Peste 20 de permise de conducere au suspendat polițiștii suceveni în doar două ore, în cadrul unei acțiuni de tip blitz pentru prevenirea accidentelor rutiere

De la începutul acestui an pe raza județului Suceava s-au produs 104 accidente rutiere grave, cu 32 mai puțin decât în perioada similară a anului trecut. Din păcate trendul descendent nu se manifestă și în ceea ce privește accidentele cu implicarea pietonilor, aproape zilnic înregistrându-se evenimente rutiere cu implicarea acestei categorii de participanți la trafic.

Astfel, indisciplină pietonală și neacordarea de prioritate pietonilor sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere.

De la începutul anului s-au produs 25 de accidente rutiere grave cu implicarea pietonilor. În 17 cazuri pietonii au traversat neregulamentar sau au staționat pe partea carosabilă, rezultând 9 persoane decedate.

În alte 8 cazuri pietonii au fost victime ale accidentelor rutiere grave ca urmare a neacordării de prioritate de către șoferi. În urma acestor accidente au rezultat 4 persoane decedate.

„Săptămânal polițiștii organizează acțiuni cu utilizarea autospecialelor neiscripționate și cu utilizarea tehnicii video omologate pe raza întregului județ pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

Acțiunile au în principal rol preventiv și de responsabilizare a participanților la trafic, însă pentru identificarea celor care încalcă legea și pun în pericol viața și integritatea fizică a persoanelor”, a transmis IPJ Suceava.

În această dimineață, în intervalul orar 07:30 - 09:30, în baza unui plan inițiat la nivelul Poliției Române, pe raza întregului județ a fost desfășurată o acțiune tip blitz pentru prevenirea accidentelor rutiere, fiind vizate principalele cauze generatoare.

Având în vedere situația operativă, un accent deosebit s-a pus pe indisciplina pietonală și neacordarea priorității de trecere pentru pietoni.

În doar două ore polițiștii au reținut peste 20 de permise de conducere și au aplicat aproape 100 de sancțiuni contravenționale la regimul rutier.

Polițiștii reamintesc că trebuie să manifestăm o atenție sporită ca pietoni și șoferi cu privire la respectarea legislației în permanență și nu doar prin raportare la eventualele sancțiuni pe care le putem primi din partea polițiștilor.

Mai importantă decât aceste sancţiuni este viaţa noastră şi a copiilor noştri pe care ar trebui să o preţuim mai mult, respectând cu stricteţe legea.

În aceste condiţii poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni.

„Totodată le reamintim șoferilor că sancţiunile aplicabile prevăzute de O.U.G. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice nu sunt deloc neglijabile.

Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de 4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei). De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă”, a mai transmis IPJ Suceava.

Adauga comentariu