Patronii unor firme și complicii lor trimiși în judecată pentru evaziune fiscală

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați, cercetați pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Anchetatorii au stabilit că inculpatul A este administrator de drept al societății comerciale X, iar inculpatul B este administratorul de fapt al acestei societăți. Pe parcursul anului 2015, atât inculpatul A, cât și inculpatul B au omis evidențierea în actele contabile a veniturilor realizate în valoare de 177.525 de lei aferente operațiunilor comerciale de livrare mărfuri la intern (măsline diverse sortimente și tomate ), realizate în perioada ianuarie – mai 2015 în urma achizițiilor intracomunitare realizate de la  un număr de opt societăţi comerciale, exclusiv la valoarea la cost de achiziție intracomunitară, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu suma de 50.575 de lei.

Corelativ achiziţiilor intracomunitare, cei doi inculpați au înregistrat în contabilitatea societății pe care o administrau, achiziții fictive realizate de la o altă societate comercială în sumă totală de 595.850 lei și de la o alta  în valoare totală de 6.757.093 lei, cu scopul de a crea avantaje fiscale de natura TVA -ului deductibil și a impozitului pe profit, consecința finală fiind diminuarea creanţei fiscale datorate către bugetul de stat în sumă totală de 1.663.428 de lei.

Mai mult, în completarea activităţii infracţionale, administratorul de drept a declarat, în mod fictiv, sediul principal al societății, în scopul sustragerii de la efectuarea verificărilor fiscale.

În acest caz s-a instituit sechestrul asigurator asupra bunurilor aparținând inculpatului B, administrator de fapt al societății X.

De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului A cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală și a inculpatului B cercetat pentru săvârșirea complicităţii la infracţiunea de evaziune fiscală.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada aprilie 2013 – martie 2014, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, inculpatul A nu a înregistrat în actele contabile ori în alte documente legale, operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate în cuantum de 1.120.283 lei, rezultate din activitatea de comercializare marfă, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 285.473 de lei. De asemenea, a înregistrat şi declarat operaţiuni comerciale fictive, respectiv a înregistrat operaţiuni comerciale de achiziţii nereale în sumă de 170.969 de lei şi operaţiuni fictive de plăţi către furnizorii de mărfuri în sumă de 447.291 de lei, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 135.582 de lei. În acest mod a cauzat un prejudiciu total bugetului de stat în sumă totală de 421.055 de lei.

Săvârşirea faptei de evaziune fiscală de către inculpatul A a fost realizată cu sprijinul şi ajutorul nemijlocit al inculpatului B care în perioada aprilie 2013 – martie 2014, în calitate de contabil al societății al cărei administrator era inculpatul A, a efectuat menţiuni în evidenţa contabilă fără să deţină documente sau a realizat descărcări de gestiune fără documente contabile, nu a înregistrat în actele contabile ori în alte documente legale, operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate în valoare de 1.120.283 de lei, rezultate din activitatea de comercializare marfă, a înregistrat şi declarat operaţiuni comerciale fictive, respectiv a înregistrat operaţiuni comerciale de achiziţii nereale în sumă de 170.969 de lei şi operaţiuni fictive de plăţi către furnizorii de mărfuri în sumă de 447.291 de lei, sprijinindu-l în acest fel pe inculpatul A să prejudicieze bugetul de stat cu suma totală de 421.055 de lei.

Și în acest caz s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparținând inculpatului A.

Dosarele a fost înaintate, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Adauga comentariu