Pedepse lejere pentru gruparea de contrabandiști de țigări care a păgubit statul român cu aproape două milioane de lei

Tribunalul Suceava a dat o primă condamnare în dosarul grupării de contrabandiști ce a păgubit statul cu aproape două milioane de lei. Astfel, Mihai Burciu și Alexandru Marinică au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare, Marian Toader Lăzurcă zis „Manu”, Vladimir Ionuț Creangă, Vasile Colțuneac s-au ales cu câte doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce Gheorghe Beghean zis Ghiță, Adriana Alexandru, Radu Mihail Budescu și Ionel Prisacaru s-au pricopsit cu câte doi ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, Constantin Cîrstean, Dănuț Andrei și Daniel Dumitru Simion au fost condamnați la câte un an și șase luni de închisoare cu suspendare. Vasile – Valentin Niagu și Maria Irina Cristinariu au primit câte un an de închisoare cu suspendare. Ionel Beghean zis „Nelu” a fost condamnat la un an și 10 luni de închisoare cu suspendare.

Alin Beghean s-a ales cu măsura educativă a supravegherii pe o durată de patru luni, iar Vasile Șimon și Cozmin – Suraj Cotoreanu au fost achitați, alegându-se cu câte o amendă.

Viorel Țugui, Alexe Marin, Gheorghe Calancea zis „George” și Claudiu Roman au fost condamnați la câte doi ani de închisoare cu executare, Victor Ursachi și Ion Cristinariu la câte trei ani de închisoare cu executare, în timp ce Vasile Stoica la cinci ani de închisoare cu executare.

Procurorii DIICOT au stabilit că începând cu luna iulie 2012, Mihai Burciu (27 de ani), din Vicovu de Jos, împreună cu Constantin Cîrstean (23 de ani), din Vicovu de Sus, Toader Marian Lăzurcă zis Manu (22 de ani), din Grăniceşti, Vladimir Ionuţ Creangă zis Vlad (29 de ani), din Botoşana şi Vasile Colţuneac (33 de ani), din Solca, au pus bazele unui grup infracţional organizat specializat în contrabandă cu ţigări.

La această reţea au mai aderat începând cu luna septembrie 2012 Viorel Țugui (32 de ani), din Vicovu de Jos, care a fost sprinit de Gheorghe Beghean zis Ghiţă (40 de ani), din Rădăuţi, Mihail Tudor Deleanu (24 de ani), din Fălticeni, Dănuţ Andrei (52 de ani) din Bucureşti şi Alexe Marin ( 51 de ani), din Sfântu Gheorghe.

Mihai Burciu era coordonatorul grupării, el fiind cel care se ocupa cu aprovizionarea cu ţigări de contrabandă direct de la sursele care le introduceau ilegală în România, cu scopul de a le vinde pe piaţa neagră din ţară prin intermediu unor clienţi de încredere. Burciu se ocupa efectiv de preluarea, deţinerea, transportul, desfacerea, predarea şi vânzarea ţigărilor către clienţii de încredere.

Constantin Cîrstean era omul de încredere a lui Mihai Burciu, ei transportând împreună marfa către intermediari. Marian Toader Lăzurcă era cel care lua ţigările de la Burciu le depozita în vederea valorificării lor. Vasile Colţuneac a efectuat de mai multe ori acte materiale asimilate infracţiunilor de contrabandă, respectiv a preluat, deţinut, depozitat şi valorificat către clienţii de încredere a ţigărilor de contrabandă.

Viorel Țugui, împreună cu Mihai Burciu, livrau ţigările preluat de la alţi furnizori către clienţi de încredere. Acesta a adus în grupare un client propriu, pe Gheorghe Beghean care şi-a creat propria lui grupare. Astfel, Gheorghe Beghean, împreună cu Alin B. şi Ionel Beghean şi-au construit propria lor reţea de contrabandişti la care au aderat Irina Maria Cristinariu (23 de ani) şi Ion Cristinariu (47 ani), ambii din Timişoara. Gheorghe Beghean se aproviziona cu ţigări de la Viorel Țugui şi cu ajutorul nepotului său Alin B. le furniza mai departe clienţilor de încredere, printre care şi fratele său Ionel Beghean.

Marinică Alexandru (39 de ani), din Mălini, avea preocupări pe linia aprovizionării şi distribuţiei pe piaţa ţigărilor de contrabandă prin intermediul activităţilor comerciale desfăşurate prin intermediul firmei pe care o administrează şi care are ca punct de lucru un chioşc de desfacere mărfuri în incinda bazarului din municipiul Suceava.

În luna septembrie 2012, Marinică Alexandru împreună cu Adriana Alexandru (35 de ani), din Suceava, Gheorghe Calancea (32 de ani), din Vicovu de Sus şi un ucrainean au pus bazele unei grupări ce se ocupa cu contrabandă cu ţigări şi la care au aderat Vasile Stoica (32 de ani), din Bacău, Ionel Prisacaru (30 de ani), din Bacău, Mihail Radu Budescu (37 de ani), din Bacău, Daniel Dumitru Simion (36 de ani), din Bacău şi Claudiu Roman (31 de ani) din Fălticeni.

Marinică Alexandru era coordonatorul grupării, cel care achiziţiona ţigări de la Gheorghe Calancea, care l-a rândul său se aproviziona de la ucrainenii care introduceau ţigări ilegal în România. Soţii Alexandru asigurau depozitarea, desfacerea, predarea şi vânzarea lor către clienţi de încredere, respectiv Vasile Stoica, Ionel Prisacaru, Radu Mircea Budescu, Daniel Simion şi Claudiu Roman.

În perioada 2 august 2012 – 19 martie 2013 de la cei implicaţi în dosar au fost confiscate 30.636 de pachete de ţigări de contrabandă, cu predilecţie mărcile Viceroy şi Winston. S-a stabilit că cele trei grupări au preluat, deţinut, transportat, depozitat şi vândul pe lângă marfa confiscată 376.147 de pachete de ţigări de provenienţă extra – comunitară. Prejudiciul cauzat de aceştia se ridică la valoarea de aproximativ 1.750.000 de lei.

FOTO: www.adevarul.ro

Adauga comentariu