Primul atentat cu bombă din România de după Revoluție a fost pus la cale de o suceveancă. Ținta a fost soțul ei cu care se afla în divorț

În weekend, un afacerist arădean a murit după ce mașina în care se afla a explodat, cel mai probabil în urma unui atentat cu bombă.

În acest context, cotidianul online Ziar de Suceava vă prezintă astăzi primul atentat cu bombă din România de după Revoluție, atentat pus la cale de către o suceveancă. Ținta acesteia era soțul ei cu care se afla în divorț.

La mijlocul anilor '90, întreaga ţară primea cu îngrijorare vestea că un poliţist a fost ucis, iar alţi cinci au fost răniţi, după ce o explozie a avut loc la o maşină capcană. Incidentul a fost catalogat drept un atac terorist, însă de fapt era vorba despre acţiunea unei femei ce dorea să-şi omoare soţul pentru a pune mâna pe averea acestuia.

La data de 9 martie 1995, în jurul orei 13.08, o bombă, ce era amplasată sub o maşină, a explodat în faţa Palatului de Justiţie din Suceava. Un poliţişti a murit pe loc, alţi cinci au fost răniţi, la fel şi un civil. Ştirea a fost răspândită în întreaga ţară, multă lume catalogând explozia drept un atac terorist. Chiar ministrul Internelor de la acea vreme, Doru Ioan Tărăcilă, a băgat spaima în români susţinând ca incidentul grav produs la Suceava a fost un „act terorist de tip mafiot”.

În doar 24 de ore, poliţiştii au pus mâna pe cei ce au pus l-a cale „atacul terorist” şi să stabilească fimul evenimentelor. Soţii Adrian şi Veta Borş erau căsătoriţi din anul 1986, însă din cauza neînţelegerilor au luat decizia de a se despărţi, bărbatul fiind cel care a intentat divorţul, după ce şi-a acuzat soţia că l-a înşelat.

Cum toate bunurile familiei erau pe numele bărbatului, Veta Borş s-a gândit să pună la cale asasinarea lui pentru a rămâne ea cu întreaga lor agoniseală, respectiv trei maşini, o moară, o cârciumă, hanul „Dolce Vita” din Boroaia, un apartament şi o casă la ţară.

Femeia a luat legătura cu Neculai Pralea, un recidivist condamnat pentru dezertare şi tentativă de trecere ilegală a frontierei. În noaptea de 8 spre 9 martie 1995, Pralea, ajutat de Ionela Pădureţ, ospătar la hanul „Dolce Vita”, a instalat o bombă artizanală sub autoturismul Opel Kadett al lui Adrian Borş, maşină ce era parcată în faţa blocului în care acesta locuia.

Neculai Pralea a compus bomba din 200 de grame de dinamită, o capsă electrică şi o baterie Vartra, toate introduse într-o cutie prevăzută cu un magnet, pe care a montat-o pe caroseria maşinii lui Adrian Borş. Dispozitivul respectiv avea un fir liber, neizolat, ce a fost lăsat aşa pentru ca la cel mai mic balans al maşinii să se producă contactul electric.

Un polițist a murit și alți cinci polițiști au fost răniți

Chiar dacă întreaga dimineaţă Adrian Borş s-a plimbat cu maşina prin Suceava, explozia nu s-a produs până când a parcat autoturismul lângă Tribunalul Suceava. Acolo, bărbatul a văzut bomba şi l-a anunţat pe poliţistul Constantin Todiraş, care era de serviciu la Palatul de Justiţie, iar acesta la rândul său şi-a alertat colegii.

La faţa locului a intervenit un echipaj pirotehnişti. Locotenentul major Mihai Alupoae, în vârstă de 32 de ani la acea vreme, a fost cel care a desfăcut bomba de sub maşină. În momentul în care încerca să transporte bomba la autospeciala echipajului de pirotehnişti, un coleg i-a atras atenţia că un fir este desprins.

Poliţistul Alupoae a vrut să lase bomba pe stradă, însă în acest moment aceasta a explodat. Bărbatul a murit pe loc, locotentul major Gheorghe Muraru şi căpitanul Dan Frăsineanu au fost răniţi grav, în timp ce colonelul Ioan Tcaciuc, subofiţerii Ioan Abuhăencei şi Constantin Todiraş şi proprietarul vehiculului, Adrian Borş, s-au ales cu leziuni uşoare.

Ţinta atactului, Adrian Borş, le-a declarat poliţiştilor că a fost în mai multe rânduri ameninţat cu moarte de soţia sa aflată în proces de divorţ. Veta Borş a fost audiată de colegii poliţistului decedat, femeia recunoscând totul. În doar câteva ore a fost prins şi Neculai Pralea, precum şi complicii acestuia Ionela Pădureţ şi Vasile Ungureanu. Dacă Pralea s-a ales cu un dosar penal pentru omor calificat şi tentativă de omor, complicii săi au fost acuzaţi de complicitate la infracţiunea de omor calificat, în timp ce Veta Borş de instigare la omor.

Neculai Pralea a fost plătit de Veta Borş cu 800.000 de lei pentru a-i omorî soţul, unde în jurul a 400 de dolari. Femeia a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, în timp ce ceilalţi inculpaţi din dosar au primit detenţie de viaţă. Chiar şi aşa, la peste 20 de ani de la cumplitul eveniment, toţi cei patru sunt liberi.

Adauga comentariu