Polițiștii rutieri l-au iertat pe activistul de mediu Daniel Bodnar deși acesta a făcut live de la volan în timp ce s-a angajat într-o depășire extrem de riscantă

În această dimineață, în jurul orei 05.00, activistul de mediu Daniel Bodnar a fost implicat într-un incident care putea avea urmări mult mai grave. Acesta a pornit în urmărirea unui camion despre care exista suspiciunea că ar transporta ilegal lemn.

În fața lui a apărut un autoturism Mercedes al cărui șofer a încercat să împiedice urmărirea camionului. Șoferul Mercedesului, Vasilică Știrban, din comuna Putna, l-a șicanat în trafic pe Bodnar, care s-a angajat într-o depășire extrem de riscantă deoarece mașina din fața sa circula pe mijlocul drumului. Astfel, cele două vehicule au intrat în coliziune. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

În urma coliziunii, Știrban a rămas fără permisul de conducere pentru 60 de zile și a fost amendat cu 870  de lei, în timp ce Daniel Bodnar a scăpat doar cu un avertisment.

Chiar dacă intențiile lui Daniel Bodnar sunt de lăudat, modul în care își desfășoară activitatea nu este chiar cel mai corect. Deși dorește să stopeze tăierile ilegale de lemne, Bodnar a fost surprins în mai multe rânduri când încalcă cel puțin regulile rutiere. Lispa de reacție a autorităților nu îi dau dreptul acestuia să pună în pericol ceilalți participanți la trafic și să încalce legislația rutieră.  

Confrom articolului 54, alineatul 1 din OUG nr.195 din 12 decembrie 2002, „conducătorul de vehicul care executa o manevră de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”.

În această situație, Daniel Bodnar, prin depășirea efectuată, s-a pus în pericol atât pe el cât și pe celălalt șofer. Probabil un apel la 112 era mult mai indicat decât asumarea unor astfel de riscuri, incidentul putând avea un deznodământ mult mai grav.

În plus, Bodnar făcea live pe Facebook ținând telefonul mobil în mână, motiv pentru care polițiștii rutieri trebuiau să îi rețină permisul de conducere pentru 30 de zile și să-i aplice o amendă.

Legea interzice vorbitul la telefon în timpul condusului fără a avea un dispozitiv „hands free”, cât și simpla ţinere în mână sau folosire cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Sancționarea în acest caz este dură: patru puncte de penalizare și 6 – 8 puncte de amendă. În plus, se suspendă exercitarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Chiar dacă ne atragem antipatia susținătorilor lui Daniel Bodnar, suntem de părerea că. Pe viitor, acesta ar trebuie să fie mult mai prudent și să nu se mai pună în pericol pe el sau pe alți participanți la trafic. Totuși, el trebuie încurajat să-și continue activitatea de activist de mediu însă cu respectarea legii.

 

Adauga comentariu