Patroana unei pensiuni ar fi primit aproape 2.000.000 de euro pentru ca firma ei să amenajeze Laboratorul de Medicină Nucleară din cadrul SJU Suceava. Reacția administratorului:„Sunteți niște nesimțiți! M**e!”

Cu privire la amenajarea Laboratorului de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Județean Suceava, cotidianul Libertatea a publicat la data de 2 aprilie 2020 articolul intitulat „Cum a câștigat o patroană de pensiune un contract de aproape 2 milioane de euro cu Spitalul Județean Suceava”.

Libertatea a verificat contractele de achiziții publice încheiate anul trecut între diverse firme și Spitalul Județean de Urgență Suceava.

„Am vrut să vedem cum au fost cheltuiți banii spitalului și care au fost prioritățile fostei conduceri. Astfel, am descoperit o patroană de pensiune care a obținut un contract de aproape 2 milioane de euro pentru modernizarea Laboratorului de Medicină Nucleară”, au spus cei de la Libertatea.

Angelica Crăciunaș patronează, în acte, firma Antramicons SRL, o firmă de construcții care a reușit, anul trecut, să obțină un contract în valoare de aproximativ 1.700.000 de euro cu Spitalul Județean de Urgență Suceava.

Administratorul firmei: „Nu știu despre ce e vorba”

Conform anunțului de pe SEAP, contractul vizează amenajarea Laboratorului de Medicină Nucleară din cadrul spitalului.

Contactată de Libertatea, Crăciunaș a răspuns că nu are nicio legătură cu acest contract și că figurează doar în actele firmei. În realitate, ea are în grijă Pensiunea Casa Angelica din Câmpulung Moldovenesc. 

Reporter: Cum ați ajuns să câștigați acest contract pentru amenajarea Laboratorului de Medicină Nucleară din Spitalul Județean Suceava? 

Angelica Crăciunaș: Oh, nu, dar noi facem doar… Nu am făcut noi laboratorul ăsta. 

Reporter: Am în față anunțul de pe SEAP potrivit căruia firma dumneavoastră a câștigat licitația. 

Angelica Crăciunaș: Nu, nu, altă firmă a câștigat. 

Reporter: Pe SEAP scrie că dumneavoastră ați câștigat. 

Angelica Crăciunaș: Da, dar nu știu despre ce este vorba. 

Reporter: Figurați în acte drept asociat unic și administrator al acestei firme. 

 

Angelica Crăciunaș: Da, sunt administrator, dar nu mă ocup eu. Eu mă ocup mai mult de pensiune… Vă dau numărul celui care se ocupă, Mugurel Munteanu. 

Munteanu: “Sunteți niște nesimțiți! M*ie!”

Contactat de Libertatea, Mugurel Munteanu, bărbatul indicat de Angelica Crăciunaș drept patron al firmei, a reacționat virulent. 

„Sunteți niște nesimțiți. Rețineți bine ce vă spun. Investigați bine, după care o să vedem. S-a depus o ofertă, dar nu am câștigat-o, da? Hai, la revedere”, le-a spus Mugurel Munteanu reporterilor Libertatea.

La insistențele reporterilor de la Libertatea de a încerca să înțeleagă cine se ocupă, de fapt, de această firmă și ce s-a petrecut cu contractul, Munteanu a înjurat și a închis telefonul. 

„Înțelegeți o m*ie. M*ie!”, a spus bărbatul.

Ce spune anunțul de pe SEAP 

Conform anunțului de pe SEAP, contractul încheiat între firma patronată de Angelica Crăciunaș și Spitalul Județean Suceava are drept obiect amenajarea Laboratorului de Medicină Nucleară din cadrul unității sanitare. 

Contractul s-a încheiat prin procedura simplificată la 21 octombrie 2019, iar valoarea acestuia se ridică la suma de 8.345.140 lei, adică aproximativ 1.700.000 de euro.

Firmă abonată la contracte cu statul

Firma Antramicons SRL a fost înființată în 2013 și are drept obiect de activitate lucrări de construcții pentru drumuri și autostrăzi. Sediul este în satul Pojorâta din județul Suceava. Asociat unic figurează Angelica Liliana Crăciunaș. Conform termene.ro, în 2019, firma a câștigat 10 contracte cu instituții ale statului, în valoare totală de 26.323.852 lei. Potrivit aceluiași portal, trei dintre aceste contracte au fost încheiate cu Spitalul Județean de Urgență din Suceava, din 2017 și până la data publicării articolului cotidianului Libertatea, la data de 2 aprilie 2020.


Pe lângă cele relatate mai sus de reporterii cotidianului Libertatea, în luna aprilie a anului 2020, cotidianul Ziar de Suceava a publicat articolul intitulat „Modernizarea de milioane de euro a Spitalului Județean Suceava a fost făcută de un constructor care i-a ridicat vila primarului din Iași, un apropiat de-al managerului Vasile Rîmbu, un afacerist anchetat de DIICOT și patroana unei pensiuni”, pe baza informațiilor reporterilor de la G4media.

Patroana unei pensiuni din Pojorâta, un dezvoltator local apropiat de fostul manager Vasile Rîmbu, fostul președinte al Camerei de comerț și industrie Suceava, anchetat în trecut de DIICOT și un constructor din Iași la firma căruia a lucrat edilul Mihai Chirica și care i-a construit acestuia una dintre vile sunt personajele care au modernizat în ultimii ani Spitalul județean de urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava – potrivit unei monitorizări realizate de G4Media.ro pe baza SEAP (portalul guvernamental de transparență în achiziții publice) și datelor de la Registrul Comerțului.

De notat că toate contractele monitorizate de G4Media.ro au fost acordate prin procedură simplificată, prin selecție de oferte și, de multe ori, a fost depusă doar oferta firmei câștigătoare.

Spitalul – aflat în centrul scandalului privind decesele cauzate de coronavirus și a cărui conducere a fost suspendată și preluată de Armată – era considerat unul dintre cele mai moderne din țară.

Aflat în subordinea Consiliului Județean Suceava, spitalul este condus încă din 2009 de economistul Vasile Rîmbu, fost șef al Gărzii financiare Suceava (1992 – 2000) și director general adjunct la Finanțele Publice (2000 – 2005). În toamna anului trecut, Rîmbu a fost chiar propus pentru postul de ministru al Sănătății în Guvernul PNL.

„Am fost cel care am prins în primul mandat acest proces de trecere a Spitalului Judeţean Suceava în subordinea Consiliului Judeţean Suceava, am fost cel care a fost de acord ca Vasile Rîmbu să vină manager al Spitalului Judeţean Suceava şi trăgând linie, trebuie să recunoaştem că a fost un mare câştig pentru noi şi, în special, echipa şi parteneriatul făcut de-a lungul anilor, cu conducerea consiliului judeţean, indiferent de culoarea politică. Pentru asta, noi şi eu personal, îmi menţin solidaritatea şi sprijinul, umăr la umăr, spate în spate, pentru tot ce înseamnă modernizare acolo”, declara Gheorghe Flutur, șeful CJ Suceava și unul dintre liderii locali puternici ai PNL, despre Vasile Rîmbu, într-o ședință a CJ din septembrie 2018.

Vezi mai jos, pe larg, analiza G4Media.ro privind contractele de lucrări de construcții atribuite de spitalul din Suceava.

Contracte de peste 7,5 milioane de euro cu o firmă deținută de patroana unei pensiuni din Câmpulung Moldovenesc

21 octombrie 2019: contract de peste 1,7 milioane de euro fără TVA pentru construirea și amenajarea laboratorului de medicină nucleară către firma Antramicons din localitatea Pojorâta, județul Suceava. Contractul a fost atribuit fără licitație, prin procedură simplificată de selecție de oferte, însă a fost depusă doar oferta firmei câștigătoare.

3 aprilie 2019: contract de aproape 880.000 de euro cu Antramicons pentru amenajarea subsolului pavilionului Secției Boli Infecțioase, atribuit tot prin procedură simplificată.

18 octombrie 2017: contract de aproape 800.000 de euro cu firma Antramicons pentru modernizarea Secției de Îngrijiri paliative. Din nou procedură simplificată.

25 iulie 2017: contract de aproape 4,2 milioane de euro cu Antramicons pentru construcția unui corp nou de clădire la spital. Procedură simplificată.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Antramicons este deținută de Liliana-Angelica Crăciunaș. Aceasta patronează și pensiunea Perla Rarăului din Pojorâta. Ea a declarat pentru libertatea.ro că, deși în acte apare drept proprietar al firmei Antramicons, în realitate, firma este deținută de Mugurel Munteanu.

Contactată și de G4media.ro, pe numărul de telefon al Angelicăi Crăciunaș a răspuns un apropiat care a admis că firma aparține acesteia și ne-a solicitat să transmitem întrebările pe adresa firmei. În momentul în care vom primi răspunsul, îl vom publica de îndată.

Contracte de 2 milioane de euro cu firma unui afacerist anchetat de DIICOT

3 septembrie 2019: contract de peste 1 milion de euro pentru construcția unui heliport pe terasa superioară a spitalului. Contractul a fost atribuit tot prin procedură simplificată către firma Loial Impex din localitatea Șcheia, județul Suceava. A fost, de asemenea, o singură ofertă depusă. De notat în context că managerul suspendat al Spitalului din Suceava, Vasile Rîmbu, locuiește în Șcheia.

12 iulie 2019: alt contract în valoare de peste 850 de mii de euro atribuit Loial Impex din Șcheia pentru reparații la sistemul de alimentare cu apă al spitalului. Contractul a fost atribuit tot prin procedură simplificată.

1 octombrie 2017: contract de aproape 130.000 de euro cu Loial Impex pentru amenajarea parcării spitalului.

Firma este deținută de Gabriel Sorin Iacob, fost președinte al Camerei de comerț și industrie din Suceava. În 2013, Iacob a fost învinuit într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de DIICOT cu prejudiciu de aproape 10 milioane de euro. Până la urmă, Iacob nu a mai fost trimis în judecată, ci doar alți afaceriști precum Vasile Florea de la Florconstruct Suceava. Vezi aici.

Contract cu firma care i-a construit vila lui Mihai Chirica, primarul din Iași

26 iunie 2019: contract de peste 4,4 milioane de euro pentru ”amenajarea blocului operator cu 4 săli de operații, prin supraînălțarea corpului D” al spitalului, atribuit tot prin selecție de oferte către firma Conest SA din Iași.

Compania este deținută de omul de afaceri Viorel Cozma și are mai multe contracte cu primăria Iași. La Conest SA a lucrat, înainte de a fi primar, chiar Mihai Chirica, edilul din Iași. De altfel, una dintre vilele din declarația lui de avere și pentru care este verificat de ANI a fost construită de Conest SA. Vezi aici.

Contracte de 3 milioane de euro cu firma unui om de afaceri apropiat de managerul suspendat al spitalului, Vasile Rîmbu

4 octombrie 2018: contract de peste 465.000 de euro cu firma General Construct din Suceava pentru lucrări la Secția Cardiologie, atribuit tot prin procedură simplificată.

21 iulie 2017: contract de peste 1 milion de euro cu General Construct pentru amenajarea unor spații medicale la Cardiologie ”în suprafață de 650 mp prin supraetajarea cu un nivel a corpului F” din cadrul spitalului. Procedură simplificată.

Potrivit libertatea.ro, General Construct a luat 12 contracte cu spitalul în valoare totală de peste 3 milioane de euro.

Firma este deținută de omul de afaceri Viorel Nuțu, un dezvoltator cunoscut pe plan local, despre care libertatea.ro susține că este un apropiat al managerului Vasile Rîmbu. Potivit jurnaliștilor, General Construct, deținută de Viorel Nuțu, are drept subcontractor compania Calcarul SA din Pojorâta, reprezentată în instanțe de o casă de avocatură unde partener este și Alexandra Rîmbu, fiica managerului de la spitalul Sfântul Ioan cel Nou din Suceava.

Mic contract cu firma fratelui lui Cristian Adomniței, fost ministru PNL al Educației

30 august 2018: contract de peste 70.000 de euro cu firma Agacon, printre acționarii căreia se numără și Bogdan (Bobi) Adomniței, fratele fostului ministru PNL al Educației, Cristian Adomniței, pentru reabilitarea fațadei la pavilioanele Pneumologie, Boli Infectioase, Dermatologie și Oncologie. Tot procedură simplificată.


Vă amintim că ieri, 5 august 2020, „medicul” Gheorghe Flutur s-a întors în Spitalul Județean Suceava, de această dată cu scop electoral. A fost inaugurat un laborator care nu se știe când va fi funcțional


sursa material: Libertatea.ro, g4media.ro

sursa foto: monitorulsv.ro

Adauga comentariu