Primarul Lungu a semnat pentru împrumutul celor zece milioane de lei cu care se va asigura încălzirea municipiului Suceava

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, s-a deplasat la București, la Ministerul Finanțelor Publice, pentru a semna convenția prin care Primăria din Suceava va primi suma de 10 milioane de lei, bani necesari pentru asigurarea căldurii în oraș pe perioada anotimpului rece.

„În această dimineață am semnat la Ministerul Finanțelor Publice Convenția de împrumut de 10.000.000 lei, pentru asigurarea încălzirii în această iarnă. În cursul zilei de vineri Comisia de împrumuturi a aprobat documentația trimisă de la Suceava, iar în maxim o săptămână vor fi virați banii. De asemenea, am deblocat sumele de bani pentru reabilitarea rețelor termice ce trebuie plătite de către MDRAP, după ce Primăria a achitat 30% din facturi. În cursul după-amiezii am participat la Palatul Parlamentului la Forumul Național SUERD, eveniment de lansare a Președinției României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, la sesiunea dedicată Administrației Publice Locale. Am luat la cunoștiință despre noile mecanisme de finanțare europeană sub umbrela SUERD”, a transmis primarul Ion Lungu.

Amintim că în urmă cu două săptămâni de zile, Primăria municipiului Suceava a majorat prețul gigacaloriei la 448,05 lei. Totuși, sucevenii vor plăti doar 240 de lei pentru o gigacalorie, restul de bani fiind suportați de Primărie. Pentru a putea subvenționa energia termică livrată populației, municipalitatea, în frunte cu primarul Ion Lungu, s-a împrumutat cu 10 milioane de lei.

„Prețul este pentru azi, pentru că după 1 ianuarie va fi alt preț. Azi e 448,05 lei, din care popu­la­ția va plăti 240 de lei, iar Primăria diferența. La data de 1 ianuarie 2019, când se reduce TVA cu 5%, prețul total va fi 395,33 de lei, din care 240 de lei populația și 155,35 de lei Primăria”, a declarat primarul Ion Lungu.

Perioada de rambursare a creditului de Trezorerie va fi de 5 ani și că vor fi rate de 500 de mii de lei.

În municipiul Suceava funcționează cea mai modernă centrală pe biomasă din sud – estul Europei, care culmea produce cea mai scumpă gigacalorie din țară. În anul 2013, compania Bioenergy Suceava SA București a deschis în orașul din inima Bucovinei o centrală ce livrează sucevenilor apă caldă și căldură, investiția ridicându-se la suma de 86 de milioane de euro.

După inaugurarea centralei, oamenii au fost anunțați că prețul energiei termice livrată de către Bioenergy va fi cel mai mic din România. Se preciza că prețul unei gigacalorii va fi de 116 lei, care va crește până la 240 de lei din cauza pierderilor de pe rețea.

Între timp, Ministerul Mediului a scos lemnul de foc din categoria biomasei, astfel că Bioenergy Suceava nu a mai putut primi banii pe care conta că-i va obține din certificatele verzi aferente biomasei folosite. În aceste condiții, prețul gigacaloriei a crescut de la an la an, ajungând ca reprezentanții centralei să ceară pentru o gicacalorie suma de 470 de lei, plus TVA.

În urmă cu câteva săptămâni, Adrian Bodea, administratorul de la SC Bioenergy Suceava SA, a anunțat că prețul unei gigacalorii va ajunge între 450 și 470 de lei, la care se va adăuga TVA-ul.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat că va subvenționa din fondurile instituției pe care o conduce diferența de preț, urmând ca sucevenii să plătească în continuare 240 de lei pentru o gigacalorie.

„Prețul la populație nu va crește, rămâne tot 240 de lei cât sunt eu primar, doar prețul total va crește undeva la 400 de lei cu tot cu TVA, din care noi vom acoperi subvenția – undeva la 160 de lei”, a declarat primarul Ion Lungu.

Edilul Sucevei dă impresia că a rezolvat extrem de ușor problema majorării prețului agentului termic, însă municipalitatea ar trebui să achite o subvenție de circa 3,5 milioane de euro pentru a acoperi gaura produsă de cei de la Bioenergy. Astfel, bugetul Primăriei municipiului Suceava este destul de afectat, ceea ce atinge interesele tuturor sucevenilor, fie că aceștia sunt racordați la sistemul centralizat, fie au centrală proprie.

În țară, după Suceava, cea mai scumpă gigacalorie este la Sighișoara (371,9 lei/Gcal), care este urmată de Alexandria (345,3 lei/Gcal) și Gheorghieni (305,2 lei/Gcal). La polul opus se află Cernavodă (88,1 lei/gcal), Beiuș (96,3 lei/Gcal) și Năvodari (100 de lei/Gcal).

 

Adauga comentariu