Povestea dramatică a unei familii din Ucraina. O copilă de 14 ani și-a întâlnit tatăl marinar în PTF Siret, după ce mama și fratele în vârstă de patru ani au fost împușcați în Mariopol

Camelia Iordache, fosta președință a Organizației „Salvați Copiii” Suceava, a relatat povestea dramatică prin care a trecut o copilă în vârstă de 14 ani. Duminică, 3 aprilie 2022, adolescenta, care și-a pierdut mama și fratele în vârstă de patru ani, fiind împușcați în Mariopol, și-a reîntâlnit tatăl în Vama Siret.

Tatăl copilei, care este marinar, a ajuns în România după ce nava pe care muncește a ancorat în portul din Constanța. Din port bărbatul a venit direct în Vama Siret unde și-a așteptat fiica timp de câteva ore. Ce a fost în sufletul acestuia când știa că își va întâlni fiica, ultimul membru rămas din familia pe care a întemeiat-o, doar el poate ști. Copila a ajuns în PTF Siret fiind însoțită de bunica sa, care după ce a încredințat-o tatălui său s-a întors în Ucraina.

„De când a început războiul am mers la fiecare sfârșit de săptămână în punctele din Siret sau Rădăuți, în care <Salvați Copiii> are proiecte pentru suportul copiilor refugiați. Niciodată nu am venit cu povești aflate sau simțite pentru că mereu am evitat să intru în intimitatea lor din două motive. În primul rând pentru că am constatat că cel mai mic semn de înțelegere sau compasiune dărâmă instant micul zid de putere pe care îl au cei ce reușesc să își adune toate forțele pentru a merge mai departe. Nu pot și nu vreau să se desfacă iar în mii de bucăți și să fie nevoiți să se reclădească iar și iar. În al doilea rând pentru că îmi sunt suficiente privirile pierdute, pe care le au atunci când cred că nimeni nu îi privește, ca să intuiesc grozăvia care e în viața lor.

Astăzi (n.r. - 3 aprilie 2022) am decis să spun o poveste, nu pentru că mi-aș fi schimbat principiile, ci pentru că simt că am început să fim nedrepți cu oamenii aceștia, că empatia și compasiunea au început să dispară pe fondul unor preocupări personale și, poate, naționale, justificate. E adevărat că și nouă a început să ne fie greu dar nu cred că ne rezolvăm problemele dacă alegem să fim critici.
Totul a început aseară (n.r. - 2 aprilie 2022) când, pe grupul de coordonare de pe Whatsapp, a apărut o informare despre o situație deosebită ce necesită suportul mai multor instituții și organizații, al mai multor specialiști. Așa cum ne-am obișnuit deja, răspunsul a fost prompt.

Azi (n.r. - 3 aprilie 2022), când am ajuns la cortul organizației, un tată își aștepta fetița de 14 ani, cu sufletul la gură și cu lacrimile șiroindu-i pe obraz. Doar cu ea a mai rămas după ce cartierul de case din Mariopol, în care erau soția și cei doi copii, a fost bombardat pe 12 martie. Până atunci au stat în beci și au ieșit pentru puțin timp ca să se aprovizioneze. Mama și copilul de 4 ani au fost omorâți. Tatăl, marinar de profesie, a fost blocat pe navă și nu a reușit să ia legătura cu familia până ce nava nu a acostat la Constanța. Fetița care a reușit să scape din bombardament a venit însoțită de bunica până în vama Siret.

Nu pot să pun în cuvinte bucuria și disperarea care era pe fețele lor. Nu știu dacă tatăl și bunica au încetat să plângă măcar pentru câteva minute. Nu cred că vor uita ușor despărțirea pe care au trebuit să o suporte iar, când bunica s-a întors în Ucraina. Nu știu ce e în mintea și sufletul copilei dar ceea ce știu este că azi ea a fost cea care îi îmbărbăta pe adulți și că cicatricea de pe fața ei îi va aminti mereu de coșmarul prin care a trecut. Nu cred că voi uita vreodată acest sentiment de neputință și de disperare pe care l-am avut văzând și simțind ce trăiesc acești oameni.

Cu toate acestea, astăzi (n.r. - 3 aprilie 2022) au văzut ce înseamnă empatia și compasiunea pentru că translatori, psihologi, asistenți sociali, pompieri, jandarmi, voluntari au fost acolo pentru a-i ajuta, cu decență și profesionalism, să facă toate demersurile legale pentru preluarea fetei de către tată.

Nu am reușit să ridic aparatul decât atunci când au plecat ... din respect pentru suferința lor”, a spus Camelia Iordache, fosta președintă a Organizației „Salvați Copiii” Suceava.

Adauga comentariu