Patru fotografi bucovineni alături de o organizație comunitară sunt aproape de a bloca exporturile de lemn făcute de Holzindustrie Schweighofer în Japonia

Zilele acestea membrii organizației comunitare Declic s-au deplasat tocmai până în Japonia pentru a atrage un semnal de alarmă cu privire la faptul că cei de la Holzindustrie Schweighofer (HS) ar exporta în Țara Soarelui Răsare lemn ce ar proveni și din surse ilegale, conform celor de la Declic.

Membrii acestei organizații comunitare au avut întâlniri cu cinci dintre cei mai importanți clienți japonezi ai celor de la HS. Pentru a îi convinge pe japonezi să nu mai exporte lemn provenit din pădurile Bucovinei, membrii Declic le-au oferit acestora albumul „Mesaj din Bucovina”. Acest album a fost realizat de către fotografii bucovineni: Cătălin Urdoi, Dragoș Acsani, Costel Rotar și Mihnea Tăutu și conține imagini excepționale din tărâmul Bucovinei.

Vă prezentăm integral comunicatul făcut public de către cei de la Declic:

„Zilele acestea Declic se află în Japonia, împreună cu partenerii noștri de la EIA (Enviromental Investigation Agency). Am venit aici pentru a convinge companiile comerciale de aici că lemnul pe care-l cumpără de la Holzindustrie Schweighofer provine (și) din surse ilegale. Ne-am întâlnit cu 5 dintre cei mai importanți clienți ai HS, în condițiile în care jumătate din lemnul pus pe piață de firma austriacă ajunge în Japonia. 

Am făcut publice dovezi despre ilegalitățile comise de firma austriacă, în România. La seminarul organizat miercuri au fost prezente peste 60 de persoane: jurnaliști, directori de companii comerciale, activiști de mediu.

Avem vești bune! Foarte bune. Sojitz, una dintre companiile cu care ne-am întâlnit ne-a anunțat astăzi că dă un ultimatum Holzindustrie Schweighofer. Dacă până în 2020 nu impune trasabilitate reală a lemnului pe care-l pune pe piață vor fi sistate contractele cu firma austriacă. Avem motive să sperăm că și celelalte companii cu care ne-am întâlnit vor urma acest exemplu. Cu atât mai mult cu cât Agenția Guvernamentală pentru Păduri din Japonia ne-a anunțat astăzi că va emite, până în vară, un raport despre posibilele ilegalități din depozitele de la care preia lemn Schweighofer.

Am venit aici și am încercat oceanul cu degetul. Rezultatele sunt peste așteptări. 
În imaginea alăturată ne aflăm alături de conducerea companiei Itochu. O altă firmă care a fost de acord să ceară trasabilitate reală lemnului comercializat de HS, fără a oferi, încă, o dată limită până la care acest procedeu de identificare a lemnului să fie implementat.

P.S. Se poate vedea în imagine și albumul Mesaj din Bucovina realizat din donațiile membrilor Declic. Frumusețea peisajului românesc a ajuns în Japonia. Așa se obișnuiește aici, neapărat trebuie făcut un cadou celor cu care te întâlnești”

 

Adauga comentariu