A patra zi de invazie a Rusiei în Ucraina: Forțele ruse au lovit peste noapte instalații petroliere și de deșeuri radioactive. Țările occidentale au convenit să scoată Rusia din SWIFT. Rușii ar fi întrat în Harkov

PUTIN A TÂRÂT RUSIA ÎNTR-O AVENTURĂ DIN CARE NU ARE NIMIC DE CÂȘTIGAT. VA ÎNFRÂNGE, POATE, UCRIANA, DAR ADEVĂRATUL ÎNVINS E EL ȘI RUSIA PUTINISTĂ

Lupte pe străzile din Harkov. Trupele ruse au pătruns în oraș. Explozii la Kiev. Un general ucrainean susține că au fost capturați peste 200 de militari ruși ”slab echipați și pregătiți”

A fost o noapte tensionată la Kiev, dar trupele rusești tot n-au reușit să avanseze prea mult spre capitală. Aramata ucraineană rezistă eroic, spre admirația liderilor occidentali. O explozie majoră s-a produs puțin după miezul nopții în apropiere de Kiev la circa 20 km de Kiev, în zona de sud-vest. Cerul a rămas luminat timp de câteva minute. Potrivit NextaTV, explozia uriașă din apropierea Kiev ar fi fost la un mare depozit de petrol. Tot sâmbătă noaptea, șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat că ”un număr de banci ruse vor fi excluse din SWIFT” și că o parte din activele Băncii Centrale Ruse vor fi înghețate.

9.50 - Forțele armate ale Ucrainei susțin că au doborât o rachetă de croazieră trasă de pe teritoriul Belarus. Acest lucru a fost anunțat de Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zaluzhny pe Facebook.

„În urmă cu câteva minute, Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au doborât o rachetă de croazieră trasă asupra capitalei Ucrainei de pe teritoriul Republicii Belarus de o aeronavă Tu-22. Aceasta este o altă crimă de război a BS și Federația Rusă”, a scris el.

Zelensky: Nu vom negocia cu Rusia în Belarus / Alte orașe pot fi folosite ca loc pentru discuții: Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku

Rusia a anunțat că o delegație a sosit în Belarus – aparent pentru discuții cu Ucraina, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins oferta, spunând că discuțiile de la Minsk ar fi putut fi posibile dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina de pe teritoriul belarus.

Cu toate acestea, el lasă ușa deschisă negocierilor în alte locații.

Zelensky a declarat, citat de BBC: „Dacă nu ar fi avut loc nicio acțiune agresivă din Belarus, am putea vorbi la Minsk… alte orașe pot fi folosite ca loc pentru discuții.

„Bineînțeles că vrem pace, vrem să ne întâlnim, vrem să se încheie războiul. Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku – le-am oferit rușilor.

„Orice alt oraș ni s-ar potrivi și nouă – într-o țară, din al cărei teritoriu nu sunt lansate rachete asupra noastră. Numai așa negocierile pot fi sincere și pot pune capăt războiului cu adevărat”, a mai declarat Zelensky

Volodimir Zelenski se plânge că în Ucraina e prăpăd: Rușii atacă ambulanțe, noaptea trecută a fost brutală

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că noaptea trecută a fost "brutală", conform Sky News. El a spus că forțele de ocupație rusești "atacă zonele civile", unde nu există infrastructură militară. Zelenksi a spus că forțele "atacă totul", inclusiv ambulanțele.

9.47 - Președintele Rusiei, Vlaimir Putin, a transmis, duminică dimineața, un mesaj de felicitare armatei, în condițiile în care presa internațională scrie despre faptul că avansul trupelor rusești a încetinit. Armata rusească nu a reușit să intre în Kiev, care a rezistat eroic a treia noapte consecutiv.

09:35 - Moscova anunță că o delegație rusă a ajuns în Belarus, unde așteaptă partea ucraineană pentru discuții. Zelenski a răspuns că rămâne deschis la negocieri, dar nu în Belarus, folosită pentru agresiunea asupra Ucrainei

09:25 - Ucraina înființează o legiune "internațională" pentru voluntari din străinătate, a declarat duminică Volodimir Zelenski.

"Aceasta va fi principala dovadă a sprijinului dumneavoastră pentru țara noastră", a spus președintele ucrainean.

09:21 - Forțele ucrainene au doborât o rachetă de croazieră care a fost lansată de un bombardier strategic rusesc Tu-22 de pe teritoriul Belarusului, a declarat duminică Valeri Zaluzhni, comandantul șef al forțelor armate.

9.19 - Polonia va pune la dispoziție un tren special pentru a transporta răniții din Ucraina la diferite spitale din Varșovia, a declarat sâmbătă un oficial. „Polonia nu uită de ajutorul pentru Ucraina. Pornim un tren pentru răniții care au suferit în urma operațiunilor militare ale Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Stanisław Żaryn, purtătorul de cuvânt al ministrului coordonator al serviciilor speciale, într-un tweet.

09:19 - Lupte în stradă, la Harkov.

09:18 - Soldații ruși care au intrat în Harkiv au întâmpinat o rezistență acerbă, conform Nexta. Imaginile arată vehicule militare distruse.

09:11 - Nexta: În apropiere de Harkiv, invadatorii ruși și-au abandonat echipament și au fugit.

9.04 - Franța va trimite combustibil în Ucraina împreună cu echipamente defensive pentru a sprijini rezistența țării la invazia rusă, a anunțat Palatul Elysée. Anunțul nu oferă mai multe detalii despre echipamentul defensiv, dar o sursă Elysée a declarat jurnaliştilor că acesta ar putea include arme antitanc.

09:00 - Vehicule militare rusești în Harchiv, sâmbătă dimineață.

08:58 - Cei care deschid site-ul Sputnik află de la organul de propaganda rusă că Vladimir Putin le mulțumește Forțelor Speciale Ruse pentru ”eroismul” lor în ”operațiunea specială”.

Liderul de Kremlin vorbește de ”serviciul lor impecabil în numele poporului rus și al marii noastre Patrii” și îi evidențiază pe cei care în aceste zile "își îndeplinesc cu eroism datoria militară în cursul unei operațiuni speciale de asistență pentru republicile populare din Donbass".

8.55 - Sunt semnalate lupte pe străzile din Harkov. Trupele ruse au pătruns în oraș în ultima oră, spun oficialii locali. Imaginile de pe rețelele de socializare par să arate câteva unități rusești din oraș. Există, de asemenea, imagini care par să arate cel puțin două vehicule rusești „Tigru” în flăcări în oraș, transmite BBC.

8.45 - Grupul de hackeri Anonymous anunţă că atacurile asupra Guvernului rus vor continua ”până când acesta va respecta drepturile fundamentale ale omului”. Hackerii avertizează că cele ”câteva site-uri doborâte” de până acum sunt doar începutul, chiar dacă atacurile au vizat inclusiv pagina Ministerului Apărării. ”Domnule Putin, te vei confrunta cu atacuri cibernetice fără precedent din toate colţurile lumii”, au transmis hackerii liderului rus.

08:41 - Un general ucrainean a spus într-o conferință de presă ținută la Washington că țara sa a capturat până acum 200 de soldați ruși prost echipați, unii foarte tineri. Aceștia au fost tratați conform Convenției de la Geneva și li s-a dat voie să-și sune părinții, potrivit lui Borys Kremenetsky

Ofensivă majoră a armatei ruse și pe frontul sudic. Orașul strategic Nova Kakhovka a căzut în mâinile rușilor

Trupele ruse ocupă acum Nova Kahovka, un oraș mic, dar situat strategic pe râul Nipru, care alimentează direct peninsula Crimeea cu apă, anunță BBC.

Primarul orașului, Volodimir Kovalenko, a declarat că trupele ruse au ocupat comitetul executiv al orașului și au îndepărtat toate steagurile ucrainene de pe clădiri.

Analiștii au remarcat că înaintarea Rusiei dinspre sud a fost una dintre cele mai reușite de până acum, forțele rusești amenințând Kherson, Mykolaiv și Melitopol.

08:24 - Duminică dimineață, sirenele sună din nou în capitala Kiev, locuitorii sunt îndemnați să intre în cel mai apropiat adăpost antiaerian.

La câteva minute după pornirea sirenelor s-a auzit o explozie în partea de vest a centrului capitalei, potrivit Reuters.

"A avut loc o pătrundere a trupelor de infanterie și mecanizate ușoare, inclusiv în partea centrală a orașului", a anunțat președintele Administrației Regionale de Stat din Harkov, Oleg Sinegubov. Acesta i-a îndemnat pe locuitorii din zonă să rămână în adăposturi.

Trupele rusești au aruncat în aer o conductă de gaze naturale în orașul ucrainean Harkov, anunțase anterior, în primele ore ale dimineții de duminică, serviciul de stat ucrainean de comunicații speciale.

Nu este clar la acest moment cât de importantă era conducta și dacă explozia ar putea întrerupe transporturile de gaze în afara orașului sau a țării. În pofida războiului, Ucraina continuă să permită livrarea de gaze rusești către Europa.

07:48 - Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, mândru că armata sa a arătat tuturor că poate lupta cu invazia comandată de Putin:

”72 de ore de rezistență! Lumea nu a crezut. Lumea s-a îndoit. Dar noi nu am stat pur și simplu, ci am continuat cu încredere să luptăm cu ocupantul rus! Am arătat lumii - nu vă fie frică de Rusia, fiți puternici și respingeți-o! Sprijinul pentru Ucraina trebuie să fie mai puternic! Siguranța voastră depinde de noi!”.

07:41 - Kievul se află sub controlul forțelor militare și de apărare teritorială ucrainene, potrivit autorităților ucrainene

Mykola Povoroznyk, primul adjunct al șefului administrației de stat a orașului Kiev, a declarat că în cursul nopții au avut loc câteva ciocniri cu sabotori ruși.

07:35 - Rachete rusești au lovit orașul ucrainean Vasylkiv, situat la sud-vest de capitala Kiev, incendiind un terminal petrolier, a declarat duminică primarul orașului.

"Inamicul vrea să distrugă totul în jur", a declarat Natalia Balasinovici într-o înregistrare video postată online.

06:40 - Marile companii de tehnologie continuă să ia măsuri contra Rusiei. După Facebook, și Google anunță că interzice organelor de propagandă ale Kremlinului, printre care și RT, să mai primească bani pentru reclamele apărute pe internet, aplicații sau pe YouTube

"Vom lupta atât timp cât va fi nevoie pentru a elibera țara", a spus Zelenski într-un clip video, un nou îndemn mobilizator pentru ucraineni să lupte contra forțelor de invazie ale Moscovei trimise după un anunț făcut joi dimineață de Vladimir Putin.

"Vom trage Rusia la răspundere și ne vom asigura în mod colectiv că acest război este un eșec strategic pentru Putin", au spus liderii Comisiei Europene, Franței, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Canadei și SUA.

 

Adauga comentariu