Pestă porcină descoperită la Vatra Dornei. Toți porcii mistreți de pe o rază de 13 kilometri vor fi vânați

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Suceava s-a întrunit, joi după amiaza, după ce a fost confirmată pesta porcină africană la un porc mistreț găsit mort, miercuri, în albia râului Dorna, pe raza municipiului Vatra Dornei.

Cazul a fost confirmat de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, motiv pentru care au fost instituite măsurile prevăzute de legislația în vigoare respectiv  efectuarea unei anchete epidemiologice preliminare și notificarea tuturor gestionarilor fondurilor de vânătoare, anunță Prefectura Suceava.

Astfel, joi după amiaza a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava la Prefectura Suceava unde a fost propus spre aprobare Planul de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană.

Planul stabilește o zonă afectată de 13 km în care va fi efectuată vânarea integrală a mistreților, cu personal silvic și vânători autorizați, instruiți în acest sens, prin metode care nu dislocă efectivul.

Totodată, se vor executa patrulări zilnice pentru depistarea de mistreți bolnavi sau morți, efectuate de către gestionarii fondurilor de vânătoare.

În gospodăriile populației aflate în zona infectată, pe o rază de 8 km, în interiorul zonei afectate, se va efectua de către DSVSA Suceava un recensământ oficial al populației de porci domestici.

„Se pun sub supraveghere oficială și se aplică măsuri de rstricționare a mișcării animalelor (suinelor) și a oricăror produse provenite de la această specie”, se mai precizează în planul de măsuri.

DSVSA Suceava recomandă schimbarea hainelor și a încălțămintei de stradă atunci când se intră in adăpostul porcilor și respectarea cu strictețe a condițiilor minime de biosecuritate în gospodăriile individuale.

De asemenea se vor aplica măsuri pentru respectarea Normelor sanitare veterinare referitoare la identificarea și înregistrarea suinelor din gospodăriile populației

Autoritatea sanitar- veterinară solicită populației și gestionarilor fondurilor de vânătoare să anunțe imediat medicului veterinar orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la porcinele domestice.

De menționat este că încă de miercuri după amiaza prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a anunțat situația ANSVSA, Primăriei Vatra Dornei, Gărzii Forestiere, Ocolului Silvic Feldru, administratorul fondului de vânătoare 11 Teșna, dar și celorlalți administratori sau gestionari de fonduri de vânătoare pentru a lua măsuri de prevenție.

Sursă material: www.newsbucovina.ro

 

Adauga comentariu