Pedeapsă micșorată pentru un scandalagiu din Broșteni, care a încercat să îl omoare pe un bărbat pentru cinci lei

Curtea de Apel Suceava a admis apelul inculpatului Adrian Vasile Stan împotriva sentinței Tribunalului Suceava privind condamnarea acestuia la trei ani și opt luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de „tentativă de omor” și „port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”.

Pedeapsa inculpatului a fost micșorată la trei ani și patru luni de închisoare cu executare și la o amendă penală de 1.200 de lei (120 zile amendă, 10 lei/zi).

Decizia este definitivă.


La data de 30 noiembrie 2019, Poliția Orașului Broșteni a fost sesizată cu privire la faptul că în ziua respectivă, pe la ora 16.30, Adrian Vasile Stan l-a înjunghiat cu un cuțit în zona pieptului pe Aftanasă G. în timp ce se aflau în fața barului „Lotto Cafe Bar” din localitate.

Victima a formulat o plângere privind tragerea la răspundere a inculpatului.

În urma agresiunii, victima a necesitat 14 - 15 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Inculpatul a fost judecat în anul 2018 pentru două infracțiuni de „lovire sau alte violențe”, după ce în anul 2015 Stan împreună cu alți inculpați i-au lovit cu pumnii și picioarele două persoane în fața barului „Covorul Verde” din Broșteni. Victimele de atunci au necesitat 11 - 12 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Adrian Vasile Stan a mai fost cercetat de-a lungul timpului și pentru săvârșirea unor infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății persoanei.

În dosarul penal (1446/P/2009) înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei în anul 2009, inculpatul a fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de „lovire sau alte violențe” și „ultraj contra bunelor moravuri și ordinei și liniștii publice”.

În dosarul penal cu număr unic 1253/P/2013, Stan a fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de „lovire sau alte violențe”, iar la data de 25 ianuarie 2013 s-a dispus neînceperea urmăririi penale față de individ ca urmare a retragerii plângerii prealabile a victimei.

În dosarul penal cu numărul unic 792/P/2013, Stan a fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de „lovire sau alte violențe”, iar la data de 24 iulie 2013 s-a dispus neînceperea urmăririi penale față de individ pentru că victima și-a retras plângerea.

Înjunghierea din fața crâșmei „Lotto Cafe Bar”

În ziua de 30 noiembrie 2019, s-a deplasat la ”Lotto Cafe Bar”, din centrul Broșteniului pentru a se juca la păcănele. Acolo, acesta s-a întâlnit cu o cunoștință mai veche de a sa, respectiv Aftanasă G..

Pe fondul unor discuții contradictorii, care se pare că au pornit de la o sumă de bani, cei doi au ieșit în afara barului pentru a discuta. Imediat, discuția a degenerat în acte de violență. Inculpatul a scos din rucsacul pe care îl avea asupra sa un cuțit cu care l-a înjunghiat în zona toracică pe Aftanasă G..

Victima s-a deplasat la Spitalul Medico-Social Broșteni, fiind însoțit de către fratele său.

Arma pe care a folosit-o incupatul în acea altercație se pare că a fost un cuțit de bucătărie cu lungimea totală de 32 de cm, din care lama de 20 cm, lată de 3 cm.

Declarația victimei

„Mi-a spus că îi sunt dator cu suma de cinci lei. Văzând că am o bancnotă de cinci lei în mână acesta mi-a luat-o și a introdus-o într-un joc electric. Eu i-am spus că nu este frumos gestul pe care l-a făcut și am ieșit afară cu paharul pe care îl aveam. În timp ce mi-am aprins o ţigară a venit Adrian Vasile Stan şi a scos un cuţit dintr-un ghiozdan şi a încercat să mă lovească cu cuţitul. Eu m-am ferit însă, la a treia încercare a acestuia de a mă lovi, m-a înţepat cu cuţitul în piept. Văzând că simt cald în zona pieptului, am pus mâna pe rană şi am plecat spre spital iar Adrian Vasile Stan m-a urmărit circa 100 de metri după care a plecat. Din câte am văzut, lama cuţitului depăşea 30 cm. Declar faptul că nu am avut în trecut altercaţii cu acesta. Presupun că acesta era sub influenţa băuturilor alcoolice. Am fost transportat de fratele meu la spitalul medico-social Broşteni unde mi-au fost acordate îngrijiri medicale.”

Declarația unui martor care a spus că îi cunoaște pe ambii indivizi

„L-am observat intrând în incinta barului pe Adrian Vasile Stan care i-a comunicat persoanei vătămate să-i lase un leu în aparatul la care juca. Persoana vătămată l-a refuzat motivând că are doar cinci lei asupra lui. Adrian Vasile Stan i-a luat din mână lui Aftanasă bancnota de cinci lei şi a jucat un bilet la loterie. Am observat că Aftanasă a ieşit din local, după care la scurt timp a ieşit şi Adrian Vasile Stan. Nu cunosc ce s-a întâmplat afară, însă ulterior am auzit că Adrian Vasile Stan l-a tăiat pe Aftanasă cu un cuţit.”

Declarația altui martor

„În timp ce mă aflam în local împreună cu administratorul şi cu un prieten de-al meu am observat un incident, o ceartă între Adrian Vasile Stan și Aftanasă G. (îi cunosc pe amândoi, suntem vecini) ceartă ce a pornit de la o sumă de bani pe care Adrian Vasile Stan i-ar fi luat-o din mână lui Aftanasă G. şi pe care i-a băgat în aparat să îi joace. Administratorul a încercat să îi liniştească şi le-a spus să iasă în afara localului, lucru pe care cei doi l-au făcut. După aproximativ 10 minute de la plecarea lor am ieşit şi eu în faţa localului şi de la persoanele care se aflau acolo am auzit că Adrian Vasile Stan l-ar fi înjunghiat cu un cuţit pe Aftanasă G. chiar în faţa localului. Personal nu am văzut incidentul. Arăt că Adrian Vasile Stan era sub influenţa băuturilor alcoolice, am aflat că fusese anterior la un grătar şi a consumat alcool. Cu siguranţă motivul agresiunii îl constituie acea sumă de bani pe care Adrian Vasile Stan i-a luat-o din mână lui Aftanasă G.. Nu am cunoştinţă de vreo stare conflictuală dintre cei doi, ştiu că erau prieteni buni.”

Prima declarație a inculpatului

„Declar că nu îmi amintesc să fi scos cuţitul sau alt obiect contondent din ghiozdanul pe care îl aveam şi nu îmi amintesc să îl fi lovit cu cuţitul pe B.. După ce m-am despărţit de acesta am mers acasă şi m-am culcat că eram ameţit de alcool, iar la scurt timp a venit poliţia şi m-a condus la poliţie pentru declaraţii, precum că l-am lovit cu cuţitul pe B.. Menţionez că nu am avut discuţii contradictorii cu numitul B. până astăzi şi am fost prieten cu el din copilărie, pentru care regret cele întâmplate.”

A doua declarație a inculpatului

„Imi mentin cele declarate in calitate de martor in dosarul cauzei, si in continuare mai declar faptul ca nu imi amintesc ce s-a intamplat cu Aftanasa G. in timp ce eram cu acesta in fata barului Lotto din orasul Brosteni decat imi amintesc ca m-am incaierat cu el asa cum am declarat in declaratia de martor din dosar. Declar ca m-am incaierat cu acesta deoarece imi datora o suma de bani si fiind in incinta barului Loto din Brosteni i-am cerut banii insa a refuzat sa mi-i dea iar cand am iesit afara din bar cu acesta pentru a fuma o tigara in fata barului mentionat acesta mi-a zis ca daca ma mai iau de el ma taie cu cutitul si din acel moment nu imi mai amintesc ce s-a intamplat, decat ca am plecat fiecare spre casa dupa ce ne-am incaierat asa cum am declarat.”

La data de 1 decembrie 2019, Adrian Vasile Stan a fost reținut pentru 24 de ore. După ce au expirat cele 24 de ore, individul a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Măsura controlului judiciar a fost prelungită ulterior.

Adauga comentariu