Raed Arafat a spus că Suceava va rămâne în carantină și după 15 mai: „Suceava să mai suporte un pic măsurile până se rezolvă problema acolo”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că în zonele unde sunt focare restricţiile nu vor fi relaxate, precizând că Suceava, primul oraş în care a fost instituită carantină, va trebui să mai suporte măsurile până se rezolvă problema.

Acesta a mai spus că pentru evitarea aglomeraţiei în mijloacele de transport în comun, acestea trebuie să fie suplimentate.

De asemenea, o altă măsură pentru evitarea aglomeraţiei este ca nu toţi angajaţii să vină la serviciu de la aceeaşi oră şi să nu plece toţi în acelaşi timp.

„Trebuie analizat dacă în zonele unde avem metroul aglomerat sau autobuzele aglomerate, se impune suplimentarea lor, chiar dacă va fi un cost. (…) Ca să previi asta trebuie să păstrezi anumite lucruri la locul de muncă. Adică nu toată lumea trebuie să lucreze acasă şi nu toată lumea la ora 9 la lucru sau la 8. Unii să vină la 8, unii la 9, unii la 10 şi să îi învăţăm să nu plece mai devreme. Toţi cei care vin la 10 să plece 9 de acasă, cei care vin la 9 să plece la 8 de acasă”, a explicat şeful DSU.

El a fost întrebat şi dacă izolarea la domiciliu şi carantina vor fi păstrate.

„Nu văd cum să fie lăsate din momentul când avem alte zone care sunt încă într-o situaţie gravă. Decizia legată de transporturile aeriene nu o putem lua noi, va fi o decizie europeană. Pentru că industria transportului aerian să zicem va trebui să se adapteze. Ce vom face? Scanăm oamenii înainte să se urce în avion şi cine e bolnav nu îl lăsăm să urce? Asta ar fi o soluţie foarte bună pentru a-i proteja pe cei care sunt în avion. Punem locuri libere între oameni în avion, astfel încât să nu stea unul lângă celălalt şi să ne trezim că se transmite infecţia pentru că stau aproape. Astea toate sunt măsuri care trebuie gândite. Pentru că avionul costă, dacă tu vii şi reduci locurile cu 30% ca să păstrezi o distanţare socială sau cu 40%, e posibil să crească preţul biletelor. Sunt mai multe aspecte care trebuie discutate foarte serios”, a explicat Arafat.

El a mai spus că zonele unde sunt focare nu se vor relaxa în același timp cu restul localităților.

„Focarele care există, daca rămân focare pe perioada respectivă, se vor trata diferențiat. Trebuie să acceptăm că, în momentul în care începi relaxarea, focarele existente să fie întârziate sau, dacă apar focare, să fie izolate și aplicate măsuri cu focarul respectiv.

Dacă avem focare care ne atrag atenția și aici, iarași, pe baza analizelor epidemiologice, aceste focare pot să aștepte mai mult decât restul. Dacă nu e rezolvată Suceava, nu poți să relaxezi. Suceava să mai suporte un pic măsurile până se rezolvă problema acolo. Altfel relaxezi totul și focarul respectiv să devină periculos pentru zona limitrofă lui și lărgim focarul în loc să îl controlăm.

Fie unele zone nu se relaxează de la început, fie ca unele zone, după relaxare, dacă apare un focar, acolo să fie limitate pe parcurs”, a mai spus Arafat.

sursa material: Suceavalive.roziare.com

Comentarii

ABABEI DANUT

04.05.2020 21:57

La câți bani spălați voi acum cu acest Covid, nu o sa ridicati degraba carantina ! E prea mare mânăria, ca să nu profitati voi de ea ... Aruncati o bucata de parizer de doi bani, ca hrana, sin in acte sunt trecute milioane de lei ( vechi ) ca cheltuieli pe zi pentru intretinerea unui pacient in spitalul SJSv

Adauga comentariu