Ședință CNSU pentru prelungirea stării de alertă. Singura noutate: Propunerea obligativității măștilor medicale sau FFP2 în toate spațiile publice, inclusiv în aer liber

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a reunit, miercuri, pentru adoptarea hotărârii de prelungire a stării de alertă. Una dintre măsurile aflate în discuție este obligativitatea purtării măștilor medicale sau FFP2 în toate spațiile publice, inclusiv în aer liber. Măsura ar urma să se aplice în toată țara și presupune că nu mai pot fi purtate măștile textile sau artizanale.

De asemenea, sunt luate în discuție menținerea măsurilor în vigoare la această dată referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, la nivelul localităților unde rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori și restricționarea participării persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului la nivelul localităților unde rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1000 de locuitori, cu excepția restaurantelor unde măsura se aplică după depășirea ratei de incidență de 3/1000 de locuitori.

Excepții de la regula privind masca de protecție:

- copiii cu vârsta mai mică de 5 ani
- persoanele care sunt singure în birou
- prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane
- reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane
- vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public
- persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Printre măsurile analizate și discutate de autorități se numără și testarea elevilor în școli ori introducerea șomajului tehnic pentru angajați.

 

Adauga comentariu