Președintele de comisie la bacalaureat, care a umilit-o pe o elevă din Suceava pentru că și-a pierdut buletinul, a fost condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare

Judecătoria Rădăuți l-a condamnat pe Cornel Velescu la patru luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de „purtarea abuzivă”. Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani.

Decizia nu este definitivă. Față de aceasta se poate face apel în termen de 10 zile de la comunicare.


O elevă din Suceava care și-a pierdut buletinul după prima probă a bacalaureatului a fost umilită și jignită de președintele centrului de examen. „Cu permisul de conducere te legitimezi acasă la mă-ta, proasto”, i-a strigat acesta, acuză procurorii. Obligat deja să plătească daune morale, cadrul didactic se apără spunând că rolul său nu este de „dădacă” și se declară victima unui complot, arată Libertatea.

Un cadru universitar al Facultății de Mecanică din cadrul Politehnicii Timișoara a fost trimis în judecată de procurorii din Suceava, fiind acuzat că a provocat un scandal de pomină la un centru de examen pentru bacalaureat, unde era președinte.  

Ancheta a durat 5 ani

Scandalul s-a petrecut la sesiunea examenului de bacalaureat din 2017, însă procesul în care universitarul este inculpat pentru purtare abuzivă și tulburarea liniștii publice abia urmează să înceapă pe rolul Judecătoriei Rădăuți.

Cornel Velescu este doctor inginer și șef de lucrări în cadrul Politehnicii Timișoara, iar de-a lungul anilor a fost desemnat de Ministerul Educației în comisiile de examen la bacalaureat în mai multe județe. În 2017, el a fost trimis în Suceava, fiind numit președinte la centrul de examen din cadrul Colegiului Tehnic din Rădăuți. 

Buletinul pierdut

Potrivit datelor din dosarul aflat pe rolul instanței, consultate de Libertatea, incidentul care a dus la punerea sub acuzare a universitarului a avut loc în cea de-a doua zi de examen, când elevii susțineau proba obligatorie a profilului.

O elevă care urma să susțină proba la matematică a anunțat profesorul supraveghetor că și-a pierdut buletinul după proba de limba română. Fata avea asupra sa permisul de conducere. La liceu avea copii după toate documentele, inclusiv buletin, în dosarul de candidat. Supraveghetorul i-a permis accesul în sală, comunicându-i că se poate legitima cu permisul, iar ulterior să fie adusă copia după cartea de identitate din dosar.  

Scandal în fața elevilor

Fata a intrat în sala de clasă, însă înainte de sosirea subiectelor, a venit valvârtej președintele comisiei de examen, care aflase despre situație. Potrivit procurorilor care au instrumentat, Cornel Velescu a încercat să scoată eleva cu forța din sala de examen, adresându-i injurii și jigniri. 

„Du-te la mă-ta după buletin, nesimțito, cu permisul de conducere te legitimezi acasă, la mă-ta, proasto”, i-ar fi strigat cadrul universitar elevei. 

Fata a izbucnit în plâns, moment în care celelalte cadre didactice au intervenit, solicitându-i președintelui să lase eleva să susțină examenul. Văzând că situația degenerează, profesorii supraveghetori l-a rugat pe președintele comisiei să iasă pe hol să rezolve problema, pentru a nu-i tulbura și pe ceilalți elevi, care erau deja cu toții speriați. În accesul de furie, acesta a vărsat un pahar cu apă peste pupitrul unui elev, însă ulterior avea să se scuze, spunând că a fost „o regretabilă eroare”.

Eleva fără buletin a ieșit pe hol plângând în hohote, a mers la toaletă să se liniștească, iar în scurt timp au venit toți membrii comisiei care încercau să-l calmeze pe președintele comisie, care a continuat să țipe. Mai mult, ar fi lovit-o peste mână pe una dintre supraveghetoare, susțin procurorilor.

Demis după incident

Între timp, ceilalți membri ai comisiei de examen au scos dosarul candidatei, unde se afla și copia după cartea de identitate, și i-au prezentat președintelui, iar alți doi elevi au dat o declarație în scris că o cunosc pe elevă, fiind colegi cu acesta. 

Într-un final, eleva a fost acceptată să susțină examenul. Revoltați de scandalul provocat de însuși președintele comisiei, ceilalți profesori au anunțat Comisia Județeană de Bacalaureat din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Suceava. Oficialii ISJ au raportat incidentul la minister, iar Comisia Națională de Bacalaureat a luat decizia de a-l demite din funcția de președinte al centrului de examen pe Cornel Velescu.

Eleva a reușit să se mobilizeze

Deși afectată de incident, eleva a reușit să se mobilizeze și să susțină examenul, obținând nota 8.45. După susținerea probei, fata a mers la profesoara sa de matematică pentru a se consulta asupra modului în care a rezolvat cerințele, povestindu-i și despre incident. Profesoara i-a spus că dacă nu ar fi fost copleșită de scandalul produs înainte de începerea examenului, avea toate șansele să obțină nota maximă. Eleva avea rezultate foarte bune la învățătură, iar în fața profesoarei a rezolvat subiectele fără greșeală.

Convinsă fiind că dacă ar fi susținut examenul în condiții normale ar fi obținut o notă mult mai mare, eleva a decis să-și caute dreptatea. A depus plângere penală împotriva președintelui comisiei de examen. În paralele, l-a dat în judecată și la instanțele civile, fata solicitând judecătorilor să îl oblige să îi achite daune morale pentru umilința la care a fost supusă în ziua examenului.

Universitarul, obligat deja să achite daune elevei

Cum acheta penală s-a desfășurat cu dificultate, primul care s-a soluționat a fost procesul civil. Atât Judecătoria Rădăuți, cât și Tribunalul, respectiv Curtea de Apel Suceava i-au dat câștig de cauză elevei și l-au obligat de universitar să îi achite elevei 5.000 de lei daune morale.

„În calitate de profesor el trebuie să dea dovadă de calm, de răbdare şi de înţelegere în relaţia cu elevii, să se adreseze acestora în mod civilizat, fără să se enerveze, să evite să creeze stări tensionate sau să-i pună pe aceştia în situaţii dificile sau umilitoare. Cu atât mai mult pârâtul trebuia să aibă un astfel de comportament în condiţiile în care se afla în exercitarea funcţiei de preşedinte al Comisiei de Bacalaureat el intrând în contact direct şi relaţionând cu elevi care se aflau în susţinerea unui examen foarte important din viaţa lor, toţi fiind emoţionaţi şi marcaţi de importanţa acestui examen”, au motivat magistrații Judecătoriei Rădăuți, care au soluționat procesul civil.

În fața judecătorilor, Cornel Velescu a negat acuzațiile aduse împotriva sa, susținând că sunt calomnii și că membrii comisiei și cei de la IȘJ au complotat împotriva sa. El s-a apărat spunând că în calitatea sa de președinte de comisie nu a făcut decât să respecte legea și a insistat că eleva nu trebuia lăsată să intre în examen fără buletin sau adeverință de la Poliție.

„Am fost numit președinte, nu dădacă”

Velescu a susținut că are o experienţă didactică şi pedagogică foarte mare, fiind de peste 35 de ani cadru didactic universitar la Universitatea Politehnica Timișoara, iar în materie de bacalaureat, a fost numit de Ministerul Educaţiei Naţionale de peste 20 de ori ca preşedinte de Bacalaureat în Centre de Examen şi în Centre Zonale de Evaluare în peste 10 judeţe din toată România. 

A invocat că la Rădăuți a găsit „o debandadă şi o dezordine de neimaginat, că nimeni nu respecta legile”. 

Despre atitudinea avută în fața elevilor care urmau să susțină examenul, Velescu a invocat că prin natura profesiei sale, când explică ceva, pentru o mai bună înțelegere a auditorului, arată mișcând mâinile și vorbeşte suficient de tare, pentru a fi auzit și înțeles corect. „Ceea ce am făcut și în sala de examen nr. 26”.

Profesorul a negat că ar fi jignit sau înjurat eleva, așa cum a fost acuzat, recunoscând doar că a folosit un „ton ridicat”, subliniind că așa este vorbirea sa obișnuită, autoritară. 

Velescu le-a transmis judecătorilor că „a fost numit de către Ministerul Educaţiei Naţionale la Colegiul Tehnic Rădăuţi, în calitate de preşedinte al Comisiei de Bacalaureat şi nu diriginte de clasă, tutore, învăţător sau dădacă, care să stea de vorbă cu blândeţe, pe îndelete, cu fiecare elev indolent”. 

Hotărârea Judecătoriei Rădăuți:

„Inculpatul susţine că dacă anunța poliția la telefonul de urgență, 112, așa cum precizează legea, în legătură cu situația total ilegală din sala de examen 26, toate aceste persoane care au permis rămânerea în sala de examen a persoanei vătămate (eleva fără buletin – n.r.) trecând peste dispoziția sa legală, erau imediat arestate.”

Judecat pentru purtare abuzivă și scandal

Trimis în judecată pentru purtare abuzivă și tulburarea liniștii publice, Cornel Velescu a invocat în fața judecătorilor de camera preliminară că acuzațiile aduse împotriva sa sunt niște minciuni. El a acuzat că ceilalți membri ai comisiei de examen ar fi și șters înregistrarea audio a incidentului, proba esențială din dosar.

Anchetatorii susțin, în schimb, că înregistrările realizate de camere de supraveghere în centrul de examen sunt integrale și că, de fapt, calitatea audio este slabă pe toate înregistrările, dar că imaginile video surprinse sunt grăitoare.

sursa material: libertatea.ro

Adauga comentariu