Pagubă de peste 500.000 de lei produsă de hoții care au spart vilele mai multor afaceriști din Suceava

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi au solicitat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Suceava arestarea preventivă a inculpaților Cătălin Tiberiu Mercheș sub aspectul săvârşirii unei infracțiuni de furt calificat (două acte materiale din care una în forma tentativei și o faptă consumată) și a trei infracțiuni de furt calificat și Sergiu Nicolae Lahman pentru săvârșirea a două infracțiuni de furt calificat. Aceștia, împreună cu Cezar Ioan Dumitru zis „Crețu” și Mihai Gabriel Precop, au spart vilele mai multor afacerști suceveni.

Anchetatorii au stabilit că la data de 2 iulie 2018, în intervalul orar 10.00 – 11.00, Mercheș a pătruns fără drept în curtea locuinței persoanei vătămate C.D., din municipiul Suceava, forțând ușor ușa principală, moment în care a fost surprins de proprietar, fără a reuși să sustragă bunuri sau valori.

La data de 4 iulie 2018, în intervalul 09.30 – 11.15, în perioada cât persoana vătămată C.D. a lipsit de la adresa de domiciliu din municipiul Suceava, prin escaladarea unei ferestre, Mercheș a pătruns în locuință şi i-a răvășit mai multe bunuri, reușind să sustragă două ceasuri și un cuțit, creând un prejudiciu de 200 de lei.

La data de 19 iulie 2018, Mercheș a făcut rost de ciorapi de damă, de culoare închisă, pentru a nu lăsa urme. Unul dintre ciorapi, Mercheș i l-a dat lui Lahman.

În noaptea respectivă, în jurul orei 00.30, Mercheș a întrerupt alimentarea cu energie electrică de la panoul casei persoanei vătămate, astfel dezactivând sistemul de supraveghere video.

În intervalul orar 01.30 – 03.30, Lahman și al patrulea participant (trimis în judecată pentru comiterea acestei fapte în calitatea de coautor), au intrat în casa respectivă, forțând cu o rangă un geam termopan. Din acea casă, indivizii au furat bani, în euro și lei, bijuterii din metale prețioase, ceasuri și un joc Playstation. Prejudiciul a fost de 163.500 de lei.

Cezar Ioan Dumitru, zis Crețu, i-a convins și ajutat pe ceilalți doi inculpați, cât și pe al patrulea participant, Mihai Gabriel Precob, să comita fapta de la data de 19 iulie 2018. Crețu a cumpărat un autoturism special pentru a comite respectivul furt, și le-a dat, „colegilor” săi, informațiile despre persoana care a plecat de acasă. Crețu le-a promis celor trei autori faptul că el va asigura paza în zona faptei, ceea ce a și făcut. După ce fapta a fost comisă, toți au urcat în mașina cumpărată de Crețu și au plecat, ulterior împărțind bunurile furate.

În noaptea de 30 septembrie spre 1 octombrie 2018, în intervalul orar 19.00 – 03.00, Mercheș împreună cu Lahman aupătruns, prin efracția și escaladarea unei ferestre, în locuința numitului C.F., situată în municipiul Suceava, de unde au furat mai multe bijuterii din aur, gablonțuri, ceasuri de mână și au încercat să sustragă un seif încastrat în perete, creând prin acestea un prejudiciu de aproximativ 15.000 de lei.

La data de 16 decembrie 2018, în intervalul orar 17.20 – 20.20, cei doi au pătruns în locuința lui P.G., situată în municipiul Suceava, prin forțarea geamului și a ușii de acces de la bucătărie, de unde, după ce au răvășit mai multe bunuri, au furat suma de 7.150 de euro și 14.800 de lei, creând o pagubă totală de aproximativ 47.000 de lei.

La data de 5 ianuarie 2019, în intervalul orar 17.00 – 19.00, Mercheș a pătruns prin efracție, în imobilul persoanei vătămate B.G.R., situat în municipiul Suceava, de unde a sustras o casetă metalică de valori care conținea mai multe sume de bani, respectiv: 137.600 de lei, 11.250de euro, 1.820 de dolari americani și mai multe bijuterii din aur, creând un prejudiciu total de aproximativ 250.000 de lei.

La data de 12 aprilie 2019, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Suceava a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava şi a dispus arestarea preventivă a inculpaților Cătălin Tiberiu Mercheș și Sergiu Nicolae Lahman pentru o durată de 30 de zile.

Cercetările sunt continuate de procurori în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanțelor de comitere a faptelor şi a stabilirii răspunderii penale a tuturor participanților.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Adauga comentariu