O nouă premieră la SJU Suceava. A fost efectuată o nefrolitotomie percutanată într-un singur timp operator

Săptămâna trecută s-a efectuat în premiera la Spitalul Judetean Suceava o nefrolitotomie percutanată într-un singur timp operator. Aceasta a fost făcută unei paciente de 39 de ani, care prezenta colici renale repetitive și hematurie intermitentă, provocate de un calcul renal (bazinetal ) de 2,1 cm. După cinci zile de la operație, pacienta s-a externat cu o stare generală bună, vindecată.

„Această tehnică de extragere a calculilor a mai fost realizată la Spitalul Județean în cadrul secției de urologie în anii precedenți, dar în mai mulți timpi operatori de către medicii urologi Mardari Bogdan și Jurchis Irimie Ionut. Prin realizarea acestei tehnici într-un singur timp operator scade numărul zilelor de spitalizare și al procedurilor necesare, creând un confort superior pacientului.

Nefrolitotomia percutanată se efectuează doar în câteva centre universitare și clinici private din România, Spitalul Județean Suceava beneficiind de aparatura necesara pentru efectuarea unei astfel de intervenții minim invazive”, a transmis SJU Suceava.

Dr. Filip Alexei, medic primar urolog: „Nefrolitotomia percutanată reprezintă o intervenție chirurgicală minim invazivă, începând cu o incizie la piele de 1-2 cm, prin care medicul urolog va crea un <tunel> până în căile renale (bazinet), sub control radiologic și ecografic, ulterior introducându-se prin acest <tunel> un instrument numit nefroscop, destinat spargerii pietrelor cu diametrul de peste 2 cm situate în rinichi și prin care se pot extrage fragmentele calcare, astfel scutind pacientul de intervenția urologică clasică, reducând durata spitalizării (cicatrice minima 1-2 cm, față de incizia clasică de aprox. 10 cm) și dureri postoperatorii minime. Intervenția se desfășoară sub anestezie generală sau rahidiană. Deși este o intervenție minim invazivă, fiind o operație de amploare, poate atrage după sine și posibile complicații, cele mai redutabile fiind infecția urinară, care necesită antibioterapie și sângerare la nivelul rinichiului, care în proporție de 0,3 % din cazuri poate duce și la extirparea rinichiului”.

Echipa operatorie a fost formată din medicii urologi Filip Alexei, Ilisei Andrei, Mitelea Radu, împreună cu asistentele de bloc operator Bumbu Ioana și Corocaescu Loredana, rahianestezia și monitorizarea funcțiilor vitale fiind asigurate de către medicul ATI Nistor Alina și asistenta Mariana Crihan.

 

Adauga comentariu