Operație reușită, pacient mort. Prima persoană operată la Suceava de epilepsie de către o echipă medicală româno – germană a decedat la șase luni distanță de la intervenția chirurgicală

În dimineața zilei de ieri,  la ora 07.25, Secţia de Poliție Burdujeni a fost anunțată prin 112 de către un reprezentant al Serviciului de Ambulanţă Suceava despre faptul că a fost constatat decesul Dumitriţei B. (24 de ani), domiciliată în comuna Adâncata, dar care locuiește fără forme legale în municipiul Suceava.

În urma cercetărilor făcute de polițiști a rezultat că tânăra decedată locuia de mai mulţi ani fără forme legale împreună cu concubinul său, Adrian S., la domiciliul acestuia din municipiul Suceava.

Din declaraţia bărbatului a reieşit faptul că Dumitrița B. suferea de crize de epilepsie, fiind operată în urmă cu circa jumătate de an în urmă de către o echipă de medici neurologi din Germania la Spitalul Judeţean Suceava.

De atunci şi până în dimineaţa zilei de 17 decembrie 2018, tânăra nu a avut probleme deosebite de sănătate, când în jurul orei 06.30 a început să se simtă rău. Văzând că starea de sănătate a concubinei sale nu este una foarte bună, Adrian S. a solicitat un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanţă Suceava, care în urma manevrelor de resuscitare a constatat decesul.

Cadavrul tinerei a fost preluat de către cei de la Efemer și transportat la morga Spitalului Judeţean Suceava pentru efectuarea necropsiei.

În acest caz sunt făcute cercetări cu privire la infracţiunea de „ucidere din culpă”.

Tânăra decedată este primul pacient operat de epilepsie la Spitalul Județean Suceava

La data de 7 iunie 2018, pe parcursul a aproximativ trei ore, o echipă medicală româno – germană, sub conducerea doctorului Marec Von Lehe, neurochirurg și șeful departamentului de Neurochirurgie Ruppiner Klinken, din Germania, a efectuat prima intervenție chirurgicală din cadrul Centrului de Epilepsie Nord – Est Carpatic Suceava.

La o săptămână distanță de la operație, medicul epileptolog Ana Miron a arătat că pacienta operată la Spitalul Județean Suceava de către o echipă româno – germană se simte bine și nu a mai avut crize.

„Suntem bucuroși că după șase zile starea pacientei este bună, fără crize. Va fi monitorizată pe termen lung”, a explicat medicul Ana Miron, coordonatorul Centrului de Epilepsie Nord – Est Carpatic Suceava.

În urma investigațiilor de specialitate, pacienta operată a fost diagnosticată cu epilepsie mezială temporală farmacorezistentă, cu scleroză de hipocamp stâng, de către medicul epileptolog Ana Miron. La intervenția chirurgicală a asistat și prof. dr. Jorg Wellmer, epileptolog și șef al Departamentului Ruhr – Epileptologie de la Spitalul Universitar Knappschaftskrankenhaus Bochum, Germania, dar și medicul neurochirurg Anatoli Buzdugan, șeful secției de Neurochirurgie din cadrul spitalului sucevean.

Dacă această operație ar fi avut loc în Germania, costurile ar fi ajuns la suma de aproximativ 45.000 de euro.

Pacienta a fost o tânără în vârstă de 23 de ani care a povestit că a avut prima criză de epilepsie la vârsta de 12 ani, dar din cauză că nu a fost diagnosticată corect și implicit nu a beneficiat de tratament corespunzător a ajuns să aibă și câte 20 de crize pe zi.

„După ce am evaluat-o am depistat că poate fi operată”, a completat Ana Miron.

Menționăm că acest Centru de Epilepsie este singurul de acest fel din țară, în afara Bucureștiului. Coordonatorul proiectului, Ana Miron, medic specialist în Neurologie pediatrică și epileptolog, a explicat încă de anul trecut că acest centru va fi un satelit al Departamentului Ruhr – Epileptologie din cadrul Spitalului Clinic Universitar Knappschaftskrankenhaus, Bochum, din Germania.

Printre premisele înființării acestui centru s-a aflat lipsa în regiune a unui Centru pentru Chirurgia Epilepsiei, până acum existând unul singur de acest fel, în București. Principalul scop este de a crește accesibilitatea pacienților cu epilepsie la tehnici moderne de diagnostic și la terapii adecvate, cu scăderea morbidității epileptice și creșterea calității vieții.

Centrul de Epileptologie este un compartiment al secției de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Județean Suceava și se adresează în primul rând copiilor diagnosticați cu epilepsie la care tratamentul medicamentos nu dă rezultate și se impune intervenția chirurgicală. De acest compartiment cu șapte paturi se ocupă medicii Ana Miron și Anatoli Buzdugan. 

Sursa foto: Știrile Pro TV

Adauga comentariu