Preoții din județ au primit adrese din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților prin care li s-a amintit că nu au voie să impună taxe pentru serviciile religioase

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, se arată deschis comunicării cu cetățenii răspunzându-le la întrebări și la înștiințările cu privire la unele probleme. Pentru a ușura această comunicare, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților publică zilnic mesaje între oameni și ÎPS Calinic pe site-ul eparhiei la rubrica „Răspunsul ierarhului”.

Un cetățean l-a întrebat pe Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților dacă a trimis tuturor preoților din eparhie vreo adresă prin care să le comunice faptul că impunerea taxelor pentru serviciile religioase este interzisă.

MESAJUL CETĂȚEANULUI M.S.

„Înaltpreasfinția Voastră, întrucât dați dovadă de mare transparență în tot ceea ce se face în cadrul Arhiepiscopiei, vă rog să-mi permiteți să vă adresez 2 întrebări :

1. S-a dat vreo circulară adresată tuturor preoților din eparhie privind interzicerea impunerii taxelor pentru serviciile religioase? (cât și gratuitate oferită pentru cei săraci)?

2. Ați fi dispus să oferiți preoților din subordine un sfat ca de exemplu, când cineva moare și este depus la biserică, preotul să ofere în scris niște sfaturi creștinești privind rânduiala bisericească?

Fac referire la următoarele:

a) să dea pomelnic pentru 40 de zile la o mănăstire din apropiere unde se fac slujbe zilnice pentru cel adormit, cât și pentru restul care sunt trecuți pe acel pomelnic;

b) să facă slujba de sfințire a casei unde a murit persoana respectivă;

c) să facă slujbele de pomenire rânduite de biserică la intervalele de timp pe care biserica le-a hotărât;

d) să facă milostenie în numele rudei decedate, cât și recomandarea altor rânduieli bisericești specifice.

Vă întreb aceasta deoarece lumea în acele clipe de tristețe și supărare, s-ar putea să uite anumite rânduieli sau chiar să nu le știe/să nu i le fi transmis cineva că ar fi necesare și de folos pentru cei adormiți. Vă mulțumesc pentru amabilitate și pentru răspunsul ce mi-l veți oferi.”

RĂSPUNSUL ÎPS CALINIC

„Stimate domnule! S-a dat o circulară în 14 august 2020 care, în fapt, întărea Hotărârea Sfântului Sinod nr. 12.183 din 18 decembrie 2017, hotărâre care face referire la contribuţiile benevole ale credincioşilor şi taxele din parohii.

Cât priveşte cea de-a doua întrebare, consider că un <sfat> de-al meu nu ar aduce niciun plus, întrucât atât preoţii, cât şi credincioşii unei parohii ştiu în amănunt ce au de făcut. Doamne, ajută!”

 

 

Adauga comentariu