Polițiștii rutieri pe care DNA Suceava îi cercetează în această perioadă primeau/cereau drept șpagă lapte, brânză, pește și nu numai. Oamenii legii făceau și „abonamente” de protecție

Procurorii DNA Suceava au pus la dispoziția reporterilor cotidianului Ziar de Suceava referatul cu propunere de arestare din dosarul polițiștilor spăgari de la Serviciul Rutier Botoșani. Detaliile din dosar sunt pe alocuri amuzante, agenții de poliție rutieri solicitând șoferilor mită constând în bani, lapte, brânză și pește. Unul dintre polițiștii rutieri șpăgari i-a crescut valoarea unei mașini pe care voia să o vândă, după ce l-a tras pe dreapta pe viitorul cumpărător al vehicului. 

Florin Eduard Iacob, care la data săvârșirii faptelor era ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier, este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de:

  • luare de mită în formă continuată (două acte materiale)
  • luare de mită, prev.
  • trei infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit
  • fals intelectual, în formă continuată (două acte materiale)
  • fals intelectual
  • uz de fals, în formă continuată (trei acte materiale)
  • favorizare a făptuitorului.

Robert Neculai Fecioru, care la data săvârșirii faptelor era agent de poliție în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier, este cercetat pentru săvârșirea:

  • unei infracțiuni de luare de mită în formă continuată (29 de acte materiale)
  • cinci infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit

Dumitru – Cătălin Luca, care la data săvârșirii faptelor era agent de poliție în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier, este cercetat pentru săvârșirea:

  • unei infracțiuni de luare de mită în formă continuată (16 acte materiale)
  • trei infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit

Gabriel Botezatu, care la data săvârșirii faptelor era agent de poliție în cadrul IPJ Botoșani-Serviciul Rutier, este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de:

  • luare de mită în formă continuată (șapte acte materiale)

Ionel Bălan, care la data săvârșirii faptelor era agent de poliție în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier, este cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni de:

  • luare de mită în formă continuată (șapte acte materiale)

Stelian Iulian Coșman, care la data săvârșirii faptelor era agent de poliție în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier, este cercetat pentru săvârșirea:

  • unei infracțiuni de luare de mită în forma continuată (11 acte materiale)
  • trei infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit

Viorel Anton, care la data comiterii faptelor era agent de poliție în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier, cercetat pentru săvârșirea:

  • unei infracțiuni de luare de mită în formă continuată (cinci acte materiale)
  • două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit

Constantin – Ciprian Rusu, care la data comiterii faptelor era agent de poliție în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier, este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de:

  • luare de mită în forma continuată (șapte acte materiale)

FLORIN EDUARD IACOB

  • luare de mită în formă continuată

La data de 26 iulie 2020, ofițerul de poliție Florin Eduard Iacob fiind planificat în echipaj împreună cu agentul de poliție Ionuț Pavel Guriuc, ambii din cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Poliției Rutiere, în intervale scurte de timp, a primit sume de bani de la doi șoferi opriți în trafic pentru depășirea vitezei legale de deplasare în schimbul neaplicării niciunei sancțiuni sau a aplicării unei sancțiuni mai blânde, cum ar fi avertismentul.

În jurul orei 09.00, Florin Eduard Iacob a primit 200 de lei de la un șofer.

În jurul orei 09.50, Florin Eduard Iacob a oprit pe raza localității Cândești, un șofer din comuna Grănicești, județul Suceava. De la acest șofer ofițerul de poliției a primit 100 de lei, deși șoferul a intenționat să îi ofere lui Iacob 200 de lei. Șoferul respectiv a depășit viteza legală cu 36 km/h și i-a solicitat polițistului să nu îl sancționeze cu amendă și cu puncte de penalizare.

  • abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit

La data de 24 octombrie 2020, în jurul orei 10.29, ofițerul de poliție Florin Eduard Iacob, fiind în echipaj cu agentul de poliție Stelian Iulian Coșman, ambii din cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Poliției Rutiere, a identificat pe raza localităților Vârfu–Câmpului – Mihăileni, județul Botoșani, un autoturism care a depășit limita de deplasare în localitate. Omul legii a constatat faptul că șoferul în cauză era beat, dar a procedat cu intenție la o testare defectuoasă a conducătorului auto cu aparatul etilotest.

În acest caz, Iacob a făcut tot posibilul pentru a nu-l sancționa pe șofer cu avertisment sau amendă și puncte-penalizare pentru depășirea vitezei legale de deplasare în localitate și pentru a nu aplica măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile și a punctelor-penalizare, pentru conducerea unui vehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice.

La data de 25 octombrie 2020, în jurul orei 16.15, Florin Eduard Iacob, fiind în echipaj cu agentul de poliție Stelian Iulian Coșman, a tras pe dreapta, pe raza localităților Vârfu–Câmpului – Mihăileni, un autoturism care circula cu viteza de peste 100km/h în interiorul localității. Ofițerul de poliție nu i-a aplicat șoferului nicio sancțiune pentru că a depășit viteza legală de deplasare cu 50 km/h și nu a întocmit proces-verbal de contravenție. Șoferul în cauză a scăpat și fără a-i fi suspendat permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

  • luare de mită

La data de 25 octombrie 2020, ofițerul Iacob, fiind în echipaj cu agentul de poliție Stelian Iulian Coșman, în timp ce se aflau cu o autospecială marca Volkswagen pe raza localităților Vârfu–Câmpului – Mihăileni, a primit suma de 200 de lei de la un șofer pe care l-a depistat cu aparatul radar circulând cu 32km/h peste limita legală admisă pe acel sector de drum în schimbul neaplicării niciunei sancțiuni.

  • fals intelectual, în formă continuă

În perioada 31 martie 2019 – 5 aprilie 2019, ofițerul de poliție Florin Eduard Iacob, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza orașului Săveni, a oprit în trafic un autoturism neînmatriculat. Pentru a-l favoriza pe șofer, polițistul a făcut tot ce a putut, printre care a falsificat procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante din data de 31 martie 2019, dar și declarația tipizată de martor asistent

  • fals intelectual

La data de 9 iulie 2020, Florin Eduard Iacob, în calitate de polițist judiciar desemnnat să efectueze acte de cercetare penală într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni, a falsificat declarația tipizată de martor a unui suspect. Pentru a-l favoriza pe suspect, polițistul modificat declarația în așa fel în cât să reiasă faptul că șoferul depistat în trafic conducând un autoturism neînmatriculat la data de 31 martie 2019 ar fi fost trimis la benzinărie de către titularul mașinii în cauză. De asemenea polițistul a întocmit întreaga declarație a martorului în absența acestuia, după ce martorul o semnase în alb, la solicitarea omului legii. Martorul și-a dat semnătura pe capota mașinii de poliție.

  • uz de fals, în formă continuată

În perioada 31 martie 2019 – 9 iulie 2020 a folosit dosarul penal, privind situația sus-menționată a șoferului care conducea un autoturism neînmatriculat cu toate documentele pe care le-a falsificat, în scopul susținerii unei soluții procedurale de netrimitere în judecată.

  • favorizare a făptuitorului

L-a ajutat pe șoferul sus-menționat, care conducea un autoturism neînmatriculat pe drumurile publice, în scopul îngreunării tragerii la răspundere penală a acestuia.

  • abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit

La data de 31 martie 2019, ofițerul Iacob, fiind în echipaj cu agentul de poliție Robert Neculai Fecioru, a depistat în trafic un șofer care conducea un autoturism fără a avea asigurare RCA. Cel din urmă a scăpat fără nicio sancțiune legală. Șoferului nu i-a fost reținut certificatul de înmatriculare/înregistrare și nu a fost amendat.

ROBERT NECULAI FECIORU

  • luare de mită în formă continuată

În perioada 27 septembrie 2020 – 19 noiembrie 2020, agentul de poliție Robert Neculai Fecioru fiind planificat în echipaje cu diverși agenți de poliție din cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Poliției Rutiere, în intervale scurte de timp a primit sume de bani de la 29 de șoferi opriți în trafic pentru depășirea vitezei legale de deplasare ori pentru alte abateri la regimul rutier pentru a nu-i sancționa corespunzător.

La data de 27 septembrie 2020, în jurul orei 08.20, Robert Neculai Fecioru, fiind în echipaj cu agentul de poliție Dumitru Cătălin Luca, a primit 100 de lei de la un șofer care a efectuat o depășire neregulamentară, pe linie continuă.

La data de 27 septembrie 2020, în jurul orei 10.55, Fecioru a primit 100 de lei de la un șofer care a depășit viteza legală admisă pe acel sector de drum.

La data de 30 septembrie 2020, în jurul orei 16.40, Robert Neculai Fecioru, fiind în echipaj cu agentul de poliție Gabriel Botezatu, a primit o sumă de bani de la un șofer care a depășit viteza legal admisă pe acel sector de drum.

La data de 30 septembrie 2020, în jurul orei 18.20, Fecioru a primit 200 de lei de la un șofer grăbit.

La data de 30 septembrie 2020, în jurul orei 19.00, Fecioru a primit o sumă de bani de la un șofer pentru a nu-l sancționat pe viitor în cazul în care se va abate de la regimul rutier.

La data de 11 octombrie 2020, în jurul orei 08.00, Robert Neculai Fecioru, fiind în echipaj cu Stelian Iulian Coșman, a primit o sumă de bani de la un șofer care a depășit limita legală de deplasare pe acel sector de drum.

La data de 11 octombrie 2020, în jurul orei 09.40, Fecioru a primit 200 de lei de la un șofer depistat cu aparatul radar depășit limita legală de viteză admisă în localitate. Șoferul respectiv a scăpat cu un avertisment și trei puncte de penalizare.

La data de 11 octombrie 2020, în jurul orei 11.30, Fecioru a primit o sumă de bani de la un șofer grăbit.

La data de 16 octombrie 2020, în jurul orei 15.48, Robert Neculai Fecioru, fiind în echipaj cu Mihai Romanescu, a primit 100 de lei de la un șofer grăbit depistat pe raza localităților Leorda – Vârfu-Câmpului depășind limita de viteză legală admisă pe respectivul sector de drum.

La data de 16 octombrie 2020, în jurul orei 16.11, Fecioru a primit o sumă de bani de la un șofer pentru a nu-l sancționat pe viitor în cazul în care se va abate de la regimul rutier.

La data de 21 octombrie 2020, în jurul orei 17.15, Robert Neculai Fecioru, fiind în echipaj cu Viorel Anton, a primit o sumă de bani de la un șofer care a depășit viteza legală de deplasare pe raza localităților Baisa-Huțani-Ionășeni-Vârfu-Câmpului.

La data de 21 octombrie 2020, în jurul orei 17.26, Fecioru a primit 200 de lei de la un șofer pentru a nu-l sancționat pe viitor în cazul în care se va abate de la regimul rutier.

La data de 21 octombrie 2020, în jurul orei 18.41, Fecioru a primit 100 – 150 de lei la de un șofer care pe la ora 17.20 a depășit viteza legală de deplasare.

La data de 7 noiembrie 2020, în jurul orei 15.18, Robert Neculai Fecioru, fiind în echipaj cu agentul de poliție Cătălin Dumitru Luca, a primit suma de 200 de lei de la un șofer care circula cu 80km/h în interiorul localității, pe raza localităților Vlădeni – Huțani.

La data de 7 noiembrie 2020, la ora 16.05, Fecioru a primit o sumă de bani de la un șofer grăbit.

La data de 7 noiembrie 2020, la ora 19.20, Fecioru a primit 200 de lei de la un șofer care circula cu 79 de km/h în localitate și care a efectuat o depășire neregulamentară pe linie continuă.

La data de 8 noiembrie 2020, la ora 08.00, agentul de poliție Robert Neculai Fecioru, fiind în echipaj cu Cătălin Dumitru Luca, a primit 100 de lei de la un șofer depistat circulând cu o viteză de peste 100 km/h într-o zonă cu limită de 70 km/h. În loc să aplice o amendă, Fecioru a completat un proces-verbal prin care i-a aplicat șoferului un avertisment și puncte de penalizare, iar pe urmă a rupt și a dat foc unui exemplar al procesului-verbal folosindu-se de o brichetă. Pe urmă, exemplarul care trebuia înmânat șoferului, care ardea, a fost aruncat sub mașina de poliție aflată în staționare.

La data de 8 noiembrie 2020, la ora 08.26, Fecioru a primit 100 de lei de un șofer care a depășit viteza legală de deplasare, folosea telefonul mobil în timp ce conducea și a cărui autoturism avea defecțiuni la un proiector de ceață.

La data de 8 noiembrie 2020, la ora 08.50, Fecioru a primit o sumă de bani de la un șofer grăbit.

La data de 8 noiembrie 2020, la ora 09.12, Fecioru a primit 200 de lei de la un șofer care a depășit limita legală de deplasare.

La data de 8 noiembrie 2020, la ora 10.18, Fecioru a primit o sumă de bani de la un șofer care circula cu o viteză de 102km/h în interiorul localității.

La data de 8 noiembrie 2020, la ora 10.44, Fecioru a primit 200 de lei de la un alt șofer grăbit.

La data de 12 noiembrie 2020, la ora 14.45, Robert Neculai Fecioru, fiind în echipaj cu Ciprian Constantin Rusu, a primit 200 de lei de la un șofer depistat circulând cu o viteză de 110 km/h în interorul localității. Șoferul respectiv nu purta nici centura de siguranță.

La data de 12 noiembrie 2020, la ora 15.15, Fecioru i-a cerut unui șofer, care a depășit pe linie continuă și care a depășit limita legală de deplasare, foloase necuvenite pentru a nu îi suspenda permisul de conducere. Robert Neculai Fecioru i-a spus șoferului să aducă foloasele necuvenite în cursul aceleiași zile, spre seară, la sediul Poliției Rutiere Botoșani, la terminarea turei de serviciu. Așa se face că, în jurul orei 20.30, Fecioru și Rusu au primit de la șoferul respectiv, în curtea Serviciului Rutier Botoșani, câte un pachet cu produse lactate, fiecare pachet în valoare de 50 – 60 de lei.

La data de 12 noiembrie 2020, la ora 16.35, Fecioru a mai multe bancnote a câte 100 de lei de la un șofer, despre care polițiștii știau că este administratorul unei firme din Botoșani. Cel din urmă a fost depistat circulând cu viteza de 155km/h în localitate.

La data de 12 noiembrie 2020, la ora 18.05, Fecioru a primit o sumă de bani de la un alt șofer grăbit.

La data de 12 noiembrie 2020, la ora 18.16, Fecioru a primit 100 de lei de la un șofer depistat circulând cu 81km/h în localitate.

La data de 19 noiembrie 2020, la ora 08.58, agentul de poliție Robert Neculai Fecioru, fiind în echipaj cu agentul Ștefan Bunduc, a primit 200 de lei de la un șofer grăbit.

La data de 19 noiembrie 2020, la ora 09.09, Fecioru a primit 400 de lei de la un șofer din municipiul Suceava, județul Suceava, care a depășit viteza legală admisă pe acel sector de drum.

abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit

La data de 11 octombrie 2020, la ora 11.03, agentul de poliție Robert Neculai Fecioru, fiind în echipaj cu Stelian Iulian Coșman, nu și-a îndeplinit îndatoririle de serviciu privind circulația pe drumurile publice în momentul în care a oprit în trafic un autoturism care circula cu 103km/h în interiorul localității. Șoferul a scăpat fără a primi nicio sanțiune dintre cele reglementate pentru depășirea vitezei legale de deplasare. Polițistul nu a întocmit proces-verbal de contravenție și nu i-a suspendat permisul șoferului respectiv pentru 90 de zile.

La data de 16 octombrie 2020, la ora 16.07, Fecioru, fiind în echipaj cu Mihai Romanescu, l-a iertat pe un șofer care circula cu 72 km/h în localitate. Șoferul nu a primit nicio sancțiune.

La data de 21 octombrie 2020, la ora 15.45, Fecioru, fiind în echipaj cu Viorel Anton, l-a iertat pe un șofer care a depășit limita legală cu 50km/h. Șoferul nu a fost amendat și nici permisul nu i-a fost suspendat pentru 90 de zile.

La data de 21 octombrie 2020, la ora 18.33, Fecioru, fiind în echipaj cu Viorel Anton, l-a iertat pe un bărbat care conducea un tractor neînmatriculat pe drumurile publice. Tractorul în cauză prezenta defecțiuni la sistemul de iluminare. Șoferul a scăpat neamendat și fără a-i fi suspendat permisul pentru 90 de zile. Deși a aflat că șoferul era beat, Fecioru nu l-a testat cu aparatul etilotest pe șofer.

La data de 7 noiembrie 2020, la ora 14.58, Fecioru, fiind în echipaj cu Cătălin Dumitru Luca, l-a iertat pe un cetățean elvețian, domiciliat în Botoșani, care circula cu viteza de peste 90km/h în interiorul localității. Bărbatul nu a fost amendat.

DUMITRU-CĂTĂLIN LUCA

  • luare de mită în formă continuată

În perioada 27 septembrie 2020 – 9 noiembrie 2020, agentul de poliție Dumitru Cătălin Luca, fiind planificat în echipaje împreună cu diverși agenți de poliție, la intervale scurte de timp a primit sume de bani de la 16 șoferi opriți în trafic pentru depășirea vitezei legale de deplasare ori pentru alte abateri la regimul rutier.

La data de 27 septembrie 2020, la ora 08.18, agentul de poliție Dumitru Cătălin Luca, fiind în echipaj cu Robert Neculai Fecioru, a primit 100 de lei de la un șofer care a depășit neregulamentar, pe linie continuă.

La data de 27 septembrie 2020, la ora 10.55, Luca și Fecioru au împărțit 100 de lei primiți de la un șofer grăbit.

La data de 15 octombrie 2020, la ora 18.54, Luca și agentul de poliție Ionuț Pavel Guriuc au împărțit 50 de euro primiți de la un șofer grăbit.

La data de 27 octombrie 2020, la ora 12.14, Luca și agentul de poliție Constantin – Dorel Gherasim au împărțit 200 de lei primiți de la un șofer grăbit.

La data de 27 octombrie 2020, la ora 12.50, Luca și Gherasim au împărțit o sumă de bani primită de la un alt șofer grăbit.

La data de 30 octombrie 2020, la ora 09.49, Luca și agentul de poliție Viorel Anton i-au cerut unui șofer depistat circulând cu 75 km/h în interiorul localității, fără a purta centura de siguranța, o cantitate de pește. Polițiștii nu au închis în totalitate ochii în acest caz, aplicându-și șoferul sancțiunea cea mai blândă, constând în avertisment și trei puncte de penalizare.

La data de 7 noiembrie 2020, la ora 15.18, Luca și agentul Robert Neculai Fecioru au împărțit 200 de lei primiți de la un șofer grăbit.

La data de 7 noiembrie 2020, la ora 16.05, Luca și Fecioru au împărțit o sumă de bani primită de la un șofer grăbit.

La data de 7 noiembrie 2020, la ora 19.20, Luca și Fecioru au împărțit 200 de lei primiți de la un bărbat pentru a nu-i fi aplicată nicio sancțiune soției sale care se afla la volan. Femeia depășise viteza legală de deplasare pe respectivul sector de drum și a efectuat și o depășire pe linie continuă.

La data de 8 noiembrie 2020, la ora 08.00, Luca și Fecioru au împărțit 100 de lei primiți de la un șofer care a fost depistat circulând cu 107 km/h, într-o zonă în care limita de viteză este de 70 km/h. În acest caz, Fecioru a rupt procesul verbal și i-a dat foc.

La data de 8 noiembrie 2020, la ora 08.26, Luca și Fecioru au împărțit suma de 100 de lei primită de la un șofer grăbit care vorbea la telefon și a cărui mașină avea defecțiuni la un proiector de ceață.

La data de 8 noiembrie 2020, la ora 08.50, Luca și Fecioru au împărțit o sumă de bani primită de la un șofer grăbit.

La data de 8 noiembrie 2020, la ora 09.12, Luca și Fecioru au împărțit 200 de lei primiți de la un șofer grăbit.

La data de 8 noiembrie 2020, la ora 10.18, Luca și Fecioru au împărțit o sumă de bani primită de la un șofer depistat circulând cu 102 km/h în localitate.

La data de 8 noiembrie 2020, la ora 10.44, Luca și Fecioru au împărțit 200 de lei primiți de la un șofer grăbit.

La data de 9 noiembrie 2020, la ora 09.04, Luca și Fecioru au împărțit 100 de lei primiți de la un șofer grăbit.

  • abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit

La data de 27 octombrie 2020, la ora 11.27, agentul de poliție Dumitru Cătălin Luca, fiind în echipaj cu agentul Constantin Dorel Gherasim, nu i-a aplicat unui șofer, care circula cu 87 km/h în localitate, nicio sancțiune și nu a întocmit proces-verbal de contravenție

La data de 27 octombrie 2020, la ora 11.49, Luca și Gherasim nu i-au aplicat unui șofer, care circula cu peste 90 km/h în localitate, nicio sancțiune și nu au întocmit proces-verbal de contravenție.

La data de 7 noiembrie 2020, la ora 14.58, Luca și agentul Fecioru nu i-au aplicat cetățeanului elvețian depistat circulând cu peste 90 km/h în localitate nicio sancțiune și nu au întocmit proces-verbal de contravenție.

Gabriel Botezatu

  • luare de mită în formă continuată

În perioada 5 iulie 2020 – 7 noiembrie 2020 agentul de poliție Gabriel Botezatu, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, la intervale scurte de timp, a primit sume de bani de la șapte șoferi opriți în trafic pentru depășirea vitezei legale de deplasare ori pentru alte abateri la regimul rutier, în schimbul neaplicării niciunei sancțiuni/aplicării celei mai blânde sancțiuni.

La data de 6 iulie 2020, agentul de poliție Gabriel Botezatu și agentul Ionel Balan au împărțit 100 de lei primiți de la un șofer.

La data de 6 iulie 2020, la ora 12.49, Botezatu și Balan au împărțit 100 de euro de la un șofer care conducea un autoturism cu defecțiuni la sistemul de iluminare.

La data de 30 septembrie 2020, la ora 16.40, Botezatu și Fecioru au împărțit o sumă de bani primită de la un șofer grăbit.

La data de 30 septembrie 2020, la ora 18.20, Botezatu și Fecioru au împărțit 200 de lei primiți de la un șofer grăbit.

La data de 30 septembrie 2020, la ora 19.00, Botezatu și Fecioru au împărțit o sumă de bani primită de la un șofer.

La data de 30 septembrie 2020, după ce Botezatu a oprit un autoturism pentru că circula cu peste 100 km/h. La volanul mașinii respective se afla un bărbat care voia să cumpere o mașină de la Gabriel Botezatu. Agentul de poliție a profitat de moment și i-a cerut șoferului grăbit 1.600 de euro pentru respectiva mașină, în loc de 1.500 de euro, cât stabilise înainte. Polițistul l-a mințit pe șofer spunându-i că din cei 100 de euro ceruți în plus, 50 de euro reprezintă costul unor îmbunătățiri pe care polițistul le-a făcut la mașină, iar restul de 50 reprezintă suma de bani pe care ar trebui să i-o dea lui pentru a-l ierta de amendă.

La data de 7 noiembrie 2020, la ora 09.53, Botezatu și agentul Sorin Guraliuc au primit 50 de lei de la un șofer.

Ionel Balan

În perioada 6 iulie 2020 – 1 noiembrie 2020, agentul de poliție Ionel Balan, fiind planificat în echipaje împreună cu diverși agenți de poliție, a primit sume de bani de la 16 șoferi opriți în trafic pentru depășirea vitezei legale de deplasare ori pentru alte abateri la regimul rutier.

La data de 6 iulie 2020, ora 09.41, Ionel Balan și Gabriel Botezatu au împărțit 100 de lei primiți de la un șofer.

La data de 6 iulie 2020, ora 12.49, Balan și Botezatu au împărțit 100 de euro primiți de la un șofer care conducea un autoturism cu defecțiuni la sistemul de iluminare.

La data de 10 iulie 2020, ora 09.19, Balan și agentul de poliție Virgil Podaru au împărțit o cantitate de brânză, în cuantum de circa 100 de lei, primită de la un șofer care nu a dat prioritate unei ambulanțe care circula cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune.

La data de 1 noiembrie 2020, ora 08.45, Balan și Stelian Iulian Coșman au împărțit 100 de lei primiți de la un șofer care a depășit viteza legală de deplasare în localitate.

La data de 1 noiembrie 2020, ora 10.35, Balan și Coșman au împărțit 100 de lei primiți de la un alt șofer grăbit.

La data de 1 noiembrie 2020, ora 11.00, Balan și Coșman au împărțit 100 de lei primiți de la un șofer grăbit.

La data de 1 noiembrie 2020, ora 11.44, Balan și Coșman au împărțit 100 de lei primiți de la un șofer grăbit.

Stelian Iulian Coșman

  • luare de mită în formă continuată

În perioada 11 iunie – 19 noiembrie 2020, agentul de poliție Stelian Iulian Coșman a primit diverse sume de bani de la 11 șoferi opriți în trafic pentru săvârșirea unor abateri la regimul rutier, în schimbul neaplicării măsurilor legale.

La data de 11 iunie 2020, ora 17.22, Coșman și Mihai Romanescu au împărțit o sumă de bani primită de la un șofer care circula cu viteză prea mare.

La data de 11 octombrie 2020, ora 07.58, Coșman și Fecioru au împărțit o sumă de bani primită de la un alt șofer grăbit.

La data de 11 octombrie 2020, ora 09.40, Coșman și Fecioru au împărțit 200 de lei primiți de la un șofer care a depășit viteza legală admisă pe respectivul sector de drum.

La data de 11 octombrie 2020, ora 11.36, Coșman și Fecioru au împărțit o sumă de bani primită de la un șofer grăbit.

La data de 25 noiembrie 2020, ora 19.14, Coșman și Florin Eduard Iacob au împărțit 200 de lei primiți de la un șofer.

La data de 1 noiembrie 2020, la ora 08.45, Coșman și Ionel Balan au împărțit 100 de lei primiți de la un șofer care circula cu viteză prea mare.

La data de 1 noiembrie 2020, la ora 10.35, Coșman și Balan au împărțit 100 de lei primiți de la un șofer grăbit.

La data de 1 noiembrie 2020, la ora 11.00, Coșman și Balan au împărțit 100 de lei primiți de la un alt șofer grăbit.

La data de 1 noiembrie 2020, la ora 11.44, Coșman și Balan au împărțit 100 de lei primiți de la un șofer grăbit.

La data de 19 noiembrie 2020, la ora 15.20, Coșman și Nicolae – Ovidiu Pușcașu au împărțit 100 de lei primiți de la un șofer grăbit.

La data de 19 noiembrie 2020, la ora 17.54, Coșman și Pușcașu au împărțit o sumă de bani primită de la un șofer.

  • abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit

La data de 11 octombrie 2020, la ora 11.03, agentul de poliție Stelian Iulian Coșman și Robert Neculai Fecioru nu și-au îndeplinit îndatoririle de serviciu cu prilejul depistării și opririi în trafic a unui șofer care circula cu 103 km/h în localitate. Polițiștii nu i-au aplicat șoferului nicio sanțiune și nu au întocmit proces-verbal de contravenție. Nici permisul de conducere al șoferului nu a fost suspendat pentru 90 de zile, așa cum ar fi trebuit.

La data de 24 octombrie 2020, la ora 10.29, Coșman și Florin Eduard Iacob nu nu și-au îndeplinit îndatoririle de serviciu cu prilejul depistării și opririi în trafic a unui șofer care a depășit viteza legală de deplasare în localitate. Cu toate că polițiștii știau faptul că șoferul este beat, aceștia au procedat cu intenție la o testare defectuoasă a acestuia cu aparatul etilotest. Șoferul nu a primit nicio sancțiune și permisul acestuia nu a fost suspendat pentru 90 de zile.

La data de 25 octombrie 2020, la ora 16.15, Coșman și Iacob l-au iertat pe un șofer care circula cu peste 100km/h în localitate. Șoferul nu a fost amendat, iar pemisul de conducere nu a fost suspendat.

Viorel Anton

  • luare de mită în formă continuată

În perioada 11 octombrie 2020 – 30 octombrie 2020, agentul de poliție Viorel Anton, fiind planificat în echipaje împreună cu diverși agenți de poliție, a pretins și primit sume de bani și alte bunuri de la cinci șoferi opriți în trafic pentru abateri la regimul rutier, în schimbul neaplicării niciunei sancțiuni

La data de 11 octombrie 2020, ora 16.51, Anton și Sorin Guraliuc au împărțit o sumă de bani primită de la un șofer care a încălcat limita de viteză.

La data de 21 octombrie 2020, ora 17.15, Anton și Fecioru au împărțit o sumă de bani primită de la un alt șofer care a depășit limita de viteză.

La data de 21 octombrie 2020, ora 18.41, Anton și Fecioru au împărțit 100 – 150 de lei primiți de la un șofer grăbit.

La data de 21 octombrie 2020, ora 17.26, Anton și Fecioru au împărțit 200 de lei primiți de la un șofer tras pe dreapta.

La data de 30 octombrie 2020, ora 09.49, Anton și Dumitru Cătălin Luca au împărțit o cantitate de pește primită de la un șofer.

  • abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit

La data de 21 octombrie 2020, la ora 15.45, Viorel Anton și Robert Neculai Fecioru nu și-au îndeplinit îndatoririle de serviciu cu prilejul depistării și opririi în trafic a unui șofer care a depășit viteza legală de deplasare în localitate. Șoferul a scăpat neamendat, iar permisul de conducere al acestuia nu a fost suspendat pentru 90 de zile.

La data de 21 octombrie 2020, la ora 18.33, Viorel Anton și Robert Neculai Fecioru nu și-au îndeplinit îndatoririle de serviciu cu prilejul depistării și opririi în trafic a șoferului unui tractor neînmatriculat, care prezenta defecțiuni la sistemul de iluminare. Șoferul, despre care polițiștii știau că este beat, a scăpat neamendat și netestat cu etilotestul. Permisul bărbatului nu a fost suspendat.

Constantin Ciprian Rusu

  • luare de mită în formă continuă

În perioadata 12 noiembrie – 17 noiembrie 2020, agentul de poliție Constantin Ciprian Rusu a primit diverse sume de bani de la șapte șoferi opriți în trafic pentru săvârșirea unor abateri la regimul rutier, în schimbul neaplicării sanțiunilor legale/aplicării unor sancțiuni mai blânde.

La data de 12 noiembrie 2020, ora 14.45, Rusu și Robert Neculai Fecioru ai împărțit 200 de lei primiți de la un șofer care a depășit viteza legală de deplasare și nu purta centura de siguranță.

La data de 12 noiembrie 2020, ora 15.15, Rusu și Fecioru au primit câte un pachet de produse lactate (50 – 60 lei fiecare), la finalul programului de muncă, de la un șofer care a depășit limita de viteză și a făcut o depășire pe linie continuă.

La data de 12 noiembrie 2020, ora 16.35, Rusu și Fecioru au împărțit o sumă de bani formată din mai multe bancnote de 100 de lei primită de la un șofer despre care oamenii legii știau că este patronul unei firme din Botoșani. Bărbatul a fost depistat circulând cu 155km/h în localitate.,

La data de 12 noiembrie 2020, ora 18.05, Rusu și Fecioru au îmărțit o sumă de bani primită de la un șofer care a depășit viteza legală.

La data de 12 noiembrie 2020, ora 18.16, Rusu și Fecioru au împărțit 100 de lei primiți de la un șofer.

La data de 17 noiembrie 2020, ora 09.29, Rusu și Ionuț Pavel Guriuc au împărțit o sumă de bani primită de la un șofer grăbit.

La data de 17 noiembrie 2020, ora 09.46, Rusu și Guriuc au împărțit o sumă de bani primită de la un șofer pentru a nu mai fi oprit și a nu fi sancționat în cazul unor viitoare abateri de la regimul rutier.


Prin practicile lor, polițiștii au creat opiniei publice percepția că polițiștii rutieri nu respectă și nu aplică legea în mod egal, tuturor participanților la trafic, care au săvârșit abateri la regimul rutier, punând în pericol concret viața, integritatea corporală și siguranța oamenilor pe drumurile publice.

Toți polițiștii au împărțit banii primiți de la șoferi cu colegul lor de echipaj.

Lista completă a polițiștilor rutier șpăgari anchetați de DNA Suceava este AICI. 11 polițiști rutieri șpăgari din Botoșani au fost reținuți în arest.

Polițiștii rutieri pe care DNA Suceava îi cercetează pentru luare de mită au fost eliberați după nici o săptămână de arest. Aceștia s-au întors la muncă.

 

 

 


 

Adauga comentariu