Patru ani de închisoare pentru consultantul european care a distrus afacerile mai multor fermieri suceveni cu falsurile sale

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe inculpatul Dumitru Ștefan la patru ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

În același dosar a mai fost condamnat și inculpatul Mihai Ailenei la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Inculpatul Mihai Varzari s-a ales și el cu doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

De asemenea, persoană juridică SC Sabirob SRL a primit o pedeapsă de 90.000 de lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Decizia judecătorilor suceveni este definitivă.

La data de 28 decembrie 2009, între inculpatul Mihai Ailenei, administrator al SC Sabirob SRL, și Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a fost încheiat un contract de finanţare având ca obiect acordarea unei finanţări nerambursabile pentru proiectul „Fabrică de procesare legume şi fructe în comuna Băluşeni, judeţul Botoşani”, în valoare de 8.146.907 lei (1.934.351 euro).

Anterior, dar și după încheierea contractului, inculpatul Mihai Ailenei, beneficiind și de ajutorul celorlalți inculpați, a depus la autoritatea contractantă mai multe documente incomplete sau false, în scopul de a maximiza bugetul acestui proiect, mai exact pentru a mări cheltuielile aferente proiectului respectiv, demersuri în urma cărora a reușit să obțină suma de 2.735.017,74 lei, reprezentând fonduri nerambursabile.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2.570.298, 40 lei, la care vor fi adăugate dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective.

De-a lungul timpului, mai multe firme din județul Suceava au constatat că proiectele pe fonduri europene pentru care apelaseră la consultantul ieșean Ştefan Dumitru s-au transformat în dosare penale, că finanțarea le este blocată sau că trebuie să restituie banii către UE.

Prin cele două firme ale sale, SC POWER LAND SRL și SC SINERGIS SRL, consultantul  este acuzat în mai multe cazuri că în dosarele depuse pentru finanțare în numele unor societăți din Suceava ar fi făcut o mulțime de falsuri, care, după descoperire, au dus practic la blocarea proiectelor respective. 

După ce AFIR i-a suspendat finanțarea, patronul unei firme din Frătăuții Vechi, „consultată” de Ştefan Dumitru, a trebuit să-și gajeze casa, toate bunurile și să vândă o parte din active pentru a putea finaliza o fermă de creștere a porcinelor de reproducție, fermă unicat în zona noastră.

Într-un alt caz „consultat” de același ieșean, o investiție de aproximativ 10 milioane de euro în cinci ferme zootehnice din comuna Slatina este blocată de ani de zile, clădirile (finalizate “la cheie”, așteptând doar să fie populate cu animale) degradându-se puternic în toată această perioadă de anchete și procese plecate de falsurile din dosarul întocmit de Ştefan Dumitru.

Adauga comentariu