Pădurarul care a dezvăluit o parte din neregulile de la Ocolul Silvic Moldovița a fost bătut crunt de hoții de lemne: „A zis că nu se lasă până nu mă omoară”

Pădurarul Răzvan Cenușă de la Ocolul Silvic Moldovița a trecut prin clipe de groază. Ieri, pe la ora 15.40, la scurt timp după ce a plecat de la ocol, acesta a fost atacat de mai mulți indivizi care i-au aplicat o corecție fizică serioasă. Pădurarul a scăpat doar datorită faptului că a putut să se adăpostească în mașina sa.

Acesta a ajuns la spital, iar ulterior a depus plângere la Poliție pentru ca autorii să fie depistați și trași la răspundere.

„Deocamdată nu doresc să declar nimic”, ne-a spus Răzvan Cenușă.

Se pare că bătaia i se trage de la faptul că nu s-a aliniat „apucăturilor” din cadrul Ocolului Silvic Moldovița. De-a lungul timpului el a reclamat mai multe nereguli, iar ulterior a apărut în documentarul Recorder, care a dus la destituirea din funcție a fostului șef de ocol, Georgel Zlei.

Hoții de lemne s-au arătat nemulțumiți de situația creată și au ales să se răzbune pe Răzvan Cenușă considerat unul dintre responsabilii pentru demiterea lui Zlei.

„M-a bătut pentru că din cauza mea a plecat Zlei și din cauza mea sunt controale în pădure. A zis că nu se lasă până nu mă omoară”, i-a declarat Răzvan Cenușă lui Tiberiu Boșutar, cetățeanul din Moldovița care luptă împotriva defrișărilor ilegale.

Semnătura lui Cenușă ar fi fost falsificată pentru a fi acoperite unele nereguli

În urmă cu o lună, pădurarul Răzvan Cenușă de la Ocolul Silvic Moldovița a sunat la 112 pentru că a descoperit că i s-a falsificat semnătura în mai multe documente, cel mai probabil pentru a se putea acoperi eventuale nereguli privind tăierile ilegale de pădure. La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au ridicat mai multe carnete de inventariere a arborilor destinaţi recoltării, în care semnătura pădurarului Răzvan Cenușă ar fi fost falsificată.

„La mine au fost mai multe evenimente pe raza cantonului. Am fost dimineață la ocolul silvic. Se apropie termenul de reprimire a partizilor și nu mai știam exact data și am zis să mă uit să văd data la care trebuie făcută reprimirea la partida respectivă. Când am răsfoit acolo în hârtii am ajuns din greșeală la carnete. Dând filele, am văzut o filă care mi-a sărit în ochi o semnătură, care nu era a mea. Am reușit să-mi fac doar două copii la carnet și am sunat la 112 pentru că nu am încredere în domnii de la Ocolul Silvic Moldovița. Am sunat la 112 pentru că am vrut să fiu sigur că vine Poliția să constate. Au fost la ocolul silvic cei de la Poliție și au ridicat carnetele respective. Problema e că eu în partida respectivă, eu am avut niște controale în care șeful meu de district a făcut un raport fără mine, deci fără știrea mea, a făcut un raport în dimineața în care trebuia să vină controlul. Cu o seară înainte eu i-am spus că în parcela respectivă este ceva suspect, e umblat pe la mărci, ceva se întâmplă. Nu mi-a zis nimic atunci. A doua zi dimineață, m-a sunat să vin la ocol. Când am venit la ocol, acolo erau veniți domni de la Direcția Silvică Suceava, domnul inspector șef de la Garda Forestieră, iar domnul Tulbure mi-a spus: <<Uite care e treaba domnul pădurar, domnul șef de district a făcut un raport în care spune că ați marcat niște arbori și ați luat bani de la agenții economici respectivi>>. Am rămas pur și simplu tablou. Nici nu îmi venea să cred. Am întrebat dacă eu am ciocan, am spus că nu sunt inginer, nu am delegați, nu am nici o autoritate asupra unui ciocan. Și mi-au spus că trebuie să îmi dau demisia ca să stingem tot. Am zis nu, mergem în teren, nu am ce să ascund. Eu am sute de rapoarte făcute în care nu s-a luat niciao măsură, deci nu m-a ajutat nimeni. Pe raza cantonului sunt 1.300 de hectare, pe care nu pot să le supraveghez singur. Fiind un canton cu probleme și știindu-se problemele respective pentru că nu sunt de acuma ci sunt începute tot de ei, înainte să ajung eu pădurar aici, de acolo am dedus, am pus lucrurile cap la cap și când am văzut și respectiva semnătură acolo la acel carnet, am zis că nu e în regulă și de asta am sunat la 112”, ne-a povestit pădurarul Răzvan Cenușă de la Ocolul Silvic Moldovița.

În acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Sursa foto: Tiberiu Boșutar

Adauga comentariu