O persoană a informat Arhiepiscopia despre un preot care le spune enoriașilor să cumpere de la el tocătoare, cuțițe și prescură pentru praznicele de pomenire de 40 de zile. Acesta ar avea în „meniu” slujbe pentru ca cei decedați să nu-și bântuie familia

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, se arată deschis comunicării cu cetățenii răspunzându-le la întrebări și la înștiințările cu privire la unele probleme. Pentru a ușura această comunicare, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților publică zilnic mesaje între oameni și ÎPS Calinic pe site-ul eparhiei la rubrica „Răspunsul ierarhului”.

O persoană l-a înștiințat pe Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților că preotul din parohia sa le cere oamenilor, la praznicul de pomenire de 40 de zile, să cumpere tocător, cuțit, prescură și apaus de la el. De asemenea, respectiva față bisericească ar fi perceput taxe familiilor persoanelor ce au murit fără lumânare pentru o slujbe speciale ca decedatul să nu ajungă în iad și să nu îi bântuie pe cei rămași.

MESAJUL ENORIAȘULUI V.G.

„Blagosloviți și mă iertați. Mă numesc … și fac parte din … și am niște lucruri neclare în privința actualului preot paroh, …. De când a venit în parohia noastră, a venit cu niște obiceiuri foarte neobișnuite. La praznicul de pomenire de 40 de zile cere așa: tocător, cuțit, prescură, și apaus, să fie cumpărate de la sfinția sa, și dacă se face după împlinirea a 40 de zile, cere o alta slujbă și Panahida făcută sub nu știu ce motive. Aici în sat la mine a decedat un creștin, dar a murit fără lumânare și s-a cerut familiei … de lei pentru a-i face nu știu ce sfinte slujbe, să nu se ducă în iad și să nu îi bântuie pe cei rămași în urma (familia în cauză). L-am avut paroh pe părintele … de ani, am fost binecuvântați de Bunul Dumnezeu cu asemenea lucruri. Următoarea întrebare este. Din câte știu eu, dacă sunt în sat 40 de familii, se face parohie și vom avea paroh. Este posibil să vina un preot și la noi, să îi înțeleagă pe bătrânii satului, să țină un cuvânt la sfârșit de slujbă așa cum trebuie, ….. Mulțumesc și iertați îndrăzneala.”

RĂSPUNSUL ÎPS CALINIC

„Doamne, ajută! Situația este rezolvată. La … s-a înființat parohie, iar de la 01.03.2022 va veni tânărul …, care a fost hirotonit preot și care a încheiat și perioada de practică liturgică. Pace și bucurii!

Adauga comentariu