Pensiunea din Mănăstirea Humorului de la care au ajuns la spital 10 copii cu suspiciune de toxiinfecție alimentară nu este autorizată sanitar pentru alimentație publică

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a finalizat ancheta declanșată în dimineața zilei de 30 august 2019 cu privire la posibilitatea existenței unui focar de toxiinfecție alimentară în localitatea Mănăstirea Humorului.

Astfel, reprezentanții DSP Suceava au stabilit că o parte dintr-un grup de copii din județul Olt, cazat într-o unitate din localitatea Mănăstirea Humorului, a acuzat dureri abdominale, greață și vărsături. Au fost evaluați toți membrii grupului în camera de gardă a Spitalul orășenesc Gura Humorului. Forma de boală a fost uşoară, li s-a administrat tratament simptomatic, aceștia părăsind spitalul în stare bună.

Grupul a consumat alimente preparate doar la unitatea de cazare, din care au fost păstrate corespunzător probe alimentare. Unitatea nu este autorizată sanitar pentru alimentație publică. Copiii au declarat că au consumat dulciuri în exces, achiziționate dintr-un hipermarket.

Au fost analizate în Laboratorul de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județene Suceava probe din alimente gătite, din dulciurile preambalate cumpărate din hipermarket, din fântână, teste de sanitație din bucătăria unității, coproculturi recoltate de la pacienți.

Proba de apă provenită din sursa proprie nu se încadrează din punct de vedere microbiologic în parametri prevăzuți de legislație, dar încărcătura microbiană și cu germeni patogeni este minimă, neputându-se constitui în sursă de îmbolnăvire conform normelor epidemiologice.

În coproculturile recoltate de la pacienți nu a fost identificată prezența unor agenți patogeni.

Tinând cont de simptomatologia clinică ușoară apărută doar la o parte din membrii grupului, remisia rapidă sub tratament simptomatic, consumul exagerat de dulciuri, rezultatele testelor de laborator, concluzionăm că în acest caz a fost vorba despre un episod de indigestie și de reacții vegetative exagerate (prin simpatie) a copiilor din grup.

Cei de la DSP Suceava urmează să aplice sancțiuni contravenționale conform prevederilor legale în vigoare și vor fi dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate a unității în care a fost cazat grupul.

Amintim că la data de 30 august 2019, la ora 07.38, Iuliana D., din municipiul Slatina, județul Olt, a sunat la 112 și a spus că se află în tabără pe raza localității Mănăstirea Humorului împreună cu 16 copii, iar doi dintre aceștia se simt rău.

Femeie, care este coordonatoarea grupului, a spus că a organizat o excursie cu 16 copii de la Școala „Nicolae Iorga” Slatina, județul Olt și doi adulți supraveghetori, fiind cazați în cursul zilei de 28 august a.c. la Pensiunea „,Casa Paradis” din comuna Mănăstirea Humorului.

În dimineața zilei de 30 august 2019, în jurul orei 07.30, doi copii de 10 ani, au început să acuze dureri abdominale și vărsături, motiv pentru care a fost solicitată intervenția unei ambulanțe pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate, aceștia fiind transportați la Spitalul orășenesc Gura Humorului și diagnosticați cu „intoxicație alimentară medie”.

Având în vedere simptomele acuzate de cei doi copii, coordonatoarea grupului a hotărât să-i transporte și pe ceilalți copii la Spitalul Orășenesc Gura Humorului cu microbuzul cu care s-au deplasat la pensiune, în vederea efectuării de investigații medicale, ocazie cu care au fost diagnosticați cu toxiinfecție alimentară încă opt copii toți cu vârstele de 10 ani.

Despre cele întâmplate la Mănăstirea Humorului a fost înștiințată și Direcția de Sănătate Publică Suceava, care urmează să se deplaseze la Pensiunea ,,Casa Paradis” în vederea clarificării situației.

Cu o săptămână înainte, alți 12 copii aflați în tabără la Mănăstirea Humorului au ajuns la spital cu suspiciuni de toxiinfecție alimentară.

Adauga comentariu