Pădurarul Caunei din Sucevița a ajuns pe mâna autorităților după ce transporta lemn ilegal

Luni seară, în jurul orei 19.30, un echipaj rutier din cadrul Poliției municipiului Rădăuți a oprit pentru control pe drumul comunal 42 D, din comuna Iaslovăț, autoutilitara condusă de un bărbat de 24 de ani din comuna Moldovița. Conform documentelor, în vehicul s-ar fi aflat cantitatea totală de 11,21 metri cubi lemn rotund pentru construcții și lemn foc, din specia molid. Întrucât existau suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos transportată și cea înscrisă în avizul de însoțire, polițiștii au solicitat sprijinul specialiștilor silvici. În urma inventarierii, aceștia au stabilit faptul că în vehicul se afla cantitatea de 19,04 m.c. lemn rotund pentru cherestea și 0,64 metri cubi lemn de foc din specia molid. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 3.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos, în valoare de 5.609 de lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Marginea, se arată într-un comunicat transmis în data de 3 martie 2020 de IPJ Suceava.

În realitate, acțiunea poliției a plecat de la un telefon dat de un cetățean la 112, prin care era anunțat faptul că autocamionul cu numărul de înmatriculare SV25YZK este încărcat cu o cantitate de lemn mai mare decât cea menționată pe aplicația “Inspectorul Pădurii”.

Cetățeanul respectiv a adresat prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți și o sesizare în urma acestei acțiuni, cerând verificarea modului în care pădurarul din Sucevița, Mircea Marcel Caunei, a emis avizul de însoțire pentru transportul respectiv.

„În avizul eliberat de domnul pădurar Căunei Mircea Marcel din Comuna Sucevița la data de 02.03.2020, ora 19.15, pentru camionul cu nr de înmatriculare SV 25  YZK era menționată o cantitate de 11,21 m.c., din care molid lemn c.r. 1,95 m.c. și molid lemn de foc 9,26 m.c. În urma verificării masei lemnoase de către lucrătorii poliției împreună cu inginerul de serviciu s-a constatat că pe platforma cu nr de mai sus se află o cantitate de 19.56 m.c, din care: 19 m.c lemn molid lucru și 0,56 lemn foc. S-a întocmit un proces verbal de către domnul agent principal C.I. de la Poliția mun Rădăuți și la acel proces verbal s-a atașat și avizul intocmit în mod fals de către domnul Căunei Mircea Marcel. Vă rog să verificați legalitatea acelui aviz eliberat în mod fals și defectuos de către domnul Căunei Mircea Marcel”, se arată în sesizarea depusă miercuri la Parchetul din Rădăuți.

Pădurarul Caunei este cunoscut ca un cal breaz în zona Suceviței, în bună parte pentru scandalurile cu lemn în care a fost implicat, dar și pentru averea impresionantă pe care susțin oamenii că ar fi acumulat-o de când supraveghează pădurile locului.

sursa material: www.obiectivdesuceava.ro


Cotidianul Ziar de Suceava a mai relatat articolet cu privire la pădurarul Mircea Caunei:

Pădurea din Sucevița în care ar trebui să fie amenajată o pârtie de schi a căzut pradă hoților. Poliția și Direcția Silvică au deschis o anchetă, principalul vizat fiind un pădurar

Pădurarul din Sucevița, acuzat că ar fi implicat în tăieri ilegale de arbori, ar fi ridicat cinci imobile luxoase chiar în comuna cu pricina


Adauga comentariu