Prima captură de brazi de Crăciun din acestă iarnă

Vineri, 7 decembrie 2018, în jurul orei 14.00, polițiștii din Burdujeni au oprit în trafic o mașină cu semiremorcă, la volanul acestei mașini se afla un bărbat în vârstă de 51 de ani, din orașul Darabani, județul Botoșani. Individul transporta brazi de Crăciun.

Șoferul a prezentat polițiștilor două avize de însoțire pentru 50 de brazi. Dar la numărătoare au ieșit 10 brazi în plus.

Botoșăneanul s-a ales cu o amendă, iar cei 10 brazi au fost confiscați și duși în custodia Ocolului Silvic Adâncata.

„Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la respectarea legislaţiei în domeniul silvic şi solicită cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate şi spirit civic şi să sesizeze de îndată poliţia atunci când i-au la cunoştinţă despre acte ilicite în ceea ce priveşte exploatarea, transportul, depozitarea sau comercializarea de material lemnos de orice natură, în special a brazilor de Crăciun”, a declarat purtătorul de cuvând al IPJ Suceava, comisarul șef de poliție Ionuț Epureanu.

Documentul de însoţire a materialelor lemnoase este avizul de însoţire, care poate fi aviz de însoţire primar/secundar, în funcţie de locul de unde acestea sunt expediate.

Normele Hotărârii de Guvern nr. 470/2014  referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, prevăd următoarele:  
    (1) Documentul de însoţire a materialelor lemnoase este avizul de însoţire, care poate fi aviz de însoţire primar/secundar.
    (2) Documentul de însoţire a materialelor lemnoase expediate de la locul de recoltare este avizul de însoţire primar.
    (3) Documentele de însoţire pentru materiale lemnoase expediate din alte locaţii decât locul de recoltare, precum şi pentru cherestele sunt: avizul de însoţire secundar pentru materiale lemnoase, altele decât cherestelele, şi, respectiv, avizul de însoţire secundar pentru cherestele.

Transportul materialelor lemnoase fără aviz de însoțire  se pedepsește cu amendă contravențională și cu confiscarea materialelor respective.

Amenda pentru transportul materialelor lemnoase fără aviz de însoțire este de la 2.000 de lei până la 5.000 de lei.

Polițiștii atrag atenția persoanelor care au astfel de preocupări infracționale, că în această perioadă controalele vor continua și se vor intensifica. Așadar, tăiați, transportați și vindeți brazi de Crăciun legal !

sursa foto: cronicadefalticeni.ro

Adauga comentariu