Polițiștii au amendat o firmă cu 15.000 de lei pentru lemne fără documente. Peste 33 de metri cubi de material lemnos au fost confiscați

Ieri, 16 iunie 2022, în baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului Comun de Acţiune “Scutul Pădurii” polițiști din cadrul IPJ Suceava – Serviciul Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase la o societate de profil din localitatea Voitinel.

În urma efectuării balanței dintre stocurile scriptice raportate în SUMAL 2.0 și stocurile faptice de material lemnos inventariate în depozitul societății, s-a constatat faptul că operatorul economic deține în depozitul societății cantitatea totală de 21,93 metri cubi de material lemnos (cherestea răsinoase, lemn foc fag și frasin și lemn lucru anin) fără documente de proveniență legală. De asemenea, s-a constatat faptul că operatorul economic nu deține în depozitul societății cantitatea totală de 11,23 metri cubi de material lemnos (lemn de foc răsinoase și paltin).

Totodată, s-a constatat faptul că operatorul economic nu a împrejmuit depozitul societății conform legislației silvice în vigoare și nu respectă modul de efectuare a fotografiilor și modul de operare a datelor în aplicația informatică SUMAL 2.0.

Oamenii legii i-au aplicată societății cinci amenzi în valoare totală de 15.000 de lei și au confiscat cantitatea dotală de 33,16 metri cubi de material lemnos, în valoare de 11.593 de lei.

În aceeași zi, în jurul orei 17.25, polițiștii din cadrul Biroului de Ordine Publică – Poliţia municipiului Vatra Dornei, în timp ce acționau conform planului de acțiune ”Scutul pădurii” au procedat la oprirea în trafic a unei autoutilitarei la volanul căreia se afla un bărbat din comuma Șaru Dornei, care transporta cantitatea de 1,77 metri cubi de lemn foc esență molid fără documente de proveniență.

Șoferul a fost sancționat contravențional, iar lemnul în valoare de 221,25 de lei a fost confiscat și predat lucrătorilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei.

La aceeași dată, în jurul orei 20.15, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce executau serviciul de patrulare, pe raza comunei Putna, județul Suceava au oprit pentru control, o autoutilitară care circula pe DN 2 H din localitate, transportând material lemnos respectiv buștean gater și care era condusă de un bărbat domiciliat în comuna Putna.

Cu ocazia verificărilor efectuate s-a constatat că șoferul nu posedă aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat. Din acest motiv, transportul a fost condus la FPL Putna - Ocolul Silvic Putna unde s-a solicitat sprijinul unui tehnician silvic care în urma inventarierii materialului lemnos a stabilit faptul că în autoutilitară era transportată cantitatea de 3,37 metri cubi de buștean gater, în valoare de 1.968,08 lei.

Șoferul a fost sancționat contravențional, iar lemnul a fost confiscat și predat în custodia Ocolului Silvic Putna.

„Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare”, a transmis IPJ Suceava.

Adauga comentariu