Primul pas pentru o nouă viață în România. Tânărul nigerian, care a fugit din calea războiului din Ucraina și a fost găzduit la București de către un sucevean și iubita lui, a fost admis la Universitatea Politehnică și vrea să învețe limba română

Tânărul nigerian, care a fugit din calea războiului din Ucraina și a fost găzduit în București de către un sucevean și iubita acestuia, este sprijinit să își îndeplinească ultima dorință, respectiv aceea de a-și crea un viitor în România. 

Fiind sprijinit de gazdele sale, Kareem poate privi optimist în față deoarece a fost admis la Universitatea Politehnică din București. Cu un ajutor considerabil a venit în sprijinul tânărului și Asociația Aluziva care a plătit suma de 6.000 de lei, reprezentând taxa de studii. Această sumă de bani a fost virată direct în contul Universității Politehnice București. Pentru a se integra mai ușor în societate, Kareem face toate eforturile pentru a învăța limba română.

Kareem a luat în serios gândul de a-și crea o viață în România după ce a încercat să plece în Franța, la mama sa. Deoarece acesta nu avea viză, a fost întors din drum și autoritățile l-ar fi trimis în Nigeria, unde nu mai are nici familie, nici casă.

Poveastea lui Kareem a fost relatată în cotidianul Ziar de Suceava la data de 2 martie 2022. Mai jos vă punem la dispoziție textul de la acea dată.

Un tânăr nigerian în vârstă de 29 de ani, care a trăit în ultimii doi ani în Ucraina, ne-a spus rezumatul traseului și experiențelor trăite din momentul în care a început războiul și până a ajuns sub acoperișul unui cuplu român din București. Acesta lucra în Ucraina și era student la inginerie chimică. Când Putin a lansat primele rachete pe raza localității Kiev, tânărul se afla în respectivul oraș. K. ne-a spus că pe la 05.00 – 06.00 a simțit cum blocul în care locuia se cutremura. De îndată ce a auzit prima bubuitură și a simțit vibrațiile pământului, K. a îndesat într-un ghiozdan primele lucruri pe care le-a apucat, a ieșit din casă și a pornit disperat spre granița Siret. Tânărul ne-a spus că înainte de a începe războiul s-a aprovizionat cu alimente pentru două luni, toate acestea au rămas în locuința pe care a abandonat-o.

Pe traseul Kiev – Vama Siret, tânărul a fost luat la ocazie de mai multe autovehicule. K. a fost surprins de caracterul oamenilor când s-a apropiat la circa 40 km de granița cu România. Șoferul unei dube (semăna cu un Sprinter) a scos la licitație locurile din autovehicul. Persoanele care scoteau mai mulți bani din portofel erau urcate și transportate cu prioritate până în apropierea graniței. Fiind disperat să ajungă cu orice condiție în România, K. i-a dat șoferului 400 de euro și a prins loc în autovehicul.

La un moment dat, din cauza traficului deosebit de aglomerat, duba s-a blocat. În aceste condiții, K. și restul pasagerilor din dubă au preferat să meargă pe jos până la Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Tânărul nigerian ne-a spus că a mers circa șase ore pe jos pentru a ajunge în vamă. K. a pornit din Kiev la data de 25 februarie și a ajuns pe teritoriul României la data de 27 februarie.

Starea de spirit și părerea despre oameni i s-a schimbat lui K. în momentul în care a călcat pe teritoriul României. Aici, români din toată țara îi așteptau pe refugiații din Ucraina cu pachete cu alimente, medicamente, locuri de cazare, transport și altele, toate GRATUITE. Această primire l-a emoționat enorm pe K.. După aproape o zi, tânărul nigerian ajunsese într-un apartament din București și în continuare nu îi venea să creadă că există oameni atât de primitori și de generoși în lume. Pachetele cu alimente pe care le-a primit în Vama Siret de la oamenii simpli i-au ajuns până la București.

Până să ajungă la București, K. a fost direcționat din Vama Siret către Hotel Mandachi (unitate de cazare pe care Ștefan Mandachi s-a oferit să o pună la dispoziția refugiaților din Ucraina, GRATUIT). De la acest hotel, o tânără i-a făcut legatura lui K. cu un cuplu din București care s-a oferit să găzduiască GRATUIT refugiați în propriul apartament. Așadar, de la Hotel Mandachi tânărul a fost condus la Gara Burdujeni, iar de aici s-a deplasat la București. 

Ajuns la București tânărul abia mai vorbea. Acesta era epuizat, speriat și îngrozit de situația din Ucraina și de faptul că există mii de persoane care nu au norocul său.

După ce a reușit să se odihnească puțin, K. a început să prin ce a trecut. În continuare tânărul nu avea putere să povestească foarte detaliat tot traseul parcurs, probabil pentru că își amintea momentele disperate prin care a trecut în ultimele zile.

Tânărul a spus că a prins un război și în Nigeria. Așadar, sentimentele care îl năvălesc pe K. sunt cam greu de expus prin cuvinte.

De când K. a luat-o la fugă din calea războiului din Ucraina, abandonându-și locuința și toate bunurile din ea, acesta voia să ajungă la mama sa care locuiește în Franța. În seara de 28 februarie, K. neștiind cum să mulțumească cuplului din București pentru că l-au primit cu brațele deschise s-a oferit să gătească mâncare africană la cină (ingredientele au fost cumpărate dintr-un magazin de specialitate din capitală).

„De oameni cu atât de multă blândețe, calm, iubire și căldură nu am mai fost întâmpinat nicăieri”, a spus K..

Menționăm faptul că în dimineața de luni, 28 februarie 2022, K. a ajuns în apartamentul cuplului din București, unde de spaimă și de oboseală a dormit cu becul aprins.

Drept mulțumire pentru că K. este în siguranță, familia acestuia a trimis un mesaj video prin care i-a mulțumit cuplului din București pentru bunătatea de care a dat dovadă. În imagini apărea un bărbat solid, de culoare, având o greutate de peste 100 de kg, cu ochii în lacrimi și cu mâinile strânse care mulțumea din suflet pentru grija oferită față de K. Bărbatul respectiv era tatăl vitreg al tânărului nigerian. 

După redactarea articolului ne-am dat seama că tânărul nu ne-a spus prin ce a trecut în timpul petrecut în vama de pe partea ucraineană. Având în vedere faptul că acest subiect este sensibil și i-ar putea crea suferință lui K. reamintindu-și prin ce a trecut, acesta nu a fost asaltat cu prea multe întrebări despre cele petrecute, mai mult a fost lăsat să povestească ce a dorit.

La data de 2 martie 2022, în timp ce se îndrepta spre Franța, K. a fost întors din drum de către autoritățile din Austria pentru că îi lipseau niște acte care se pare că pentru austrieci sunt deosebit de importante. Până la eliberarea respectivelor documente poate trece și o săptămână. În acest moment, tânărul încă nu știe ce să facă. El se află în Budapesta (Ungaria) și îi este frică de oameni. Tânărul ar vrea să se întoarcă în România pentru a sta cu cublul din București până când va ajunge în posesia tuturor actelor necesare. K. s-a gândit serios și la posibilitatea de a-și începe o nouă viață în România deoarece în continuare consideră că românii sunt oameni buni.

Adauga comentariu