Primăria Suceava a stabilit cele zece locuri în care vor fi construite parcări supraterane

Primarul Ion Lungu a reiterat tema amenajării unor parcări supraterane, spunând că are preocupări comune cu PSD – ul, dar că în exercițiul financiar 2014 – 2020 al Uniunii Europene nu au fost finanțate parcările supraterane și nici cele subterane, așa cum a fost cazul în exercițiul financiar 2007 – 2013.

Totuși, edilul a precizat că s-au făcut studii pentru 10 parcări supraterane care, dacă nu vor fi realizate pe fonduri europene atrase din relocări de la unele axe care nu au fost accesate, cum ar fi  cea de termoficare, atunci vor fi continuate demersurile – din cea de-a doua jumătate a anului – pentru început cu cinci astfel de parcări, banii urmând a fi asigurați de la bugetul local.

„Parcările sunt relativ mici pentru că suprafețele sunt mici. Voi mai aștepta până la jumătatea anului fondurile europene, dacă nu, voi propune cinci parcări, să facem o selecție a cinci parcări din cele 10. Nu discutăm de parcările actuale cu garaje, avem terenuri identificate libere de sarcini. Stăm în stand – by deocamdată, nici să cheltuim prea mult să facem documentații, s-ar putea să vină fondurile europene cu anumite precizări”, a menționat primarul Ion Lungu.

De asemenea, edilul șef al Sucevei a spus că pe proiecția veche a unor asemenea parcări, care ar urma să aibă câte 140 de locuri fiecare, valoarea de construcție a unui loc fiind estimată la 8.000 de euro, ar urma să fie percepute taxe după expirarea termenului de cinci ani de la darea în folosință, așa cum este cazul parcărilor subterane din centrul Sucevei.

Astfel, investiția totală pe fonduri europene ar ajunge la 11,2 milioane de euro, însă primarul apreciază că în eventualitatea demarării lucrărilor pentru cinci parcări, efortul financiar de la bugetul local ar fi în jur de cinci – șase milioane de euro. Cele zece locații identificate în vederea construirii a zece parcări supraterane sunt la Primăria Suceava; în zona Pieței Mari; în zona steaguri din Centru; pe strada Meseriașilor, lângă sediul PSD Suceava; în zona Tailan; la Hotel Bucovina; în zona Pieței Mici; în zona Mobila din cartierul George Enescu; vizavi de IPJ și în zona protopopiatului din cartierul Zamca.

Dacă nu se vor putea accesa fonduri europene în vederea construirii parcărilor supraterane, Primăria va demara lucrările, din fonduri proprii, la cinci parcări supraterane după ce sucevenii vor putea vota prioritățile. Întrebat cu privire la lipsa unei parcări supraterane în cartierul Burdujeni, edilul a răspuns, inițial, că nu este chiar atât de aglomerat precum zona centrală.

Ulterior, a admis că sunt zone aglomerate și/sau înghesuite cum ar fi străzile Tineretului sau Amurgului – deși față de Tineretului edilul a spus că se poate circula și pe două benzi – pentru ca în final să admită că este de reținut și ideea amenajării unei parcări supraterane în cartierul Burdujeni. Totuși, edilul a adăugat că în respectivul cartier este o problemă nerezolvată referitoare la lipsa unor terenuri disponibile.

Sursa foto: www.informatiata.ro

Adauga comentariu