O enoriașă i-a sesizat ÎPS Calinic faptul că sistemul audio al bisericii din apropierea gospodăriei sale o deranjează de fiecare dată când este vreun eveniment religios

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, se arată deschis comunicării cu cetățenii răspunzându-le la întrebări și la înștiințările cu privire la unele probleme. Pentru a ușura această comunicare, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților publică zilnic mesaje între oameni și ÎPS Calinic pe site-ul eparhiei la rubrica „Răspunsul ierarhului”.

O localnică a satului Ilișești i-a sesizat Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților faptul că sistemul audio al bisericii din apropierea gospodăriei sale o deranjează de fiecare dată când este vreun eveniment religios.

MESAJUL CETĂȚENCEI A.M.R. 

„Hristos a înviat! Scriu aici Înaltpreasfinției Voastre, deoarece am speranța că mă veți ajuta să rezolv problema pe care o am. Locuiesc în satul Ilișești, în apropiere de biserica ortodoxă. Suntem la rândul nostru o familie ortodoxă, cu frică de Dumnezeu. Problema noastră este legată de sonorizarea bisericii. De 12 ani, părintele Dănuț Popovici (care acum este plecat la Gura Humorului) a instalat stația, care a mers fluctuant, fie prea tare, fie prea încet, fie deloc, fie auzeam un cuvânt da, unul ba. De un an însă, stația a fost schimbată cu una modernă care este din păcate dată foarte tare. Fiind amplasată și în vârful dealului, turnul bisericii fiind foarte înalt, ecoul produs este peste măsură de deranjant. În casă, cu geamurile închise, se aude foarte tare, vibrează geamurile, iar în curte simţi că îţi explodează urechile. De Crăciun, după slujbă, stația a fost lăsată să cânte colinde timp de 6 ore, iar la volumul sunetului și la faptul că acestea s-au repetat de cel puțin 10 ori a fost greu de suportat. Copiii mei mă tot întrebau de ce la biserică se cântă atât de tare?

Deja o asociază cu ceva agresiv, ceea ce mă deranjează, vreau să ştie că Dumnezeu este blândețe, cuvânt spus cu empatie... De Paști am ascultat slujba de noapte la volum maxim și se auzea întrerupt, un cuvânt de-al preotului, peste 1 minut o replică a corului, un hârâit insuportabil. A doua zi, cântece bisericești din Ardeal, puse cred de pe internet. Am vorbit cu părintele Dănuț, el acum a plecat, și cu unul dintre noii preoţi cu care am vorbit şi i-am explicat situația, mi-a promis că dă mai încet.

Astăzi slujba a început la ora 8 și s-a terminat la ora 13. A mers încet de la 8 la 10. Apoi iar tare. Nu vreau să reclam pe nimeni, nu vreau să fac tam-tam. Tot ceea ce dorim este să se dea slujba în surdină. Ştiu că există şi alte căi legale, dar am încredere în faptul că lucrurile se pot rezolva cu vorba bună. Dumnezeu este blând și bun. Cuvântul lui nu trebuie răspândit cu agresivitate. Noile generații și aşa sunt mai greu de atras spre cele sfinte. Să nu le dăm un motiv în plus. Vă mulțumesc, A.R.” 

RĂSPUNSUL ÎPS CALINIC

„Stimată doamnă! Întrucât nu peste mult timp Mănăstirea Ilişeşti îşi va începe slujbele, iar bisericile, cea parohială și cea mănăstirească, sunt extrem de apropiate, sonorizarea acestora nu va mai fi la exteriorul lăcaşurilor de cult, ci doar la interior. Hristos a înviat!”

 

 

Adauga comentariu