Schweighofer și Egger au fost amendate cu peste 15 milioane de euro pentru ilegalitățile comise pe piața lemnului: „Am acceptat fără rezerve să plătim această amendă”

Conform informațiilor dovândite de către Rise Project, Holzindustrie Schweighofer și Egger România au fost amendate, după ce Consiliul Concurenței ar fi demonstrat că aceste două corporații, și nu numai, ar fi comis ilegalități pe piața lemnului.

Corporația Holzindustrie Schweighofer a fost amendată cu peste 10 milioane de euro, iar Egger România cu aproape 5 de milioane de euro fiindcă au cartelizat piața lemnului.

Holzindustrie Schweighofer a primit cea mai mare amendă din istoria românească a companiei austriece. 

Cei de la Rise arată că specialiștii Consiliului Concurenței au început să ancheteze înțelegerile subterane din piața lemnului încă din 2016. Un cincinal de cercetări a dus, până la urmă, la acuzații împotriva a 33 de companii importante, care au încălcat legea timp de șase ani (2011-2016):

> Ar fi cartelizat licitații și ar fi împărțit sferele de influență, loturile de masă lemnoasă sau sursele de aprovizionare

> Ar fi traficat informații sensibile comercial privind necesarele de materie primă, achizițiile de masă lemnoasă, organigrame instituționale

> Ar fi neutralizat compețiția locală cu o putere de piață redusă

„Prin împărțirea loturilor licitate și a surselor de masă lemnoasă, în funcţie de interes, înţelegerile concertate au restricţionat grav concurenţa, din perspectiva cererii manifestate pe piața analizată, alterând procesul competitiv în cadrul licitațiilor”, se arată într-un document al Consiliului Concurenței, obținut de RISE. Iar eliminarea competițíei a vizat "adjudecarea masei lemnoase, la cel mai mic preţ posibil”, spun inspectorii.

13 dintre companiile anchetate și-au recunoscut faptele. Cap de afiș e Holzindustrie Schweighofer: oficialii săi au recunoscut implicarea în schemele ilegale. La fel au făcut și furnizorii importanți ai corporației (firmele Alredia, Explosiv Group, Silva Logistics, Silvania International, Forest Land). Nu au scăpat neamendați nici Kronoșpan sau Egger, celelalte două holdinguri vieneze cu operațiuni la noi.

RISE a relatat despre modelul de business al austriecilor și a analizat tranzacțiile corporației Schweighofer, multe dintre acestea regăsindu-se acum în raportul Consiliului Concurenței. Citește investigațiile noastre:
> Rețeaua Schweighofer, cine a tăiat și cât a câștigat - https://bit.ly/3nSCHXJ
> Clear Cut Crimes - https://bit.ly/3nV2C11
> Control la Schweighofer: trafic de lemn și fraude cu certificate verzi - https://bit.ly/2XOANgb
> Filiera Schweighofer, blocată în port - https://bit.ly/3oR9EFo

Cuantumul amenzilor date în acest caz se ridică la 26,6 de milioane de euro, din care peste 10 milioane sunt bifați în dreptul Schweighofer.

Austriecii au intrat la noi în 2003, când au inaugurat la Sebeș, în prezența președintelui Ion Iliescu, prima fabrică de procesare lemn. Un an mai târziu, patronul Gerald Schweighofer primea Ordinul Național “Pentru Merit” în Grad de Cavaler.

În decembrie 2019, corporația și-a schimbat numele în HS Timber Production. “Nu comentăm anchetele aflate în curs. Vom face o declarație publică după comunicarea oficială a unei decizii finale”, a fost reacția managerului Dan Banacu.

Grupul Egger își asumă situația și admite ca unii angajați să fi comis erori: “Ca urmare a investigației, s-a constatat că anumiți angajați responsabili ai companiei nu au adoptat un comportament întocmai corect din punct de vedere concurențial. Deși acești angajați nu au inițiat ei înșiși vreo încălcare a regulilor de concurență, nici nu au oprit practicile în cauză. De aceea, am acceptat fără rezerve să plătim această amendă.”

sursa material: Rise Project

Adauga comentariu