Polițiștii suceveni i-au încurcat socotelile primarului din Vatra Moldoviței. Oamenii legii au interceptat un transport ilegal de lemne

Ieri, în jurul orei 17.00, polițiștii din orașul Frasin au oprit pe raza localității menționate un ansamblu de autovehicule format dintr-o autoutilitară marca  Mercedes Benz și o semiremorcă, care transporta lemn rotund rășinoase molid.

Așadar, șoferul, angajat al SC Saniral SRL, a prezentat polițiștilor avizele de însoțire a mărfii. În avize erau înscrise cantitățile de 17,22 metri cubi, respectiv 31,86 metri cubi de lemn rotund rășinoase molid. Expeditorul trecut pe avize era SC Dan-Gigi SRL, din comuna Vatra Moldoviței, cu punct de descărcare SC Saniral SRL, din comuna Bogdănești.

Deoarece existau date trecute în avizul de însoțire nu se potriveau cu materialul lemnos existent în mijlocul de transport, la fața locului au fost chemați specialiștii de la Ocolul Silvic Frasin pentru a clarifica situația.

Materialul lemnos a fost inventariat de față cu administratorul SC Saniral SRL, Ionuț Ursu, și șoferul Vasile Negrean (28 de ani), din comuna Cornu Luncii. Cu ocazia inventarierii, a rezultat o diferență în plus  de 1,86 metri cubi pe autocamion față de ce era scris în aviz și 1,9 metri cubi pe semiremorcă în plus pe aviz față de cantitatea încărcată.

SC Saniral SRL a fost amendată cu suma de 6.000 de lei, iar autoritățile au confiscat cantitatea de 1,86 metri cubi de lemn rotund rășinoase molid, în valoare de 644,09 lei, dar au confiscat și valoarea în documente a cantității de 1,9 metri cubi de lemn rotund rășinoase molid, în valoare de 657,95 de lei.

Oamenii legii efectuează verificări pentru a afla de unde provin respectivele lemne.


Afaceri între un primar și un practicant al afacerilor ilegale

Primarul afacerist din Vatra Moldoviței

Pe avizele mai sus menționate era trecut la expeditor SC Dan-Gigi SRL, din comuna Vatra Moldoviței. Această societate este administrată de Brândușa Saghin, iar la asociați sunt trecuți Brândușa Saghin și Virgil Saghin.

Virgil Saghin este primarul comunei Vatra Moldoviței, iar Brândușa Saghin este soția sa.

SC Dan-Gigi SRL are ca obiect de activitatea „taierea si rindeluirea lemnului”. Această firmă a avut în anul 2018 o cifră de afaceri de 1.484.434 de lei, un profit net de 16.073 de lei și 22 de angajați.

Virgil Saghin nu pare să piardă vremea inutil și se ține de fel și fel de afaceri. Pe lângă societatea care se ocupă de „taierea si rindeluirea lemnului”, acesta mai are și o pensiune și o benzinărie. 

Afaceristul care nu se mai satură de ilegalități 

În trecut, SC Saniral SRL a fost amendată de către Consiliul Concurenței pentru trucarea unei licitații derulate de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț pentru valorificarea lemnului fasonat.

„Consiliul Concurenței a sancționat trei companii cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aprox. 497.866 euro) pentru trucarea unei licitații derulate de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț pentru valorificarea lemnului fasonat. În cadrul investigaţiei declanşate la stârşitul anului 2016, Autoritatea de Concurență a constatat că Forestar SA, Nico Paul SRL și Saniral SRL au stabilit preţurile ofertelor cu care au participat la licitația în plic închis pentru 94 de loturi de lemn fasonat. Licitația publică în plic închis este tipul de licitație pe parcursul căreia părțile participante trebuie să păstreze confidenţialitatea prețului oferitpentru bunul licitat.Prin realizarea acestei înţelegeri, cele trei companii nu şi-au mai stabilit independent comportamentul în cadrullicitaţiei, eliminând concurenţa dintre ele.Amenzile au fost aplicate astfel:

Forestar SA 1.439.069 lei (aproximativ 309.477 euro);
Nico –Paul SRL 410.696 lei (aproximativ 88.322 euro);
Saniral SRL 465.313 lei (aproximativ 100.067 euro).

Toate cele 3 companii au recunoscut participarea la fapta anticoncurențială și au beneficiat de reducerea cu 15% din nivelul de bază al amenzii. Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze Autoritatea de Concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor”, se arăta în comunicatul celor de la Consiliul Concurenței.

Ce nu se spune în comunicatul Consiliului Concurenței este că firmele cu amenzile mai mici, Saniral SRL și Nico – Paul SRL, sunt din județul Suceava, localitatea Bogdănești, iar administratori erau doi domni cu numele de Ursu, Paulică și Ionuț. Toate firmele au cifre impresionante de afaceri, au oameni angajați și par să fie prezențe obișnuite în acest gen de activități. Să mai remarcăm că amenzile sunt mult mai mici decât profitul brut anunțat pentru anul 2017, de exemplu, peste 1 milion de lei la ambele societăți.

Afacerile ilegale sunt pe gustul lui Ionuț Ursu

Reprezentanții de la SC Saniral SRL Bogdănești nu par să fi fost prea tare impresionați de amenda primită de la Consiliul Concurenței și a continuat afacerile ilegale cu lemn.

Astfel, la data de 11 februarie 2020, la ora 19.30, polițiștii din Vadu Moldovei au oprit pentru control pe DN2 TIR-ul Mercedes cu remorcă condus de către Vasile Belibou (66 de ani), din comuna Boroaia, care transporta lemn.

Bărbatul a prezentat un aviz de însoțire din data de 11 februarie 2020, având cod unic emis la ora 19.05, pentru un volum de 51,31 mc cherestea rășinoase.

Deoarece existau suspiciuni cu privire la legalitatea transportului, TIR-ul a fost dus și predat în custodia Ocolului Silvic Fălticeni. 

La data de 12 februarie 2020, în urma verificărilor făcute de polițiști s-a constatat că, în intervalul orar 18.52 – 19.08, vehiculul  se afla în trafic pe raza localității Vadu Moldovei, iar la ora emiterii codului online, la ora 19.05, se afla în zona parcării Canay și nu în comuna Bogdănești, în curtea societății emitente a avizului.

Agenții au amendat cu 6.000 de lei SC Saniral SRL și au confiscat 51,41 mc de cherestea rășinoase în valoare de aproximativ 37.000 de lei, lemn ce a fost predat în custodie către Ocolul Silvic Fălticeni.

Adauga comentariu