O noua premieră pentru Secția de Ortopedie a Spitalului Județean Suceava. A fost efectuată prima protezare unicompartimentală a genunchiului

În data de 23 martie 2022, a avut loc o nouă premieră în secția de ortopedie a spitalului județean Suceava. Aceasta a constat în protezarea parțială a unei porțiuni a genunchiului unei paciente de 48 de ani, aceasta suferind dureri importante și imposibilitatea efectuării activităților zilnice de aproximativ doi ani.

Echipa operatorie a fost formată din dr. Voinea Rareș, dr. Grămadă Marius și dr. Puha Ciprian sub coordonarea medicului șef de secție dr. Bandac Răzvan.

Artroplastia parțială de genunchi oferă posibilitatea menținerii compartimentelor sănătoase ale genunchiului și implică mult mai puține riscuri pre și postoperatorii decât artroplastia totală a genunchiului.

Recuperarea medicală după astfel de intervenție este rapidă, iar pacientul nu resimte prezentă protezei datorită faptului că ligamentele sunt prezervate.

Dr. Voinea Rares: „Acest tip de intervenție se practica numai în câteva clinici din țară, motiv pentru care decizia de efectuare este luată după evaluarea riguroasă a pacientului, cu luarea în considerare a particularităților fiecărui pacient (artroza este prezentă doar în partea internă a genunchiului, structura ligamentara este funcțională, pacientul nu prezintă artrită inflamatorie). Avantajele majore ale acestui tip de intervenție sunt: părțile sănătoase ale genunchiului sunt conservate, recuperare rapidă și durata scurtă a spitalizarii, amânarea momentului protezării totale, riscuri mici de infecție, intervenția este minim invazivă, mișcările de flexie-extensie ale genunchiului sunt naturale, stresul mecanic la nivelul protezei este redus.”

Intervenția a fost un real succes, programul recuperator de kinetoterapie s-a ințiat precoce, ceea ce a permis pacientei reluarea mersului cu sprijin din a treia zi postoperator.

Manager Dr. Calancea Alexandru: „ În Spitalul Județean de Urgență avem toate condițiile necesare pentru efectuarea intervențiilor complexe în toate specialitatile. Vom investi cât se poate de mult în perfecționarea cadrelor medicale precum și în dotarea spitalului cu cea mai performantă aparatură, pentru a oferi un act medical la standardele prezentului, tuturor pacienților care apelează la serviciile noastre.”

Adauga comentariu