Povestea englezului care oferă constant lecții statului român, luptând pentru nevoiașii din țara noastră

Englezul Brian Douglas se află în România de mai bine de 20 de ani de zile, perioadă în care a făcut foarte multe acte caritabile prin care a ajutat foarte multă lume. Ultima lui ispravă a avut loc zilele trecute. Acesta a montat generatoare pentru cinci familii în care cresc 15 copii, la marginea satului Stroiești.

Mica comunitate din Stroiești trăia de când se știa fără curent electric. Brian Douglas le-a montat generatoare pe motorină care le permite acum să folosească trei becuri, o lampă și un încărcător pentru telefon.

Oamenii din Stroiești au fost neglijați de autoritățile române, tot timpul spunându-se că sunt prea departe de restul comunei și că nu există bani pentru a fi tras curent electric până la casele lor. Englezul a găsit totuși o soluție prin care a scos din beznă mica comunitate din Stroiești, care culmea se află la doar 15 kilometri de municipiul Suceava.

Englezul Brian Douglas a venit pentru prima dată în România la începutul anului 1994, aducând cu el mai multe ajutoare pentru persoanele nevoiaşe, precum şi medicamente. El a fost impresionat de condiţiile în care majoritatea românilor trăiau, astfel că a decis să-şi canalizeze toate forţele pentru a-i ajuta. Astfel, în luna octombrie 1994, s-a mutat la Iaşi. De atunci şi până în prezent el şi-a dedicat aproape tot timpul celor care au avut nevoie de sprijin.

La scurt timp după ce s-a mutat la Iaşi, Brian a lucrat ca voluntar la un vechi orfelinat, unde erau instituţionalizaţi copii cu diverse dificultăţi. În 1997, englezul a fost invitat să ajute un spital pediatric de tuberculoză din cartierul ieşean Bucium. În cinci ani petrecuţi acolo, cu sprijinul donatorilor britanici, Brian a creat o cameră de joacă pentru copii şi a modernizat băile care arătau într-o stare jalnică.

„Când am văzut în ce condiţii trăiau copiii, am zis că trebuie să rămân aici şi să ajut. Am mers şi am obţinut viză, pe care o reînnoiam la fiecare şase luni, deoarece România nu era în Uniunea Europeană la acea vreme. La început, după ce orfelinatele au fost închise, am mers să lucrez la spitalul de pneumologie din Iaşi, unde am şi locuit, astfel că lucram şapte zile din şapte. Acolo am creat un loc de joacă pentru copii, deoarece aceştia stăteau toată ziua pe pat şi nu mi s-a părut OK că nu fac nimic în timp ce erau internaţi“, a povestit Brian Douglas.

Spitalul a fost închis în anul 2002, iar copiii au fost mutaţi într-o nouă unitate medicală modernă din Iaşi, în care se trata tuberculoza. În acel moment, Brian Douglas şi-a dat seama că este mult mai potrivit să-şi dedice timp pentru conştientizarea şi prevenirea tuberculozei. La acea vreme, România se afla pe primul loc în Europa la numărul bolnavilor de tuberculoză.

Brian Douglas are o colaborare bună cu IPJ Suceava

Brian Douglas are o relaţie bună de colaborare şi cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava. Prin proiectele sale, încearcă să abordeze probleme ale adolescenţilor, inclusiv pericolele narcoticelor, ţinând mereu să precizeze că: „prevenirea este mai bună decât vindecarea“.

„Este o colaborare întinsă pe mai bine de şapte ani, materializată în mai multe proiecte şi campanii de prevenire pe linie rutieră, în special privind siguranţa căruţaşilor, în organizare de tabere de vară şi prevenirea victimizării minorilor, în editare de manuale ce vin în sprijinul educaţiei minorilor şi diminuării riscului victimal. Bineînţeles, noi îi mulţumim pentru sprijinul pe care ni-l acordă şi dorim ca această colaborare să continue“, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul de poliţie Ionuţ Epureanu.

Iniţiativă antiaccidente

Cea mai recentă iniţiativă a britanicului a ajutat foarte mult la diminiuarea accidentelor rutiere produse pe raza judeţului Suceava din cauza căruţaşilor. Fiind conştient că mulţi oameni, dar şi mulţi cai îşi pierd viaţa după ce vehiculele cu tracţiune animală nesemnalizate sunt lovite de maşini, mai ales noaptea sau pe timp de vreme rea, Brian Douglas a venit cu ideea de a monta plăcuţe reflectorizante în partea de spate a faetoanelor.

„Am observat că majoritatea accidentelor în care sunt implicate căruţe se produc după ce maşinile le lovesc venind din spate cu viteză. Căruţaşii nu sunt echipaţi cu veste, nu au căruţele luminate pe timp de noapte, iar un astfel de accident nu doar că curmă o viaţă, ci distruge o familie. Am făcut acest proiect cu plăcuţele reflectorizante, iar în doi ani am reuşit, cu ajutorul poliţiştilor, să împărţim circa 9.500 de astfel de plăcuţe, majoritatea în zona rurală, unde oamenii nu sunt educaţi. Pentru mine, siguranţa rutieră este foarte importantă“, a explicat Brian Douglas.

SPANA (The Society for the Protection of Animals Abroad) din Marea Britanie, o societate de protecţie a animalelor, a oferit finanţarea pentru realizarea plăcuţelor reflectorizante, iar Brian a reuşit să producă 9.500 de astfel de plăcuţe la o firmă din Suceava, fiecare ajungând să coste undeva în jur de cinci lei. Într-o perioadă relativ scurtă de timp, poliţiştii suceveni, cu sprijinul lui Brian Douglas, au montat aceste plăcuţe reflectorizante, ajungându-se la concluzia că ar mai fi nevoie de 8.000 de lire sterline pentru ca toate căruţele din judeţul Suceava să fie dotate cu plăcuţe.

Adauga comentariu