat emis de Prefectura Buzău.

Concret este vorba despre satul de reşedinţă de comună, respective satul Râmnicelu care are o populaţie de aproape 3000 de locuitori, acolo unde jumătate dintre locuitori sunt de etnie rromă.

Virusul a fost adus din Suceava, de un comerciant de usturoi.

sursa material: stirisuceava.net

Adauga comentariu