Proiectile din Primul Război Mondial descoperite la Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș

La data de 2 octombrie 2018, pe la ora 10.45, Cristian P., din orașul Roman, județul Neamț, managerul de proiect al Gropii de Gunoi din Pasul Mestecăniș, a sunat la 112 și a anunțat că au fost găsite mai multe proiectile ca urmare a săpăturilor făcute la groapa de gunoi.

Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că în incinta gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș au fost găsite două proiectile, respectiv un proiectil exploziv calibrul 76 milimetri și o bucată de proiectil exploziv calibrul 100 milimetri, ambele având urme de rugină. Cele două proiectile provin din timpul Primului Război Mondial.

La fața locului s-a deplasat o echipă pirotehnică din cadrul ISU Suceava care a ridicat elementele de muniție pentru a le distruge.

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, Consiliul Județean (CJ) Suceava a început procesul de recepție a lucrărilor de la groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș, una dintre cele mai mari aberații construite în țara noastră cu bani proveniți de la Uniunea Europeană.

Localnicii din Valea Putnei s-au arătat extrem de nemulțumiți de faptul că administrația județeană continuă să ducă la capăt acest proiect, deși ei au demonstrat atât cu documente, cât și în instanță, că depozitul ecologic de la Pojorâta nu a fost construit tocmai legal.

La sfârșitul lunii iunie 2018, Tribunalul Suceava a anulat hotărârea Consiliului Local Pojorâta, dată la 9 septembrie 2016, prin care s-a făcut transferul celor nouă hectare de teren pe care s-a construit groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș. Decizia magistraților suceveni nu a fost una definitivă.

În luna martie 2016, Curtea de Apel Cluj a admis aceeași cerere făcută de localnicii din Valea Putnei și Metecăniș anulând transferul celor nouă hectare de teren de la Consiliul Local Pojorâta către Consiliul Județean Suceava. Acest transfer a fost făcut în baza unei alte hotărâri de consiliu local, dezbătută la data de 9 august 2010. Practic cele două hotărâri, aproape identice, au fost anulate de două instanțe de judecată diferite.

Groapa de gunoi de la Pojorâta a fost terminată, iar reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava fac zilele acestea recepţia finală a proiectului. În groapa de gunoi au fost investite 27 de milioane de lei. Această recepţie nu este sinonimă cu darea spre folosinţă, deoarece groapa de gunoi nu are încă un operator.

Adauga comentariu