Răzvan Cherecheș iar se bagă în seamă: Varianta ”Omicron” ar putea fi o întoarcere ”în punctul zero”. Vă prezentăm și un punct de vedere de bun simț, anti-alarmist

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică la UBB, face din nou spectacol declarativ pe marginea variantei ”Omicron” a virusului SARS-COV-2:

”Rata de creștere pentru noua tulpină Omicron este incredibilă - vedeți cu roșu (foto 2 în galerie).  Dacă datele inițiale se confirmă - noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecțioasă decât Delta - creștere cu 500% mai mare. Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale. Dacă are și potențialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0” - susține acesta.

Fără să facă măcar efortul minim necesar de a explica ce înseamnă infecțiozitate versus mortalitate și nici riscurile la care se expun cu adevărat cei nevaccinați, pentru a nu băga degeaba panică în populație.

De aceea vă prezentăm un punct de vedere al unui medic școlit la UMF Cluj-Napoca și apoi ajuns specialist în genetică la Universitatea Yale. În prezent, Dr. Phd. Octavian Henegariu, lucrează la Yale New Haven Hospital, și are câteva ”gânduri despre această nouă variantă Covid sud-african numită B. 1.1.529 (sau orice altă variantă Covid „înspăimântătoare” apărută în viitor).”

Nu trebuie să vă panicați sau să fiți prea îngrijorați. Iată de ce:

Până acum, toată lumea știe (sau ar trebui să știe) ce trebuie să facem:

1. Vaccinează-te.

2. 2 Poartă mască atunci când ești în prezența altora

Trei. Stai departe de mulțime.

Prin urmare, ignorați orice „știre alarmantă” despre unele variante noi înfricoșătoare de virus, din moment ce am ajuns într-un punct al pandemiei în care ele nu vor mai conta atât. Motivul este că tulpina Covid-19 delta, dominantă la nivel mondial, este deja atât de infecțioasă încât rata calculată de vaccinare (și/sau de infectare anterioară) necesară pentru a atinge imunitatea „de turmă” a populației este de 90-95%. Abia atunci putem vedea că transmisia virală încetinește sau se oprește.

Deci, orice variante noi de virus ar apărea în viitor, nu pot fi mai puțin infecțioase decât delta, altfel delta i-ar copleși.

Nu toate acestea, noi variante precum B. 1.1.529 POATE FI chiar mai infecțios decât delta, se răspândește și mai repede, dar pentru noi nu va fi mare diferență dacă acest lucru împinge numărul imunității turmei la 95-98% sau cam așa ceva, se schimbă foarte puțin. Toți trebuie să ne vaccinăm și/sau să ne infectăm într-un interval definit (6 luni? ) pentru a bloca răspândirea virală în continuare.

În plus, teoretic, o nouă variantă de virus AR PUTEA deveni mai mortală, dar acest lucru va funcționa ÎMPOTRIVA răspândirii virale (dacă virusul ucide repede, nu va avea suficient timp să se răspândească mai departe). Deci, este probabil ca variantele virale răspândite să fie extrem de infecțioase, dar nu mai mortale.

De asemenea, indiferent câte mutații ar avea aceste variante, vaccinurile vor rămâne cel puțin parțial protective. Proteina S folosită în prezent în vaccinuri este mare, aproximativ 1200 de aminoacizi, și chiar dacă unii dintre ei suferă mutații, există o mulțime care vor rămâne la fel. Răspunsul imunitar funcționează împotriva multor părți ale acestei proteine (numite epitopi) și chiar dacă unii epitopi suferă mutații, va exista un răspuns suficient pentru a ne menține, cel puțin parțial protejați. Ceea ce POATE schimba este eficacitatea anticorpilor monoclonali actuali folosiți în clinici pentru tratarea pacienților Covid-19 în situații mai critice. Dacă acei anticorpi monoclonali detectează un epitop care devine mutant în noua variantă a virusului, atunci acei anticorpii monoclonari pot deveni ineficienți și vor trebui izolați și produși alții noi.

De asemenea, odată ce o nouă variantă virală devine dominantă, noile vaccinuri ajustate noilor mutații virale vor fi produse destul de rapid (oamenii de știință știu acum procesul și ce trebuie făcut) pentru a putea lupta cu virusul. Indiferent care variantă virală, tot va trebui să ne vaccinăm periodic, și tot va trebui să ajungem la 90-95% din întreaga populație. Așadar, urmați instrucțiunile agențiilor de reglementare naționale sau internaționale.

În concluzie: vaccinați-vă, purtați măști, evitați aglomerația. Stai calm, nu ai de ce să-ți faci griji.

ADDENDUM:

Ca să fim înțeleși: dacă nu ești vaccinat, dacă te angajezi în activități cu risc ridicat care te pun în contact cu alte persoane posibil infectate ar trebui să te îngrijorezi. Această variantă ar putea fi de aproximativ 5 ori mai infecțioasă decât Delta Covid. Dacă este adevărat, chiar și câteva particule virale pot infecta o persoană. Deci, da, în acest caz, ar trebui să fii îngrijorat.

Iată un link: What’s known and unknown about Omicron, the coronavirus variant identified in South Africa plus: Biologia și replicarea coronavirusului: implicații pentru SARS-CoV-2

Se discută instituirea carantinei de 14 zile pentru românii care vin din Africa de Sud. O altă măsură: Este interzis accesul străinilor care vin din Africa de Sud

Sâmbătă la prânz este în desfășurare o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență. Se discută instituirea carantinei de 14 zile pentru românii care vin din Africa de Sud, din cauza riscului ridicat pe care îl prezintă noua variantă de coronavirus B11529/Omicron.

O altă măsură pe care autoritățile vor să o instituie este interzicerea accesului străinilor care vin din Africa de Sud.

Alte țări vizate sunt Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia și Zimbabwe care, de asemenea, vor intra în zona roșie.

Adauga comentariu