Schimbarea vine din gesturi mici, inacceptabile când ni se aplică

De fiecare dată când se întâmplă câte o tragedie în România, sau cineva răscolește borcanul cu amintiri, sau aruncă niște rahat în ventilatorul Internetului, se naște câte un val de indignare extrem de cinstită care ține, ca orice doliu național, exact 3 zile. Probabil că, dincolo de cavalerii și sufragetele de Facebook, în România chiar există un val de indignare cinstită pe care nimeni nu vrea și nici măcar nu își propune să vrea să-l capitalizeze, să-l preia și să-l canalizeze către a face o Românie curată, curățată de bișnițari și boschetari: politicieni, afaceriști, funcționari publici, jurnaliști, indivizi care au impresia că din ei izvorăște morală și curățenie deontologică, dar valorile le sunt răsturnate, golite de conținut și de idei.

Dar, cum ziceam, totul ține cât să dea "mumos" în bula de Facebook, cam trei zile. Că dacă s-ar curăța România de bișnițarii și boschetarii pomeniți mai sus, ar rămâne nelocuită. Că fiecare dintre bișnițarii și boschetarii pomeniț mai sus sunt fermi cât nu li se aplică lor legea, cât nu îi împiedică să ne arate cine sunt ei.

Cât timp se pot bucura c-au reușit să tragă în piept autoritatea, regulile, legea, ceva, cât de puțin.

Că au trecut pe roșu și nu i-a amendat nimeni și nici nu i-a călcat cu mașina. Că au fentat un fraier în trafic, la coadă la magazin, ceva, orice, acolo. Că pot săși cumpere șaorma direct din mașină, parcați pe trotuar. Că nu s-ar da jos din șaua bicicletei pe trecerea de pietoni, că nu li se mai vede gleznuța epilată și li se deranjează eșarfa și coșulețul cu flori de pe ghidon. Că pot fi orice pe trotinetuța electrică: pietoni grăbiți, mașină-n trafic, bolid pe contrasens șamd.

Cum să nu te mai bucuri că le-ai tras-o râtanilor de la cozile administrațiilor publice, că ai intrat în față, că ai pile?

Schimbarea vine din adoptarea unor atitudini mici, inacceptabile când ni se aplică.

Adauga comentariu