Primarul Ion Lungu nu răspunde jurnaliștilor care îl critică

De mai multe ori, reporterii cotidianului Ziar de Suceava au încercat să obțină un punct de vedere al primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, telefonic, dar de fiecare dată s-au lovit de același ton de ocupat. Se pare că, edilul Sucevei nu răspunde când este sunat de către ziariștii care îl critică. De același ton de ocupat s-au lovit și alți reporteri care nu scriu doar faptele lăudabile ale lui Ion Lungu. Probabil cei care spun că planurile edilului sunt doar niște „gogoși” sunt trecuți pe o listă neagră.

O dată pe săptămână, Ion Lungu ține conferințe de presă la Primărie, poate că aceasta ar fi scuza principală pe care ar folosi-o pentru a se disculpa în privința lipsei de cooperare cu presa prin intermediul apelurilor telefonice. Este adevărat că îi pot fi adresate întrebări edilului în respectiva conferință. În cazul în care se ivește un subiect după ce se termină acea conferință, reporterii trebuie să aștepte o săptămână până pot afla părerea primarului. Indiferent că este vorba despre un subiect care ar urma să apară într-un ziar sau la vreo televiziune, subiectul va trebui amânat pentru că așa vrea Ion Lungu.

Ieri, 18 martie 2019, noi am încercat să luăm legătura cu edilul, dar nu a răspuns. Nu a fost vorba despre o știre care nu ar fi putut fi amânată, dar de ce s-o amânăm? Pentru că nu răspunde Ion Lungu? Pentru că de fiecare dată când îl sunăm se aude acel ton de apel o singură dată și pe urmă sună ocupat? Mergând după vorba „și tăcearea e un răspuns” nu așteptăm acea zi a conferințelor pentru a afla ce are de spus primarul.

În ziua precedentă, am scris un articol despre uriașul ou tradițional de Paște, din municipiul Suceava, monument ce a intrat în Cartea Recordurilor. În urmă cu aproximativ 10 ani, câțiva oameni importanți ai orașului se lăudau cu această lucrare, dar acum arată jalnic. Noi am fost curioși să aflăm de ce acest monument, cu care s-au fălit mai marii Sucevei, este amplasat la marginea unei păduri și se „decojește” pe zi ce trece.

Inițial am încercat să aflăm ce are de spus președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. Acesta, de cele mai multe ori a răspuns la apelurile noastre. Indiferent de subiectul pentru care l-am sunat, bun sau răutăcios la adresa sa, el ne-a răspuns și ne-a spus ce părere are.

„Întrebați-l pe Lungu. Eu i-am cerut domnului Lungu o renovare a lui, urmează să îl vopsească săptămânile astea, pentru că s-a deteriorat. Este al Primăriei Suceava, nu al Consiliului Județean”, ne-a spus președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, după ce l-am întrebat despre „Cel mai mare ou tradițional de Paște din lume”.

Prin luna noiembrie, reporterii de la Ziar de Suceava au încercat să-l contacteze pe Ion Lungu pentru a-l întreba ce caută mașina sa parcată pe esplanada Casei de Cultură și de ce în acea perioadă autoturismul său a fost parcat aiurea, de mai multe ori, în centrul orașului. În centrul Sucevei, chiar sub esplanada Casei de Cultură, sunt două parcări subterane, cu plată. Și de acea dată primarul nu a răspuns.

Mereu când Ion Lungu nu a răspuns la telefon, noi l-am sunat pe viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi. Acesta întotdeauna ne-a dat răspunsuri. În momentele în care nu a răspuns la telefon, el ori ne spunea printr-un mesaj că nu poate vorbi, ori ne suna înapoi, la scurt timp. Nici pe Lucian Harșovschi nu l-am sunat pentru a-l lăuda, ci pentru a-l lua la rost.

De câteva ori, noi l-am sunat și pe primarul orașului Milișăuți, Laurus Mircea. Chiar dacă întrebările noatre nu erau întocmai „comode”, acesta ne-a răspuns, fie mai răutăcios, fie mai liniștit, dar a răspuns mereu.

Acestea nu sunt singurele persoane publice care au răspuns apelurilor noastre, dar sunt cei pe care i-am luat la întrebări cel mai des.

sursa foto: dragusanul.ro

Adauga comentariu