Peste 60 de localități din județul Suceava riscă să intre în blocaj financiar și administrativ din cauza unui proiect extrem de păgubos

Peste 60 de localități din județul Suceava trec printr-o situație critică, fiind aproape în imposibilitatea de a realiza investiții. La începutul anilor 2000, acestea s-au asociat pentru a implementa proiectul „Utilități și mediu la standarde europene”. Proiectul s-a dovedit a fi inutil și dezastruos din toate punctele  de vedere.

Localitățile sucevene s-au împrumutat din surse externe cu 27 de milioane de euro pentru a construi peste 200 de kilometri de conducte pentru transportul de gaze naturale de înaltă presiune. Pe lângă faptul că a fost total inutil, proiectul s-a dovedit a fi și nelegal, deoarece construcția și exploatarea conductelor de transport de gaze naturale de înaltă presiune se află în sarcina exclusivă a statului român, prin Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA Mediaș. În acest condiții, în cursul anului 2010, conductele au trecut în proprietatea statului.

În prezent, localitățile din județul Suceava implicate în acest proiect au ajuns în situația de a plăti sume extrem de mari din bugetele locale pentru a acoperi costurile unor investiții care au fost transferate de ani buni în proprietatea statului român. Din această cauză, aceste localități riscă să intre în blocaj financiar și administrativ oricând în următorii ani.

„Am pledat pentru rezolvarea acestei situații ingrate în sensul preluării la datoria publică a plății de 17 milioane de euro ce rămân de achitat din împrumutul extern. În opinia mea, statul român are obligația morală și financiară de a face acest lucru. Senatul a respins deja în martie 2018 această propunere, care a fost înaintată de domnul senator Constantin Cadariu și susținută de alți 14 senatori suceveni. Să sperăm că acest lucru nu se va întâmpla în Camera Deputaților, care este Cameră decizională în cazul de față. Am făcut apel la doamnele și domnii deputați să dea dovadă de o minimă responsabilitate politică și să repare ceea ce Senatul a refuzat să repare situația injustă și absolut păguboasă în care se află localitățile sucevene în acest moment”, a precizat deputatul USR Daniel Popescu.

Ce înseamnă proiectul „Suceava – Utilități și mediu la Standarde Europene”?

Proiectul „Suceava – Utilităţi şi Mediu la Standarde Europene” ar fi trebuit să asigure prin banii împrumutaţi de la Deutsche Bank London, transferat ulterior la Erste Bank, gazul metan în 61 de localităţi din judeţul Suceava şi construirea mai multor centrale termice care să asigure alimentarea cu apă caldă şi căldură în Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret, Gura Humorului şi Solca. Dintre toate investiţiile angajate odată cu demararea împrumutului din anul 2002, doar trei centrale termice au fost terminate şi doar una este funcţională.

În august 2004 printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Suceava şi hotărâri ale celorlalte 61 U.A.T.-uri s-a aprobat asocierea Consiliului Judeţean Suceava cu unele Consilii Locale şi agenţi economici din judeţul Suceava în vederea înfiinţării SC „Bucovina Ecotermgaz” SA Suceava. Pentru această procedură toate documentaţiile au fost întocmite de Consiliul Judeţean Suceava.

Chiar dacă se anunța un proiect destul de ambițios, s-a ajuns la concluzia că  un foarte mare număr de localităţi nu vor beneficia, dar nici nu pot beneficia de această investiţie, din motive absolut obiective.

Comentarii

V Zaleschi

11.02.2019 12:53

E ca la noi. Nici nu se putea altfel. Daca erau de furat, (de dezafectat!!!!), cateva zeci de Km de conducta, sa vedeti cat de repede  se fura. Astia-s '''ganditorii'', alesi ai neamului. Si,,, se fac ca, se zbat, se strofoaca,,,, se omoara cu munca. Ei de fapt se incurca unii pe altii si,,, nu fac nimic pentru cetatean. Si NIMICUL e salarizat gras.

Adauga comentariu