Pe ce a cheltuit Biblioteca Bucovinei aproape 150.000 de lei din fondul de carte

Conform legislației în vigoare, bibliotecile județene colecționează toate categoriile de documente necesare organizării activității de informare, documentare și de lectură la nivelul comunității județene. În acest scop, fondul de carte al Bibliotecii Bucovinei se constituie prin achiziție din finanțare publică, adică din bugetul alocat în acest sens de către Consiliul Județean Suceava și prin obținerea de donații de carte de la diverse persoane fizice, instituții sau organizații, implicit din schimburi interbibliotecare și în cadrul Depozitului legal județean.

Suma destinată în anul 2018 pentru achiziția de „carte, publicații și materiale documentare” este de 180.000 de lei, din care 118.000 de lei – pentru achiziția de cărți de bibliotecă; 25.000 de lei – pentru cărți școlare; 1.300 de lei – pentru dicționare, hărți, cărți de muzică; 700 de lei – pentru albume de colecții; 17.000 de lei – pentru achiziția de publicații periodice și seriale (ziare și reviste); 9.000 de lei – pentru achiziția de CD-uri; 7.000 de lei – pentru DVD-uri; 2.000 de lei – pentru jocuri educative, interactive, etc./.

Din bugetul alocat pentru 2018, până la data de 21 noiembrie s-au achiziționat documente de bibliotecă în valoare totală de 146.082,24 de lei, respectiv un număr de  5.991 de unități, din care 5.676 de cărți, 124 de CD-uri/seturi de CD-uri, 191 de DVD-uri și jocuri. De asemenea, în colecțiile bibliotecii județene din Suceava au intrat în această perioadă și un număr de 51 de periodice și seriale (Ziare și reviste) pentru care instituția are abonamente pentru anul în curs.

„În plus, colecțiile bibliotecii s-au dezvoltat și prin obținerea de donații de carte. Astfel, din donații de la diverse persoane, instituții sau organizații s-au obținut gratuit în anul 2018, până la data de 21 noiembrie, un număr de 1.231 unități, documente de bibliotecă, respectiv 1.224 de cărți, 4 CD-uri, 3 DVD-uri, iar în cadrul Depozitului legal județean au ajuns 160 de unități de bibliotecă, respectiv 88 de cărți și 72 de periodice”, a declarat Gheorghe – Gabriel Cărăbuș, managerul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava.

Din cele 7.382 de unități de bibliotecă nou intrate în colecțiile bibliotecii sucevene pe parcursul acestui an, 3.595 sunt pentru copii, iar 3.787 pentru tineri și adulți.

Conform Regulamentului de organizare și funcționare al instituției, Biblioteca Bucovinei constituie, organizează, dezvoltă, conservă și pune la dispoziția utilizatorilor colecții enciclopedice de documente, indiferent de suportul material (cărți, periodice, documente grafice și audiovizuale, colecții electronice, etc.), precum și alte materiale purtătoare de informații.

Cât privește repartiția celor 7.382 de unități de bibliotecă nou – intrate în vederea punerii la dispoziția publicului, acestea au fost distribuite astfel:

- în principal, pentru a dezvolta și/sau completa colecțiile secțiilor din cadrul sediului central al Bibliotecii Bucovinei, respectiv Secția Împrumut pentru adulți, Secția Împrumut pentru copii, Sala de lectură carte, Secția de Periodice, Secția de Artă și informare audio – vizuală, Secția pentru adolescenți, Secția Fond Bucovina, precum și ale celor două filiale de artier ale instituției, Filiala Burdujeni și Filiala Obcini;

- apoi, parte dintre aceste „noutăți” au fost utilizate pentru a dezvolta și/sau completa „rezerva de carte” din cadrul serviciului „Biblioteca mobilă”, destinată împrumutului către utilizatori din diverse localități ale județului prin intermediul unor biblioteci publice locale;

- o altă partă, pentru Depozitul legal județean, conform legislației în vigoare.

„Achiziția de carte s-a efectuat prin achiziție directă prin intermediul catalogului electronic din Sistemul Electronic de Achiziții Publice/ Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice, pe bază de selecție a titlurilor direct de la editurile în cadrul cărora apar noile lucrări sau de la distribuitori de carte, librării, cu consultarea permanentă a pieței noutăților editoriale/ ofertelor editurilor și distribuitorilor de carte”, a mai explicat Gheorghe – Gabriel Cărăbuș.

Colecțiile Bibliotecii Bucovinei sunt puse la dispoziția publicului, respectiv accesibile cititorilor, aproape integral, excepție făcând doar publicațiile din cadrul Depozitului legal județean. Cât privește accesarea colecțiilor, până la data de 31 octombrie 2018 au fost făcute 202.785 de tranzații de împrumut documente de bibliotecă către utilizatori.

Astfel, în perioada menționată a beneficiat de împrumut de documente de bibliotecă din colecțiile Bibliotecii Bucovinei unu număr de 9.397 de utilizatori activi, fiind înregistrate 77.717 vizite directe la biblioteca județeană.

„Menirea esențială a unei biblioteci publice este aceea de a tezauriza peste anu un fond de valori spirituale, care stau la baza culturii unei comunități și chiar a unui popor, drept pentru care considerăm că fondul de carte achiziționat nu doar că mai este necesar, ci merită și trebuie dezvoltat în timp în mod permanent, asigurându-se implicit continuitatea colecțiilor, atât timp cât biblioteca este frecventată, iar cărțile și celelalte tipuri de documente de bibliotecă sunt solicitate, respectiv împrumutate sau consultate la sală, acestea sunt necesare”, a concluzionat managerul Gheorghe – Gabriel Cărăbuș.

Sursa foto: www.svnews.ro

Adauga comentariu