„Război” anunțat într-un sat din Boroaia după ce noul preot nu ar respecta tradițiile locale: „Va ieși scandal!”

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, se arată deschis comunicării cu cetățenii răspunzându-le la întrebări și la înștiințările cu privire la unele probleme. Pentru a ușura această comunicare, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților publică zilnic mesaje între oameni și ÎPS Calinic pe site-ul eparhiei la rubrica „Răspunsul ierarhului”.

O persoană din satul Moișa, comuna Boroaia, s-a arătat nemulțumită despre faptul că noul preot din localitate nu ar respecta tradițiile locale și a anunțat că oamenii vor face scandal.

MESAJUL PERSOANEI NEMULȚUMITE:

„Bună ziua! Aş avea o rugăminte la sfinţia voastră! Sunt din com. B, sat M., până să vină noul preot, toate bune, de când a venit noul preot lucrurile s-au schimbat şi nu în bine, noi avem cimitirul în curtea bisericii, tradiţia era să se iasă la morminte când se făcea o pomenire, acum nu se mai iese, mai nou nu se mai iese nici cu SFINTELE DARURI în biserică, e tradiţie şi nu ne este de folos, noi mergeam la biserică la mormântul celor dragi cu pomană, dar preotul nu mai iese, acum vreau sa vă întreb de ce aţi făcut aceste schimbări? Dacă e tradiţie şi nu e folositoare pentru ce mai umblă prin sat cu agheasma? Nu e tot tradiţie? Va ieşi scandal! Vă mulţumesc pentru răspuns”. (M.H.)

RĂSPUNSUL ÎPS CALINIC:

„Doamne, ajută! Făcând abstracţie de ameninţarea dumneavoastră, care chiar nu se justifică, vă asigur că părintele paroh, care are cunoştinţe temeinice tipiconale şi nu numai, săvârşind slujbele conform rânduielilor liturgice bisericeşti, va încerca să respecte tradiţia locului. An binecuvântat!”.

UPDATE: Conflict închis în cazul unui preotului de la Boroaia care risca să stârnească un „război” cu enoriașii. ÎPS Calinic îi asigură pe credincioși că respectivul preot va respecta tradițiile pe viitor  

 

Adauga comentariu