Primarul din Valea Moldovei a fost trimis în judecată pentru că i-a făcut cadou pășunea din localitate surorii sale

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Magdalina Radu, președinte al asociației utilizatorilor de pășune „Runcul Văii Moldovei”, pentru săvârşirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea – credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și Constantin Moroșan, fratele primei inculpate, la data faptelor primar al comunei Valea Moldovei pentru săvârşirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

De asemenea, procurorii DNA Suceava au trimis în judecată și Asociația utilizatorilor de pășune „Runcul Văii Moldovei” pentru săvârşirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea – credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2010 – 2014, inculpata Magdalina Radu, în calitatea menționată mai sus, a depus cu rea – credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false și inexacte în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafață, pentru suprafeţe de pășune pe care nu le deținea în realitate.

În demersurile sale, inculpata Magdalina Radu a beneficiat și de ajutorul celuilalt inculpat care i-a pus la dispoziție mai multe documente folosite ulterior de prima la APIA.

În același context, la data de 19 martie 2014, inculpatul Constantin Moroșan, în calitate de primar al comunei Valea Moldovei,  a încheiat cu sora sa un contract de închiriere a 280 de hectare de pășune, obținându-se în mod direct un folos pentru aceasta din urmă, constând în acordarea preferențială, cu încălcarea dispozițiilor legale, a folosinței terenurilor cu destinația de pășune și posibilitatea ca acesta să obțină subvenții din fonduri europene.

Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 1.200.511 de lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în dosar.

Procurorii DNA Suceava au instituit sechestrului asigurator, asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Magdalina Radu și Constantin Moroșan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursa foto: www.monitorulsv.ro

Adauga comentariu