Polițiștii suceveni demonstrează din nou că, dacă au chef, pot veni de hac celor ce transportă lemne ilegal fără a fi sesizați de oamenii de rând. În patru ore au fost confiscate lemne în valoare de 10.000 de lei și o autoutilitară de 20.000 euro

În perioada 11 – 12 august 2021, la nivel național se desfășoară o amplă acțiune de prevenire a evenimentelor rutiere dar și pentru creșterea gradului de siguranță publică. În funcție de elementele de specificație, fiecare județ acționează și pe principalele segmente de infracționalitate identificate la nivel local.

În acest sens, în data de 11.08.2021, la primele ore ale dimineții, în intervalul 03:00 – 07:00 polițiștii suceveni au organizat o acțiune punctuală în zona forestieră Fălticeni – Mălini – Slatina.

În doar patru ore polițiștii au identificat trei transporturi ilegale de material lemnos, au întocmit un dosar penal și au aplicat amenzi contravenționale, au confiscat lemn în valoare de 10.000 lei și au indisponibilizat o autoutilitară transport material lemnos în valoare de 20.000 Euro.

În jurul orei 03:20, pe DN 2E, pe raza comunei Rădășeni polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava- Serviciul Ordine Publică – Biroul Combatrea Delictelor Silvice au interceptat o autoutilitară la volanul căreia se afla un bărbat din localitatea Valea Moldovei, județul Suceava. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că acesta transportă material lemnos respectiv cherestea rășinoase, conducătorul auto precizând faptul că nu deține documente legale de proveniență. În acest sens s-a procedat la interogarea aplicației SUMAL 2.0., fără a fi generat vreaun cod pentru transportul în cauză.

În continuare, autovehiculul mai sus menționat a fost condus la Ocolul Silvic Mălini, unde în urma inventarierii masei lemnoase de către specialiștii silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava a rezultat un volum de 12,236 mc cherestea de esență rășinoase. S-a procedat la confiscarea materialul lemnos în volum de 12,236 mc cherestea rășinoase, în valoare de 7831,04 lei, acesta fiind predat în custodie reprezentanților din cadrul Ocolului Silvic Mălini.

În cauză s-a întocmit și dosar de cercetare penală privind infracțiunea de „transport de material lemnos în volum de peste 10 mc, fără documente specifice”.

Totodată, autovehiculul în valoare de 20.000 Euro a fost indisponibilizat.

La ora 06.30, polițiștii au interceptat pe DJ 209 A, pe raza localității Mălini o autoutilitarăcare transporta material lemnos fără documente de proveniență, conform interogării în aplicația SUMAL 2.0. S-a procedat la inventarierea materialului lemnos de către personalul silvic din cadrul O.S. Mălini, în urma căruia a rezultat faptul că sus-numitul transporta cantitatea de 2 m.c. lemn foc fag fără aviz de însoțire.

Materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodie reprezentanților din cadrul O.S. Mălini iar șoferul a fost sancționat cu amendă în cuantum de 1000 de lei, în conformitate cu prevederile art. 19, alin. (1), b) din Lg. 171/2010.

La ora 06.50, a fost identificată pe DJ 209 A, pe raza localității Mălini, o altă autoutilitară care transporta material lemnos. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că acesta transportă material lemnos fără documente de proveniență, conform interogării în aplicația SUMAL 2.0. S-a procedat la inventarierea materialului lemnos de către personalul silvic din cadrul O.S. Mălini, în urma căruia a rezultat faptul că autoutilitara transporta cantitatea de 2 m.c. cherestea rășinoase fără aviz de însoțire.

Materialul lemnos în valoare de 1.280 lei a fost confiscat și predat în custodie reprezentanților O.S. Mălini iar șoferul a fost sancționat cu amendă în cuantum de 1000 de lei, în conformitate cu prevederile art. 19, alin. (1), b) din Lg. 171/2010.

„În total, în cadrul acțiunii punctuale din data de data de 11.08.2021 între orele 03:00 – 07:00 au fost confiscați 16,23 mc material lemnos în valoare de cca. 10.000 lei, au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale în valoare de 2000 lei, a fost întocmit 1 dosar penal la regimul silvic și a fost indisponibilizat un autovehicul în valoare de 20.000 Euro.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare”, a transmis IPJ Suceava.

sursa foto: Monitorul Cluj

Adauga comentariu