Revolta elevilor de la Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” din Moldovița care au fost eliminați din examenul de Bacalaureat: „Ni s-a furat dreptul la educație”

Săptămâna trecută, cotidianul online Ziar de Suceava a anunțat în exclusivitate faptul că 17 candidați de la Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” din comuna Moldovița au fost eliminați din examenul de Bacalaureat.

Tinerii sunt extrem de nemulțumiți deoarece nu au fost anunțați oficial de nimeni că au fost eliminați din examen și că au aflat despre acest fapt de pe rețelele de socializare.

„Ni s-a furat dreptul la educație. În data de 26 iunie am terminat probele examenului de bacalaureat, iar pe data de 30 iunie s-au afișat notele. Elevii nemultumiți au depus contestație, iar pe data de 5 iulie s-au afișat notele finale.

Pe data de 2 iulie au fost chemați câțiva elevi la liceu să dea declarație pe motiv că au reclamații cu privire la fraudarea examenului. Cei doi inspectori care au fost în control au constatat că examenul a decurs în mod corect. Apoi au urmat zile în care am sunat la secretariatul liceului și am cerut eliberarea diplomei pentru că începea perioada de admitere la facultate, dar de fiecare dată ni s-a spus că nu sunt gata finalizate.

În seara zile de 8 iulie prin intermediu rețelelor de socializare am primit un mesaj de la o colegă cu un anunț în care erau enumerați elevii cărora nu li se mai pot elibera deplomele de bacalaureat.

Noi considerăm un abuz asupra noastră, deoarece eventuala fraudă se sancționează pe loc, nu la 10 zile după terminarea examenului. Am dedus că cei 17 elevi au fost selectați intenționat de către conducerea liceului.

Ne-am dus la directorul școlii pentru a cere explicații de ce nu am fost anuntați printr-un document oficial despre acestă problemă. Dumneaei ne-a sfătuit să nu facem contestație și să lăsăm să treacă o perioadă de timp.

În data de 10 iulie fiecare elev s-a dus la IȘJ Suceava să depună contestația. Acolo același inspector care a fost la liceu în data de 2 iulie în control, i-a întâmpinat cu aceleași sfaturi, să renunțe și să nu depună contestație pentru că nu se rezolvă nimic. Dar ce ni se pare suspect este că după ce elevii au depus contestație la IȘJ  imedit a fost chemat inginerul tehnic al liceului care a stat de vorba cu inspectorul tehnic al IȘJ în spatele instituției, nu în birou cum ar fi normal, posibil că îl înștiința că elevii se revoltă.

Am constatat că s-au eliminat elevii din sălile unde nu au fost prezenți elevi care fac parte din familii cu influențe politice. Astfel, noi credem că filmările din sălile lor au fost ascunse și neverificate. Mai circulă un zvon că primarul comunei al cărei nepoată nu a luat bacalaureatul în promoția trecută a făcut imediat  două vizite în incinta liceului după terminarea  examenului. Oare de ce? Să se asigure că totul va fi în favoarea nepoatei?

Întrebările noastre sunt: daca s-a constatat că exmenul a fost fraudat de ce nu s-au verificat toate clasele din tot centrul? Daca s-a constatat că comisia examenului este incompetentă și nu respectă regulamentul de desfășurare de ce nu s-a anulat tot examenul și nu s-a adus o altă comisie pentru a putea organiza un alt examen?”, a povestit una dintre elevele eliminate din examen.

O altă elevă ne-a spus: „Noi suntem dintre cei elevii cei mai buni care am fost aleși și care nu am fi putut frauda examenul, cum se spune. Am fost la liceu și ni s-a spus că este o problemă că doamna director o să meargă și o să vorbească cu toată lumea și defapt din câte am aflat ea este vinovată pentru toate. Noi am fost eliminați pentru că am fost selectați după bunul plac al ei pentru că am fost mereu în conflict cu ea. Nu am acceptat niciodată să-i facem jocul și să fim de acord cu toate propunerile ei. Nu ne-a anunțat nimeni oficial. S-a pus un singur anunț, la liceu, pe avizier și din întâmplare o colegă de-a mea a trecut și a văzut și mi-a trimis pe rețelele de socializare. Dacă nu trecea nimeni pe acolo nu știam nimic”.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava susțin că elevii au fost eliminați din examenul de Bacalaureat pe motiv că ar fi copiat.

„Elevii au fost eliminați din examen pe motiv de fraudă în urma vizualizării înregistrărilor. La sesizarea primită s-au verificat toate camerele din toate sălile de examen de la toate probele”, a explicat Grigore Bocanci, șeful IȘJ Suceava.

Cei 17 elevi de la Moldovița nu mai au voie să se înscrie la următoarele două sesiuni de Bacalaureat.

Adauga comentariu