O suceveancă, „contabila” unei rețele de traficanți de persoane, care a transformat mai mulți români în scalvi pe teritoriul Greciei, a fost condamnată la patru ani și șase luni de închisoare

Trei traficanți de persoane, dintre care o femeie din Suceava, au primit pedepse între 4 și 5 ani de închisoare după ce și-au bătut joc de zeci de conaționali pe care i-au exploatat prin muncă pe teritoriul Greciei. Oamenii exploatați au trecut prin chinuri groaznice, una dintre victime punându-și capăt zilelor, spânzurându-se de un măslin. Traficanții nu au părut impresionați de moartea omului, aceștia folosindu-se de drama lui pentru a-i teroriza psihic pe celelalte persoane exploatate.

Bestiile sunt Ileana Pop, din județul Suceava, Ion Voicu, din județul Vâlcea și Iosif Boca, din Bistrița – Năsăud. În sarcina celor trei au fost reținute infracțiunile de constituire a unui grup infracțional și trafic de persoane.

Procurorii DIICOT Bistrița Năsăud au început cercetările în anul 2010, dosarul ajungând pe birourile judecătorilor de la Tribunalul Bistrița – Năsăud în anul 2013, însă a fost retrimis la procurori, procesul începând abia în anul 2016. Abia recent, cei trei inculpați au fost condamnați, Ion Voicu la cinci ani de închisoare, iar Ileana Pop și Iosif Boca la câte patru ani și șase luni de închisoare.

Cei trei și-au început activitatea infracțională încă din anul 2006, fiind sprijiniți de mai mulți polițiști greci.

„Au constituit un grup infracțional organizat, specializat pe comiterea de infracțiuni de trafic de persoane, în formă continuată, grup la care au aderat și sprijinit (cu acte de executare) multe alte persoane rămase încă neidentificate, grup organizat pe paliere de activitate (la care își aduceau contribuția diferite alte persoane) respectiv recrutarea persoanelor vătămate prin inducere în eroare – transportul persoanelor vătămate – transferarea persoanelor vătămate – cazarea persoanelor vătămate – exploatare efectivă, prin obligarea la muncă forțată a persoanelor vătămate – supravegherea persoanelor vătămate și controlul exercitat asupra persoanelor vătămate”, au arătat procurorii DIICOT.

„Grupul infracțional organizat constituit de către inculpații Voicu Ion, zis și Clari, Pop Ileana, zisă și E., Boca Iosif, zis și D., la care au aderat și l-au sprijinit multe alte persoane rămase încă neidentificate care și-au adus contribuția pe fiecare palier de activitate a grupului (respectiv persoanele care s-au implicat în achiziționarea biletelor de transport pentru toate persoanele vătămate (…), reprezentanți ai societăților de transport (…) – care au perceput și comisioane din transportarea persoanelor vătămate, persoanele care și-au adus contribuția pe latura exploatării, supravegherii persoanelor vătămate, transportării acestora la locurile efective de muncă etc. (…), persoanele de cetățenie greacă care asigurau cazarea victimelor, ofițerii de poliție din Grecia care în mod constant au sprijinit grupul infracțional) a existat în perioada 2006 – 2010 ca un grup structurat, format din cel puțin 3 trei persoane, în care membrii grupului au acționat în mod coordonat, pe fiecare palier de activitate, în scopul comiterii, în mod constant și la diferite intervale de timp, de infracțiuni de trafic de persoane, pentru a obține în mod direct beneficii financiare de pe urma exploatării persoanelor vătămate, în principal de la fermierii greci, a avut o continuitate și o structură determinată dar și roluri prestabilite pentru fiecare membru al grupului”, au mai reținut anchetatorii.

Capul grupării a fost Ion Voicu, cel care stabilea „destinul” fiecărei persoane exploatate.

„În cadrul grupului, inculpatul Voicu Ion a avut rolul de lider al grupului, care, în timp, a trasat sarcinile fiecăruia dintre membrii grupului, a finanțat activitățile ilegale ale grupului, a participat prin acte de executare la traficarea efectivă a persoanelor vătămate, a participat prin acte de executare la desfășurarea controlului și al supravegherii persoanelor vătămate traficate, a coordonat întreaga activitate a grupului în așa măsură încât să ducă la îndeplinire scopul grupului infracțional organizat, a fost persoana care a negociat cu fermierii greci toate «contractele – cadru» ce aveau ca obiect prestarea de servicii în agricultură. (...) Inculpatul Voicu Ion a fost persoana care, în principal, dar și împreună cu inculpații Boca Iosf și Pop Ileana s-a ocupat de transportul persoanelor vătămate din România în Grecia, în special prin organizarea și finanțarea fiecărui transport în parte și în raport cu fiecare persoană vătămată, inculpatul reușind să obțină în mod facil și rapid din partea firmelor de transport persoane anumite «linii private» de transport persoane pe rutele România – Argos, Grecia. Inculpatul Voicu Ion (...) le-a creat victimelor o stare continuă de temere și de teroare fiind persoana care pornea împreună cu alți membrii ai grupului infracțional în căutarea fugarilor, urmată de înapoierea acestora la locul de cazare din Grecia, unde fugarii erau bătuți într-un mod brutal, de față cu alte persoane vătămate, ca un exemplu al consecințelor nesupunerii, persoana care transporta persoanele vătămate la locul efectiv de exploatare, prin muncă forțată, respectiv pe plantațiile fermierilor greci. Mai mult de atât s-a constatat că inculpatul Voicu Ion, zis și Clari, a fost persoana care a creat starea de aservire a persoanelor vătămate atât față de el cât și față de ceilalți inculpați, în sensul că persoanele vătămate depindeau efectiv de inculpați chiar și pentru a se alimenta în fiecare zi în Grecia”, au arătat procurorii DIICOT.

Suceveanca Ileana Pop era „contabila” grupului infracțional. Ea ținea evidența activităților prestate, a cheltuielilor realizate, a alimentelor consumate de către fiecare persoană vătămată. Traficanții de persoane îi găseau mai mereu datori pe muncitori, oblingându-i practic să lucreze pentru ei.

„Inculpatul Boca Iosif pe lângă faptul că a participat la constituirea grupului infracțional organizat împreună cu inculpații Voicu Ion și Pop Ileana, a avut ca principal rol în cadrul grupului infracțional organizat realizarea tuturor demersurilor necesare recrutării, prin inducere în eroare, de persoane vătămate din România, din mediul rural, în special, ce au un statut financiar și social precar, dornice să lucreze în străinătate, în speranța unui trai mai bun. Inculpatul Boca Iosif a fost persoana care a recrutat, de-a lungul timpului, aproape toate persoanele vătămate din această cauză, prin inducere în eroare cu privire la condițiile de muncă, de cazare și de viață în Grecia dar care totodată s-a implicat în mod activ în activitatea de exploatare a persoanelor vătămate (așteptarea victimelor la locurile din Grecia de debarcare, plasarea victimelor la locurile de cazare, preluarea actelor de identitate și predarea acestora inculpatului Voicu Ion, inocularea ideii de îndatorare continuă a victimelor față de inculpați dar și a ideii că aceste persoane vătămate nu pot în niciun caz fugi de sub supravegherea inculpaților fără plata contravalorii pretinselor datorii – care erau și de un cuantum ridicat pentru niște persoane vătămate cu un statut financiar precar etc.)”, au arătat anchetatorii.

Suceveanca Ileana Pop avea rol de supraveghetor. Atât al celor care munceau, cât și a banilor încasați de pe urma acestora.

„Inculpata Pop Ileana pe lângă faptul că a participat la constituirea grupului infracțional organizat împreună cu inculpații Voicu Ioni și Boca Iosif a avut ca rol principal în cadrul grupului realizarea tuturor demersurilor necesare pentru a realiza o aparentă «evidență contabilă» a cheltuielilor și a datoriilor pe care persoanele vătămate, de-a lungul timpului, le aveau în mod constant față de inculpatul Voicu Ion «patronul», evidență contabilă ce a avut de-a lungul timpului rolul de facilita exploatarea, prin obligarea la muncă forțată, a persoanelor vătămate și de-a le face să înțeleagă pe părțile vătămate că ele trebuie să muncească pentru inculpatul Voicu Ion pentru a-și achita pretinsele datorii. Pe de altă parte inculpata Pop Ileana s-a implicat în mod activ în activitatea efectivă de exploatare a persoanelor vătămate (așteptarea victimelor la locurile din Grecia de debarcare, plasarea victimelor la locurile de cazare, primirea actelor de identitate ale persoanelor vătămate, inocularea ideii de îndatorare continuă a victimelor dar și a ideii că aceste persoane vătămate nu pot în niciun caz fugi de sub supravegherea inculpaților fără plata contravalorii pretinselor datorii – care erau și de un cuantum ridicat pentru niște persoane vătămate cu un statut financiar precar, supravegherea continuă a persoanelor vătămate la locurile de muncă, achiziționarea de alimente pentru persoanele vătămate și înscrierea de mențiuni în caietele asupra cărora doar inculpata Pop Ileana, zisă și E., deținea controlul, în vederea accentuării stării de îndatorire a persoanelor vătămate etc.)”, au arătat procurorii DIICOT.

Românii care au ajuns să fie sclavii grupării lui Voicu erau momiți cu salarii mari și condiții de cazare bune. Transportul spre Grecia era achitat de capul rețelei, urmând ca oamenii să restituie banii din salariul câștigat. Odată ajunși în Grecia, românii nu își mai primeau banii, care ajungeau direct la Voicu, erau cazați prin grajduri, înfometați și bătuți. Aceștia lucrau în jur de două luni, câte 16 ore zilnic, după care erau lăsați să plece, dar fără să aibă nici măcar un ban în buzunar. Victimele trebuiau să se împrumute pentru a se putea întoarce acasă.

 

Adauga comentariu