Povestea primarului Tomiță Onisii de la Liteni, de la recrutul Securității la edil de oraș cu facultate terminată la distanță la vârsta de 41 de ani

Primarul Tomiță Onisii din orașul Liteni are o poveste de viață destul de interesantă. Născut la data de 21 martie 1967, în localitatea Liteni din județul Suceava, acesta a reușit cum necum să devină primul gospodar al comunității în care a crescut.

În tinerețe, înainte cu mai puțin de o lună de a îndeplini vârsta de 20 de ani, Tomiță Onisii a fost recrutat de fosta Securitate cu numele conspirativ „Radu”. Venirea Revoluției l-a scăpat de această corvoadă, iar Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a stabilit că nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității.

„În baza Notei de Constatare nr. S/DI/I/1283 din data de 02.07.2008, întocmită de către Direcția de specialitate, din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul ONISII Tomiță figurează în dosarul colectiv de rețea nr. R 278920. Acesta conține fișe ale colaboratorilor militar în termen, literele (L-P). Astfel, domnia sa a fost recrutat la data de 04.03.1987, cu numele conspirativ <RADU>. <<În perioada colaborării cu organele de contrainformații militare persoana de sprijin <RADU> a furnizat în mod operativ date și informații care s-au referit la cunoașterea stării de sprijin a militarilor selecționați pentru misiuni de importanță deosebită și a unor practici neregulamentare din Companie /.../>>. În dosar, nu se regăsește angajamentul semnat de către domnia sa. Domnul ONISII Tomiță a fost abandonat la data de 21.09.1989. Mai mult, în Nota de Constatare, Direcția de specialitate menționează că <<nu există documente care atestă transmiterea de informații către Securitate potrivit art.2 lit b>>; Elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor art.2 lit. a,b,c din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, astfel domnului Onisii Tomiță nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității”, arată cei de la CNSAS.

După ce a fost abandonat de Securitate, în anul 1988, Tomiță Onisii s-a angajat ca electrician la SMA Siret. Acolo, el a lucrat până în anul 1990, când a ales să plece la IJPIPS Botoşani, unde a lucrat ca primitor – distribuitor până în anul 1991. În perioada 1991 – 2002, actualul primar al orașului Liteni a deținut funcția de primitor – distribuitor la SC BECONA SA Botoșani, pentru ca mai apoi, între 2002 și 2005 să fie gestionar la SC ICROMS SRL Botoşani.

Anul 2005 l-a găsit pe Tomiță Onisii pe fotoliul de viceprimar al orașul Liteni, funcție deținută până în vara anului 2008, când a fost ales primar al localității pe care o conduce și în prezent.

Trebuie menționat că în vara anului 2008, la vârsta de 41 de ani, edilul din Liteni a absolvit la ID Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Potrivit ultimei sale declarații de avere, din anul 2020, Tomiță Onisii deține un teren intravilan de 2.600 mp în orașul Liteni, obținut prin donație în 2009, un apartament în comuna Ipotești, cumpărat în 2010 și o casă în orașul Liteni, cumpărată în 2014. Conform datelor din declarația de avere, Tomiță Onisii conduce un autoturism Volkswagen Golf fabricat în anul 2006.

Primarul din Liteni mai are fonduri de investiții la CAR Învățământ în valoare de 57.000 de lei și se poate lăuda că nu are datorii.

În anul 2019, edilul Tomiță Onisii a încasat de la Primăria orașului Liteni salarii în valoare de 105.132 de lei.

Sursa foto: www.svnews.ro

Adauga comentariu