Romsilva a început să instaleze camere de supraveghere prin păduri și pe drumurile forestiere pentru a preveni ilegalitățile cu material lemnos

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a anunțat faptul că direcțiile silvice din subordinea sa au instalat până în prezent 177 de camere video de monitorizare pentru a prevenit tăierile ilegale în fondul forestier și transporturile ilegale de masă lemnoasă.

„O parte din aceste camere video sunt de tipul Licence Plate Recognition (LPR), care identifica si verifica automat numerele de inmatriculare ale autovehiculelor care circula pe drumurile forestiere din padurile de stat, permitand verificarea transporturilor de masa lemnoasa, precum si trasabilitatea lemnului exploatat din padurile proprietatea publica a statului. Accesul la aceste sisteme video au si organele de politie, in unele cazuri, in baza unor protocoale de colaborare. 

Cele mai multe sisteme video au fost instalate la directiile silvice Caras – Severin, Botosani, Mures, Bacau, Brasov, Hunedoara, Sibiu, Maramures, Suceava si Valcea. 

Procesul de implementare a acestor sisteme video este in desfasurare, la nivelul tuturor directiilor silvice din cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva fiind identificat un necesar de 1.603 sisteme de monitorizare video in fondul forestier de stat si pe drumurile forestiere. Amplasarea lor se va face in zonele cu risc la sustragerea de material lemnos, identificate de specialistii Romsilva.

Se intentioneaza ca, pe viitor, aceste sisteme video sa fie conectate la sistemul informatic SUMAL 2.0, printr-o investitie prevazuta in Planul National de Redresare si Rezilienta, acestea putand astfel sa monitorizeze in timp real transporturile de lemn recoltat din padurile de stat si sa emita alerte daca aceste transporturi de masa lemnoasa nu detin avizele legale.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administreaza 3,13 milioane hectare paduri proprietatea publica a statului, circa 48% din padurile tarii, si asigura servicii silvice pentru circa un milion hectare de paduri aflate in alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administreaza 22 de parcuri nationale si nationale, precum si 12 herghelii de stat.

Din totalul padurilor proprietatea publica a statului, 80% detin certificarea managementului forestier in standard international”, a transmis Romsilva.

Comentarii

ciocan petru

17.06.2022 07:41

E mai necesar de făcut Drumuri forestiere în parcele neaccesibile acum și Utilaje pt exploatări - care să protejeze mai bine arboretul rămas. Pe noi ne-au găsit Proști să-și vîndă Produsele informatice. Cu atâta digitalizare, mai trebuie Școală silvică ? 

Adauga comentariu