Scenariile aiuristice ale Guvernului Orban: Școală online de la 14 septembrie, revenirea în clase de la 1 octombrie. Orban: ”Dacă se va lua o decizie, o vom anunța în timp util”. Joi, după Miercurea Ciuc?

Premierul Ludovic Orban a admis că au existat discuții pe scenariul organizării cursurilor online de la 14 septembrie, iar revenirea în clase să se facă de la 1 octombrie, însă nu s-a luat o decizie în acest sens, rămânând în vigoare, deocamdată, deciziile luate până acum.

„Au fost discuții pe tema asta. Există puncte de vedere exprimate de specialiști, în special medici epidemiologi, infecționiști, care spun că atât profesorii cât și copiii, într-un procent foarte mare revin din concedii, că pe anchetele epidemiologice o mare parte dintre cei infectați au spus că au fost în concediu sau într-un weekend, o deplasare de concediu. S-a discutat acest lucru, încă nu s-a luat o decizie. Dacă se va lua o decizie, o vom anunța în timp util”, a precizat Orban.

Consiliul Național al Elevilor, despre scenariul începerii școlii față în față la 1 octombrie: Această propunere dă dovadă de o iresponsabilitate imensă din partea Executivului

„Această propunere dă dovadă de o iresponsabilitate imensă din partea Executivului”, susuține Consiliul Național al Elevilor, într-o reacție rapidă la declarația Premierului Orban despre scenariul începerii școlii față în față la 1 octombrie, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.

„Stimați guvernanți, începem sau nu școala?” se întreabă reprezentanții elevilor.

Redăm comunicatul CNE:

„În cursul zilei de astăzi, premierul României, Ludovic Orban, a declarat că Guvernul
ia în calcul începerea cursurilor în regim online până la data de 1 octombrie, atunci când
elevii se vor întoarce fizic la școală.

Considerăm că această propunere dă dovadă de o iresponsabilitate imensă din
partea Executivului, care a demonstrat că nu poate să realizeze o simplă analiză a stării
de fapt din teritoriu. Scenariul roșu care ar urma să fie impus de la centru (deși, conform
tuturor declarațiilor din această vară, decizia de redeschidere a școlilor se ia la nivel local)
reflectă întru totul lipsa asigurării măsurilor igienico-sanitare în unitățile de învățământ
din România.

Considerăm că, în contextul în care Guvernul nu a făcut niciun efort real pe
parcursul verii pentru a asigura infrastructura digitală de care au nevoie peste 900.000
de elevi, este inadmisibil ca, în acest moment, să pornim de la premisa că școala va
începe în mediul online. În acest sens, solicităm Guvernului să ia măsuri reale de protecție
în teritoriu, care să permită întoarcerea la școală a elevilor și cadrelor didactice în
siguranță.

„Observ că Guvernul României nu are capacitatea, pur și simplu, de a realiza o analiză a situației reale din teritoriu. E în regulă, vă putem oferi noi o mână de ajutor: 900 de MII de elevi nu au avut acces la educația digitală pe durata pandemiei, iar dumneavoastră, stimați guvernanți, nu ați făcut nimic pentru a îndrepta acest lucru, în afară de a pasa responsabilitatea achizițiilor publice de la o instituție la alta. Singurul lucru care a mai rămas de făcut este asigurarea tuturor condițiilor igienico-sanitare în școli, pentru a permite întoarcerea la cursuri în siguranță a elevilor și profesorilor. În același timp, Guvernul are datoria de a relua procedura de achiziție publică pentru dispozitive, conform Legii nr. 109/2020. Abia după aceea vom putea vorbi despre educație digitală pentru toți elevii”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Adauga comentariu